Mini ghid pentru recuperarea taxei auto
SITUAȚIA NR. 1
În cazul în care DEJA ați plătit taxa de poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrul de mediu:
Taxa se recuperează printr-o procedură administrativă în 3 pași: Completarea Cererii de restituire a taxei – pe care o puteți regăsi AICI – CERERE nr. 1 DE RESTITUIRE Taxa Auto
La Cererea de restituire se vor anexa următoarele documente:
A. Chitanța care atestă plata taxei;
B. Copia cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare;
C. Actul de identitate al persoanei fizice / ori al reprezentantului persoanei juridice, împreună cu împuternicirea dată acestuia, în copie;
Toate documentele se vor depune în copie semnate cu mențiunea „conform cu originalul”.
Cererea de restituire trebuie să fie depusă în termen de 5 ani de la plata taxei!
Depuneți cererea la registratura Administrației Financiare (ANAF) care a emis decizia de calcul a timbrului de mediu sau transmiteți cererea și anexele prin poştă cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
Termenul de soluționare a cererii de către ANAF este de 45 de zile de la data înregistrării cererii. În cazul în care ANAF nu răspunde ori refuză restiruirea taxei atunci trebuie să dați în judecată ANAF- Situația 3, de mai jos.
SITUAȚIA NR. 2:
Urmează să înmatriculați un autovehicul și NU ați plătit încă taxa. În acest caz există două variante de rezolvare:
Fie plătiți taxa și cereți ulterior recuperarea ei, așa cum am descris la SITUAȚIA NR. 1.
Fie NU plătiți taxa și dați în judecată Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) solicitând instanței de judecată să oblige instituția să înmatriculeze autoturismul FĂRĂ plata taxei.
Cea mai simplă și rapidă metodă ar fi aceea de a plăti timbrul de mediu (daca aveți disponibilitățile finaciare), iar imediat după înmatriculare, vă puteti îndrepta, în instanță, împotriva ANAF.
După ce procesul va fi câștigat, sentința ține loc de chitanță și poate fi depusă la dosar, iar proprietarul nu mai trebuie să plătească timbrul de mediu.
SITUAȚIA NR. 3:
CE SE ÎNTÂMPLĂ DUPĂ CE OBȚINEȚI RECUPERAREA TAXEI ÎN INSTANȚĂ?
După ce ați obtinut o sentință definitivă prin care vi se restituie taxa vă adresați ANAF pentru recuperarea sumei de bani. În acest sens la registratura ANAF se depun următoarele documente:
Cerere –tip – pe care o puteți regăsi AICI – Cerere nr. 2 – restituire după obținere hotărâre
Sentința comunicată de instanță – în original;
Actul de identitate al persoanei fizice / ori al reprezentantului persoanei juridice, împreună cu împuternicirea dată acestuia, în copie.
Avocat Alexandru Cătălin Pușa

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe