Într-o zi, soția lui Sanj Mahal s-a întors acasă de la o întâlnire de business programată în afara biroului. Pe jumătate iritată, pe jumătate mirată, femeia se întreba de ce nu folosește nimeni puburile pentru discuții de afaceri în timp ce cafenelele sunt pline până la refuz. Povestea fără să respire, iar potopul de vorbe a fost destul pentru Sanj să vadă oportunitatea.

Mahal nu era neapărat familiarizat cu lumea freelancerilor, pentru că istoria lui personală număra mai degrabă joburi serioase, în industria finanțelor, la companii cu rezonanță, tip Goldman Sachs sau ABN AMRO. Întâmplarea făcea însă ca tocmai în perioada aia Sanj să-și fi luat un an jumate de pauză ca să studieze piețele online și era în căutarea unei idei de afaceri.

Adevărul e că freelancerii sunt peste tot. Cifrele arată că, în Marea Britanie, de exemplu, aproximativ o treime dintre persoanele active lucrează de-acasă și că, până în 2020, proporția celor care nu dau pe la serviciu ar putea să crească la jumătate. Iar tendința asta e valabilă în toată lumea.

Pe de altă parte, nici mitul freelancerului pe jumătate adormit, bâjbâind bezmetic dimineața (mă rog, mai degrabă spre prânz) după cana de cafea după o noapte de tastat, rămas cu ochii-n laptop chiar și pe drumul dintre baie și bucătărie nu stă 100% în picioare. Mulți dintre cei care aleg să lucreze remote caută, adesea, soluții care să-i scoată totuși din casă, cât să nu le dispară cu totul motivația și să se lase copleșiți de tentația procrastinării.

Îi vezi în cafenele, în restaurante, în holurile hotelurilor sau oriunde găsesc o țeavă de net suficient de prietenoasă sau o cafea suficient de accesibilă și de lungă, cât să nu se termine înainte să-ți faci treaba. Uneori, e evidentă disperarea patronilor care văd ocupat cu o cafea nesfârșită un spațiu care altfel le-ar aduce un profit considerabil, mai ales în orele de vârf. Așa că Mahal s-a gândit la soluția win-win: o aplicație prin care să pună la dispoziția freelancerilor spații în localuri partenere în orele lor cu trafic redus.

Așadar, Mahal a dezvoltat noul concept: proprietarii de puburi, cafenele și restaurante primesc șansa să-și maximizeze profitul în spațiile proprii pe care le pot deschide pentru freelanceri în afara orelor de vârf, iar aceștia din urmă vor avea la dospoziție spații dedicate, în care netul merge țeavă, iar colegii de la masa de alături nu vorbesc și nu râd tare, pentru că, ce să vezi?, și ai eu de lucru. Aplicația se numește AndCo și e valabilă în zona Londra, în varianta Beta, pentru care aproximativ 1.000 de utilizatori plătesc 20 de lire sterline ca să-și facă rezervările la cafenelele și restaurantele partenere. În plus, compania a adunat aproximativ 800.000 £ de la angel investors care o finanțează să crească acest serviciu.

Citește și De unde iei bani gratis și faci milioane

În felul ăsta, patronii parteneri își folosesc potențialul de vânzare, iar lucrătorii pe cont propriu își pot rezerva din timp masa favorită, fără să aibă emoții că o vor găsi ocupată la următoarea vizită de lucru. În fond, au și așa destule pe cap fără să-și mai facă griji și pentru asta.

Pentru că, oricât ar părea de carismatic să-ți faci singur programul, de cele mai multe ori pericolul cu care se confruntă un freelancer este veșnica amenințare a lipsei de disciplină. Sau de chef. Sau de motivație. Așa că niște sfaturi care să te facă să muncești, în caz că ai ales cumva cariera de freelancer nu sunt niciodată inutile.

  1. Ieși din pijamale!

Cât timp e încă în hainele cu care ai dormit, creierul tău rămâne în sleeping mode. Așa că ridică-te din pat, fă-ți un duș și apucă-te de treabă. Ca și când ai lucra într-un birou, doar că nu e nevoie să ajungi acolo.

  1. Înghite broasca!

Când știi că ai o treabă nasoală de făcut, primul gând e cum să faci să scapi de ea. Nope, să te întorci cu spatele nu e o soluție. Pune-ți pe birou un obiect pe care să nu poți să-l ignori și care să reprezinte sarcina aia nasoală. Poate chiar să te enerveze atât de tare încât să faci orice să nu-l mai vezi. Îndeplinește-ți sarcina și abia atunci ai voie să-l ascunzi în cel mai adânc sertar din lume.

  1. Planifică!

Să începi ziua fără o planificare minimală nu e neapărat cea mai bună idee. Ba chiar poate fi copleșitor. Cel mai bine ar fi s-o scrii cu pixul pe hârtie. În felul ăsta, ai și satisfacția să poți să tai cu mâna ta fiecare sarcină îndeplinită.

Pe lângă timpul alocat sarcinilor, adaugă în planificare și pauzele dintre ele, inclusiv cele de masă. Și, da, neapărat ora la care termini munca. E important să ai o speranță, chiar dacă, se știe, freelancerii muncesc tot timpul. Dacă ți se pare complicat, folosește o aplicație. Găsești câteva soluții aici.

  1. Stai departe de mail

E valabil doar dacă mailurile nu vin de la clienți. Altfel, e foarte ușor ca un mesaj de la iubita ta să-ți distragă atenția când ai cea mai mare nevoie de ea, pentru cine știe ce ofertă importantă. Setează-te să-ți verifici căsuța de mesaje nu mai des de trei ori pe zi. Și doar dacă trebuie.

  1. Premiază-te!

Poate că nu e cazul să îți faci abonament zilnic la spa, dar n-ar fi rău cam la sfârșitul zilei, să-ți oferi drept premiu o baie relaxantă. Sau un pahar de vin bun. Orice te face măcar la fel de fericit ca munca pentru tine însuți!

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe