În expozițiunea articolului „Justiția devine din ce în ce mai subiectivă” de Mădălin Niculeasa, autorul pune în discuție faptul că „[…] nu întotdeauna calitatea umană și profesională este și garanția că lucrurile funcționează cum trebuie, situație în care este nevoie de mecanisme obiective și cenzurabile de funcționare a unei societăți sau sistem”.
Deși în articol se face referire la profilul concret al candidatului la admiterea la Institutul Național al Magistraturii și la numirea conducerii de la Curtea de Arbitraj Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, introducerea mi-a reamintit de un studiu din 2013 a Universității din Oxford care detaliază un algoritm privind probabilitatea ca un profesionist să fie înlocuit de roboți.
Pentru domeniul juridic situația arată în felul următor:
Avocați: 3.46%
Judecători: 40.12%
Grefieri și personal auxiliar: 40.88%
Paralegal sau asistenți: 94.46%
O variantă interactivă a acestui algoritm puteți găsi aici – terminatorul de slujbe – unde sunt detaliate și criteriile algoritmului.
În studiu se pune în vedere faptul că multe roluri ce includ luarea deciziilor ar putea fi înlocuite de „soluții algoritmice imparțiale”. Pentru că nu are prejudecăți, un algoritm nu ar putea fi influențat de factori externi; de exemplu de pauza de prânz.
În ceea ce privește activitatea celor care fac muncă auxiliară profesiilor juridice procentul este îndestulător. Chiar dacă profesioniștii în drept sunt certați cu tehnologia, munca unui paralegal poate fi automatizată ușor de un program sau aplicație. De exemplu îți poți automatiza gestionarea dosarelor și calendarul cu termene.
Până la înlocuirea magistraților cu un algoritm de analiză a speței, ar trebui să ne mulțumim și cu determinarea unor „mecanisme obiective și cenzurabile de funcționare a unei societăți sau sistem”. Odată ce avem trasate aceste mecanisme, algoritmul poate fi realizat mai ușor.
PS: Deși conform studiului, avocații nu ar trebui să își facă griji, recent un tânăr din Marea Britanie a creat o aplicație, robot-avocat, care ajută pe britanici să rezolve diverse probleme de natură juridică. Pentru o demonstrație, găsiți aici link.

Tu ce profesie ai prefera să fie înlocuită de un algoritm?

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe