Cum calculăm capacitatea de tractare a mașinii? Aceasta este  întrebarea la care dorim să răspunde în acest articol. Trebuie menționat că capacitatea de tractare diferă de la un autoturism la altul, de capacitatea cilindrică, motorizare și nu numai. Respectând această constantă poți transporta în deplină siguranță bunuri personale sau obiecte diverse. Înainte de a începe calculele matematice, trebuie să precizăm ce înseamnă capacitatea de remorcare. 

Capacitatea de remorcare reprezintă cantitatea maximă de greutate pe care o poate tracta și transporta masina pe care o deții. Când vine vorba de capacitate de tractare se calculează greutatea mașinii, a pasagerilor și a încărcăturii acestora, se adaugă masă remorci auto și a încărcăturii. 

Cum calculezi capacitatea maximă de remorcare

Un factor esențial în această ecuație matematică este greutatea efectivă a autoturismului, această constantă o poți descoperi în manualul tehnic fiind oferit de producător. Dacă nu știai cele mai multe autovehicule au deja recomandările producătorului cu privire la compatibilitate remorcii. Informațiile legate de capacitatea remorcii sunt menționate fie în manualul de utilizare, fie pe portieră autoturismului pe partea interioară.

Trebuie să știi că un autoturism obișnuit, poate tracta o greutate maximă mai mică decât cea pe care o are. În acest context se poate spune că remorcile de 750 kg sunt versatile și compatibile cu cele mai multe autoturisme existente pe piață.

Ce este greutatea mașinii?

Greutatea mașinii este o constantă care ne arată masă fizică a autovehiculului. Sugerează care este masa efectivă vehiculului în sine, a caroseriei, a roților, a cadrului și a tuturor componentelor. Este de obicei inscripționată în cartea tehnică. La această constantă nu sunt calculate fluidele – lichidul de frână, benzina, lichidul de spălare a parbrizului și nici numărul de pasageri.

 Ce este capacitatea de remorcare?

Capacitatea de remorcare este o constantă ce indică greutatea maximă ce poate fi transportată de autoturism în siguranță. Această este calculată însumând masă autoturismului, masă extensiei și greutatea încărcăturii. 

Ce este greutatea maximă de încărcare?

Greutatea maximă de încărcare este o altă constantă care influențează în mod direct modul de calcul pentru a află capacitatea maximă de transportare, și această se referă la masă maximă ce poate fi pusă în remorcă. Deci indiferent de volum, fiecare tip de extensie poate susține în siguranță o anumită greutate maximă. 

Ce este ratingul greutății combinate?

Ratingul greutății combinate este o constanta, calculată de producători ce face referire la greutatea maximă a vehiculului cu remorcă încărcată atașată. Această este alcătuită prin însumarea masei mașinii cu volumul de lichide, masă șoferului și a pasagerilor, masă remorcii și masă efectivă a încărcăturii.  Practic această constantă îți spune ce sarcină maximă poate transporta autovehiculul pe care îl deții. 

Trebuie menționat că această constantă este influențată de câteva particularității ale autovehiculului, de tipul suspensiilor, dimensiunea roților și caracteristicile osiilor. 

 Caracteristicile osiilor

Osiile sunt componente importante ale autovehiculului, acestea susțin roțile și au rol activ în procesul de învârtire și deplasare a mașinii. Fiecare dintre osii are anumite caracteristici, și acestea sunt menționate în fișa tehnică a mașinii. Depășirea incărcăturii poate afecta negativ funcționarea autoturismului și sigurantapersonala. Trebuie să ții seamă că componența preia încărcătură pasagerilor, a bagajelor, masă remorcii și sarcină încărcată.

Greutatea brută a remorcii și a încărcăturii

Trebuie să știi că această constanta variază. Masa remorcii este o constanta furnizată de producători, însă și aceasta poate suferi variații dacă sunt înlocuite roțile sau dacă sunt adăugate anumite extensii ce sporesc siguranța mărfurilor transportate, însă diferențele nu sunt semnificativă. Masa încărcăturii este însă constanta mai importantă care influențează capacitatea de remorcare a mâinii și este calculată însumând valoarea reală a greutății brute a remorcii și a încărcăturii.

Caracteristicile limbii remorcii

Limba remorcii este o componenta care face legătură între autovehicul și remorcă și este conectată prin cârligul de remorcare. Acesta aplică și o forță suplimentară asupra autoturismului. Trebuie menționat că acțiunea forței nu este constanta și este influențată de locul în care este poziționată încărcătură, crește când obiectele sunt depozitate în spate și scade când sunt montate în partea din față. Cu cât încărcătură este mai bine centrală cu atât remorcă este mai stabilă. 

Caracteristicile sistemului de frânare

Când vine vorba de capacitatea de tractare nu trebuie ignorate discuțiile legate de caracteristicile sistemului de frânare. De această depinde siguranță personală, a pasagerilor și a mărfurilor transportate. Este imperativ să se ia în calcul caracteristicile acestui sistem. Suprasolicitarea duce la funcționarea defectuoasă a autoturismului și automat crește riscul de accidente.

Pentru aflarea capacității de tractarea se ia în calcul și caracteristicile de frânarea, prezența sistemului ABS-ului sau lipsă acestuia. 

Dacă ai făcut cunoștință cu aceste constante, ai analizat cu atenție masă mașinii, masă remorcii, greutatea încărcăturii și detaliile legate de caracteristicile limbii de remorcare și ale sistemului de frânare, poți descoperi care este capacitatea de tractare a mașinii. Trebuie menționat că această constanta diferă în funcție de autoturism, capacitate cilindrică, model, structură. Atât mașinile compacte cât și cele de tip sedan și SUV  prevăzute cu unelte de tractare. Capacitatea maximă de remorcare poate fi crescută prin utilizarea unor echipamente de  , dar despre acestea   articolul următor. 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe