Am 38 de ani. De la 13-14 ani, am luat decizia că, în viața asta, o să reușesc. Nu îmi era foarte clar ce înseamnă să reușești, dar știam că trebuie să ai bani (sau să fii președinte ). Au trecut 25 de ani de atunci și nivelul meu de energie și de motivație este la fel de mare. Zilnic, abia aștept să mă trezesc ca să mă apuc de treabă. Simt că nu am de ales. Că este o bătălie pe viață și pe moarte. Absolut toată lumea care mă cunoaște știe că „am treabă” 16-18 h pe zi.

Anul acesta însă, pentru prima dată, prin aprilie (după prima lună de pandemie), m-am apropiat de burn-out. Am simțit o amenințare majoră, așa că am acționat cum știu mai bine: am muncit și mai mult ! Și da, am trecut peste moment, dar am început să mă gândesc dacă nu cumva există și alte moduri de a funcționa.

Foarte, foarte greu am realizat că sunt sclavul telefonului mobil, că, de fapt, viața mea este condusă de tehnologie, nu de către mine. Sunt condus de automatisme și de bias-uri care, de cele mai multe ori, iau decizii pentru mine. Că nu petrec timp cu familia mea și cu prietenii nu pentru că nu am timp, ci pentru că nu mai am energie și pentru ei. O consum pe toată fiindcă folosesc excesiv tehnologia.

Pe vremea când urmam cursul de comunicare non-verbală al lui Joe Navarro, am auzit pentru prima dată despre cele trei creiere care compun creierul uman: reptilian, limbic și neocortex. Sunt multe studii care demonstrează foarte clar faptul că neocortexul nu este capabil de multitasking: putem fi atenți și putem lucra susținut la un singur lucru odată. Fiecare notificare primită, fiecare refresh în aplicația de e-mail ne mută focusul și consumă energie. Și asta este marea problemă, neocortexul are nevoie de energie și odihnă ca să funcționeze, iar creierul reptilian, nu.

Reptilianul este capabil de multitasking, o face tot timpul și o face foarte bine. El controlează pulsul, temperatura, conduce bicicleta sau mașina. Nu are nevoie de odihnă. Reptilianul este impulsiv, egoist și imoral. Singura lui directivă este supraviețuirea. Ca modalitatea de luare a deciziilor, primul instinct vine din zona reptiliană, după care neocortexul analizează propunerea și decide ce să facă.

Majoritatea deciziilor care vin de la creierul nostru reptilian sunt refuzate de neocortex pentru că el ia în considerare și alte aspecte: educația, moralitatea, emoțiile… Dar face asta doar dacă este odihnit. Altfel, ceea ce propune reptilianul ”se aprobă” instant, fără prea multă analiză.

 Acum, că am conștientizat aceste lucruri, am luat niște decizii de organizare:

  1. Mă trezesc cât mai devreme posibil.
  2. Ajung la birou și NU DESCHID MAILUL până la ora 12, după care îl mai verific încă de două ori pe zi.
  3. În orele de dimineață. când am cea mai multă energie, mă concentrez pe lucrurile unde este cea mai mare nevoie de focus și atenție. Am împărțit toate taskurile în câteva contexte mari și lucrez pe ele (schimbarea de context consumă și ea foarte multă energie).
  4. La fiecare ora iau pauze.
  5. Telefonul stă toată ziua pe birou.
  6. După ora 8 seara, nu mai deschid telefonul sau televizorul.

De când am început aceste schimbări, simt că trăiesc altă viață. M-am trezit. Și ce credeți? De fapt, deși muncesc mai puțin, simt că sunt de 10 ori mai productiv, iar discuțiile cu oamenii din jurul meu sunt de altă calitate, pentru că pot să le acord întreaga mea atenție.

Vă recomand să citiți „Gândire rapidă, gândire lentă” de Daniel Kahneman și „Brain Chains” de Thep Compernolle.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe