Calitatea, în sens larg, face referire la atributul de a aduce satisfacție. În sens mai restrâns, noțiunea de anvelopă de calitate înseamnă, neapărat, și siguranță. Aprofundând spre anvelopele 4X4, standardele se ridică. Pentru că provocările se ridică mult: zăpadă, gheață, noroi, pietriș, umezeală. Și adrenalină.

Dacă pe asfalt te descurci cu echiparea standard a mașinii, pe off-road îți trebuie musai un profil specific. Sunt destui posesori de SUV care, cuplând 4X4, s-au făcut de râs în fața unei pante cu grad destul de ușor de provocare. Mulți dintre ei nici acum n-au aflat că nu mașina a ratat. Ci anvelopele. Și doar într-o proporție mai mică a contat și abilitatea șoferului de a gestiona provocarea.

Profilul potrivit. Cum îl alegi?

Anvelopele 4X4 au fost gândite în raport cu provocările pe care le are de trecut mașina. M&S (mud and snow) se adresează conducătorilor auto de SUV-uri care rulează preponderent pe asfalt și doar ocazional pe traseu mai puțin accesibil.

MT (mud terrain/teren noroios) fac parte din anvelopele special gândite pentru off-road. Au profil mai agresiv și se comportă foarte bine pe terenurile noroioase. Autovehiculele care participă la competiții sau cele care acționează pentru intervenții sunt echipate cu astfel de anvelope.

AT (all terrain/toate terenurile) se descurcă excelent pe drumurile forestiere şi pe cele mai puţin accesibile. Totuşi, profilul lor este destinat rulării, într-un procent de peste 50 la sută, pe drumuri asfaltate.

Pe lateralul anvelopei găseşti marcaje specifice care fac referire la gradul de aderenţă la carosabil în diverse condiţii, temperatura maximă la care rezistă anvelopa, indicele de viteză, eficienţa consumului şi rezistenţa la rulare.

Ce dimensiune este potrivită pentru provocarea ta?

Cel mai uşor faci această alegere folosind manualul de utilizare, pus de dispoziţie de producător. Sau consultând un specialist. Pentru că diametrul, lungimea şi lăţimea anvelopelor off-road trebuie să fie potrivite cu maşina ta. Desigur, poţi pune şi anvelope mai mari, dar acest lucru implică o serie de modificări obligatorii pe care trebuie să i le aduci maşinii. De asta, de multe ori, să alegi o anvelopă off-road care să se potrivească autovehiculului tău nu este chiar cel mai simplu lucru din lume.

Specialiştii recomandă ca, la alegerea acestui tip de anvelope, să iei de la bun început în calcul faptul că va trebui să le montezi pe toate roţile, că trebuie să fie noi, de acelaşi tip şi obligatoriu de la acelaşi producător. Rezistenţa lor depinde de producător şi nu vrei ca, la finalul aventurii off-road, uzura să fie diferită. În plus, o uzură diferită înseamnă şi o scădere a stabilităţii şi siguranţei pe parcursul traseului parcurs. 

Ia în calcul creşterea consumului

Producătorii de autovehicule stabilesc consumul maşinii cu un anume tip de echipare pe roţi, datele acestea fiind disponibile în cartea tehnică a autovehiculului. Montarea altui tip de anvelope influenţează, în acelaşi timp, şi consumul, dar şi indicatorul de viteză, în sensul că acesta nu va mai arăta viteza exactă cu care circulă autovehiculul. Chiar şi cu echiparea standard de SUV a maşinii, consumul va fi mult mai mare în condiţii de traseu off-road, pentru că solicitările sunt mult mai mari.

De asemenea este bine să iei în calcul că anvelopele all season, din cauza specificului climatic al României, nu sunt recomandate de specialişti pentru off-road. De aceea, în funcţie de sezon şi de traseul pe care va trebui să mergi, este necesar să faci şi alegerea potrivită. Pe un drum de munte, vara, nu prea te ajută anvelopelele de vară, pentru că, la altitudini mari, este posibil să dai peste porţiuni de gheaţă sau de zăpadă.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe