Poate că numele lui nu îți spune nimic. Cel puțin nu la fel de mult ca alte nume, cum ar fi Zuckerberg, Tesla sau Elon Musk. Pe vremea când trăia pe străzi, probabil că nici lui nu-i mai spunea mare lucru propriul nume. Dar, dacă-l cauți acum pe Google, Guy Laliberte apare mai întâi pe Wikipedia, apoi direct în Forbes!

Pe la 18 ani, Guy pleca de-acasă. Când era puști, venise circul în oraș (orașul era Quebec) și i-a plăcut la nebunie. Prin liceu, improviza deja niște numere pe stradă. Făcea acrobații și cânta la acordeon. Dar nu era nicio afacere, era doar o pasiune uriașă. Până la urmă, a intrat într-o trupă care umbla prin lumea largă. Era o trupă de circari ca la carte, cu înghițitori de săbii și scuipători de flăcări, cu acrobați care umblau în tălpile goale pe cioburi, cuie și alte chestii care te pătrund cu ascuțimea lor numai când te uiți la ele. Ei bine, cu trupa asta a plecat de-acasă la 18 ani, prin Europa. Trăia de pe-o zi pe alta din și cu demonstrații pe stradă. Scuipa flăcări, făcea tumbe, cânta la acordeon, dar era tot lefter.

La un moment dat, n-a mai putut și s-a întors acasă. Și-a zis că e vremea să-și caute o slujbă în firea ei – cu program fix, cu zi de leafă și cu responsabilități impuse, așa că și-a găsit una. S-a angajat la o centrală hidroelectrică, unde a rezistat spectaculos vreme de trei zile. A fost și-un context bizar, pe care el a decis să-l ia ca pe un semn: în a treia zi de la angajare, la centrală a izbucnit o grevă. A fost dat afară laolaltă cu mulți alți greviști. Cum ziceam, a decis să ia întâmplarea ca pe un mesaj divin. Șomer după primele (și singurele) sale trei zile de angajat, Guy și-a jurat că n-o să mai aibă în viața lui o slujbă “clasică.” Și-a jurat că o să facă exact ce-i place.

Sigur, făcuse asta și până atunci, dar a fost momentul în care a început să capete o abordare “business” a pasiunii sale. A intrat într-un parteneriat cu Gilles Ste-Croix, care formase un grup de artiști ai străzii, iar în 1982 a ajutat la organizarea unui festival internațional de street performance în Quebec. A fost prima bornă.

Festivalul a avut un succes uriaș. Au urmat alte câteva, tot de succes. Guy a simțit că învățase suficient de multe  din toate etapele pasiunii sale și că a venit momentul să facă pasul următor. Dacă nu știți deja despre ce e vorba, o lămurim acum: Guy a înființat Cirque du Soleil. A făcut asta în 1984 pentru ceremoniile de la aniversarea a 450 de ani de la înființarea orașului Quebec.

Și cu Cirque du Soleil a avut de furcă la început. În ziua primei reprezentații, s-a prăvălit cortul peste toată strădania. Dar Guy avea totul mult prea clar în minte ca să-l intimideze o astfel de “neplăcere”. Și a avut dreptate. Spectacolele de la festivalul pentru care a înființat trupa au avut un succes fabulos. În sfâșit, și un succes financiar. Încântat, inspirat, încurajat și în continuare entuziasmat, Laliberte a decis să ducă proiectul mai departe și după ce se termină cu hărmălaia de la aniversarea Quebecului.

A făcut rost de finanțări publice și private și, un an mai târziu, Cirque du Soleil începea un tuneu în America de Nord. Lumea vorbea uluită despre show, banii curgeau, iar începutul anilor 90 venea cu producții în Europa și Asia. În 1993, trupa începea primul show permanent – Mystere – la Treasure Island Casino din Las Vegas. Au urmat spectacole permanente în Walt Disney World din Orlando, Florida, și Tokyo Disney Resort.

Fiecare spectacol era unic și în fiecare detaliu se vedea, se simțea viziunea spectaculoasă pe care Guy o avea asupra unui show la circ, cu decoruri fabuloase, acrobații uluitoare, costume magnifice – povești și lumi fantastice într-un mix perfect și absolut seducător pentru oameni.

Între 1990 și 2000, Cirque du Soleil a cucerit lumea într-un ritm de neimaginat. By numbers, succesul  se traduce, într-un singur deceniu, cam așa: peste 100 de milioane de spectatori în 300 de orașe din lumea întreagă; venituri anuale de peste 1 miliard de dolari, 250 de milioane de dolari profit anual. Pentru Guy, succesul înseamnă o avere personală de peste 2,6 miliarde de dolari, la acea vreme. Acum, în top Forbes mai are cam 1,2 miliarde.

În 2015, și-a vândut pachetul majoritar. A rămas cu 10% din companie și cu rolul de consultant. I-au rămas bani și timp pentru o grămadă de lucruri. De exemplu, să fie primul turist spațial canadian și să joace poker – unde a câștigat mult, dar a și pierdut. Odată, 31 de milioane de dolari s-au dus pe apa sâmbetei de la câteva mâini proaste.

Despre ce e vorba în povestea lui Guy Laliberte? În primul rând, despre pasiune, viziune și oportunități. În vorbele lui? El spune așa:

“I don”t believe in pitfalls. I believe in taking risks and not doing the same thing twice.”

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe