În vremuri de criză, metodele și strategiile tratiționale de business nu prea mai funcționează. Iar noi trebuie să ne folosim creativitatea ca să ne adaptăm, să fim dinamici. Supraviețuiesc aceia care sunt antifragili, care beneficiază de pe urma șocurilor în loc să se dezintegreze.

Adrian Popa, consultant pentru finanțarea afacerilor la Straight Capital:

Cred că antreprenorii vor reuși să pornească economia alături de angajații și partenerii lor, iar ceilalți factori sunt doar suportul care creează cadrul: Guvernul, banca centrală, chiar băncile comerciale sunt menite să ofere cadrul necesar pentru ca ei să se poată manifesta. Atât la nivel global, cât și în România, guvernele și băncile centrale iau măsuri mai neortodoxe în condiții normale pentru a tempera căderea economică. Pentru că ne așteptăm ca în trimestrul 2 să avem o scădere chiar de 20-30%, ceea ce e nemaiîntâlnit în istorie.

Ce înseamnă programul IMM INVEST al Guvernului Orban și ce efecte va avea în piață? Iată descrierea de pe site-ul oficial:

”Programul IMM INVEST ROMÂNIA permite IMM-urilor afectate semnificativ de criza COVID-19 să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau pentru investiții, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către FNGCIMM în numele și contul statului român, prin Ministerul Finanțelor Publice. Plafonul maxim de garantare alocat este de 15 miliarde lei.”

Pare simplu. Realitatea din teren e diferită, iar faptul că platforma a picat din primele minute de la lansare e dovada că nu totul merge ca pe roate, deși Guvernul le dă asigurări oamenilor de afaceri că lucrurile merg bine.

Cum se accesează fondurile IMM INVEST?

Statul s-a simțit nevoit să asigure garanții suplimentare băncilor care nu s-au îngrămădit să ofere finanțări IMM-urilor. Ministerul Finanțelor vrea să dea o mână de ajutor și celeilalte tabere, adică antreprenorilor, prin subvenționarea comisioanelor și dobânzilor. Totul ca să nu ne trezim cu economia pe butuci după ce îi vom veni de hac coronavirusului.

Programul IMM INVEST e structurat în 4 capitole:

 1. Tipuri de finanțare și limite acceptate de stat
 2. Condiții de acordare, încadrare în schemă, eligibilitate
 3. Pașii de parcurs ca să obții creditul
 4. Exemple de IMM-uri și sume la care se încadrează

1. Tipuri de finanțare și limite acceptate

Conform ordonanței de guvern, companiile medii, mici și microcompaniile (IMM) vor putea accesa finanțări de cel mult 10 milioane de lei (din care maximum 5 milioane de lei pentru liniile de credit) și maximum 10 milioane de lei credite de investiții.

De exemplu, dacă ești o companie mijlocie și te încadrezi în condiții pentru o linie de credit de 5 milioane de lei, nu vei putea să iei și un credit de investiție de 10 milioane de lei, ci doar de 5, astfel încât suma totală să nu depășească 10 milioane de lei. Aici statul va oferi garanții în proporție de 80%.

Companiile mici vor putea accesa cel mult 1 milion de lei, iar microcompaniile, maximum 500 de mii de lei. Aceste sume sunt valabile doar pentru linii de credit, nu și pentru investiții. Pentru această categorie companii, procentul de garantare e chiar mai mare din partea statului, de 90%. De ce? Pentru că problema garanțiilor e una acută pentru companiile foarte mici.


 • Microinteprinderile – companii care au sub 10 salariați și sub 2 milioane de euro cifră de afaceri sau active totale în bilanț.
 • Companiile mici – companii care au sub 50 de salariați și sub 10 milioane de euro cifră de afaceri sau active totale, dar nu sunt micro.
 • Companiile mijlocii – companii care au sub 250 de angajați și sub 50 de milioane de euro cifră de afaceri sau active totale bilanțiere.

Activități care nu sunt eligibile din start:

Activități de jocuri de noroc și pariuri, producție sau comercializare de armament, muniție, explozibil, tutun, alcool, substanțe aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope, activități de investigare și protecție.


Ce sume de bani pot fi accesate?

Credit de capital de lucru:

 • Microinteprinderi: 500.000 lei
 • Companii mici: 1.000.000 lei
 • Companii mijlocii: 5.000.000 lei

Plafonul maxim în această schemă este de 3,1 miliarde euro garanții, bugetul schemei (incluzând dobânzile și comisioanele ce vor fi subvenționate) este de 161 milioane euro, pentru un număr maxim de 40.000 de beneficiari. Dacă raportăm la circa 500.000 IMM-uri, înseamnă că maximum 8% dintre IMM-uri pot fi finanțate sub această schemă.

Granturile maxime per beneficiar urcă până la 800.000 de lei, însemnând dobânzi și comisioane subvenționate de stat. Ca excepție, companiile din producția agricolă primară pot primi doar 100.000 de lei, pentru că ele deja sunt subvenționate sub alte forme, iar cele din acvacultură și pescuit pot primi cel mult 120.000 de lei.

În zona de agri-business, companiile care se ocupă cu procesarea și distribuirea produselor agricole pot primi grantul mărit de 800.000 de lei, cu condiția ca banii să nu se transfere în amonte, către producătorul primar de produse agricole.

Pe lângă criteriile programului IMM INVEST, companiile trebuie să îndeplinească și criteriile interne ale băncilor.

Adrian Dragomir, co-fondator Termene.ro:

”Ce se schimbă este că statul vine cu această garanție a creditului, nu mai trebuie să vină compania să-și pună ipotecă pe clădire sau administratorul, acționarul pe proprietăți, dacă le avea.”

În afara acestor limitări de sume, facilitățile de finanțare garantate de stat nu vor depăși cea mai mare valoare din următoarele 3 categorii:

 • de două ori fondul anual de salarii pentru 2019 înregistrat de companie (salariile nete plătite, contribuțiile angajatului, contribuțiile angajatorului)
 • un sfert din cifra de afaceri pentru anul 2019 realizată de companie necesarul de lichidități – atât de capitalul de lucru, cât și investiții

2. Condițiile de acordare și încadrare în schemă

Perioada de valabilitate a schemei se întinde până la finalul lui 2020. Până atunci se emit scrisori pentru garanții, acorduri de finanțare.

Potrivit lui Adrian Popa, probabil că principalul criteriu va fi „primul venit, primul eligibil, primul servit”. Statul va subvenționa integral dobânzile aferente creditelor începând cu data acordării și până la finalul anului 2020. Această subvenționare se poate prelungi pentru încă unu sau doi ani, dacă economia va merge slab. Dar e puțin probabil, crede Adrian Popa.

Adrian Popa, consultant pentru finanțarea afacerilor la Straight Capital:

Estimarea mea e că, dacă avem o cădere brutală de la acest șoc, după aceea e destul de probabil să avem o evoluție mai bună anul viitor. Și atunci înseamnă că se oprește subvenționarea de la stat și antreprenorul va trebui să plătească el dobânzile pentru perioada rămasă din credit.

Dobânzi și comisioane

Grijă mare! Vorbim despre dobânzi subvenționate, nu despre rate. Acestea vor fi rambursate de către antreprenori. Dobânzile vor fi obligatoriu încadrate în următoarele limite: ROBOR la 3 luni plus 2,5% pentru liniile de credit și ROBOR la 3 luni plus 2% pentru creditele de investiții.

ROBOR-ul la 3 luni este undeva în jurul valorii de 2,5%, în scădere față de acum câteva săptămâni, când era în jur de 3,2%. Deci discutăm de o dobândă în jurul a 4-5%, cel mai probabil. Dacă va crește ROBOR-ul, poate să fie chiar mai mult. De asemenea, va exista un comision de risc suportat tot de stat, pe care îl percepe Fondul de Garantare, cel însărcinat de Ministerul Finanțelor cu administrarea schemei. Comisionul de risc este stabilit prin decizia ministerului, în principiu 1-2%.

Băncile nu vor putea percepe comision de rambursare. Un antreprenor va putea să ia un credit cu care să-și finanțeze afacerea și, dacă peste șase luni constată că nu a funcționat sau, dimpotrivă, totul a mers bine și nu mai are nevoie ne acei bani, poate rambursa creditul fără penalități. Mai trebuie spus că firmele vor fi obligate să folosească banii exact așa cum au declarat în documentația depusă la bancă.

Corelarea cu fonduri europene deja obținute

Fondurile din programul IMM INVEST pot fi accesate și de companiile care au în derulare proiecte pe fonduri europene, doar că banca se va asigura că vor fi utilizate în susținerea activității curente.

Adrian Popa, consultant pentru finanțarea afacerilor la Straight Capital:

Dacă [fondurile europene] au fost contractate deja, nu mă aștept să fie probleme. UE va veni să ofere ajutoare din alte fonduri și sper că va veni cu niște condiții mai flexibile, astfel încât să fie mai ușor de accesat și banii să ajungă în economie mai rapid, să înceapă să producă. Sper să dezvoltăm foarte mult capacitățile de producție în următoarea perioadă și să nu mai depindem atât de mult de importuri.

Pe cât timp se acordă creditele?

Durata creditelor poate fi de maximum 6 ani la creditele de investiții și de 3 ani în cazul liniilor de credit, cu posibilitatea de a mai prelungi pe încă 3 ani.

Adrian Popa, consultant pentru finanțarea afacerilor la Straight Capital:

Se dorește ca aceste finanțări să ducă la o dezvoltare. Peste 3, 5, 6 ani vei avea un business mult mai puternic, care va putea să ramburseze o astfel de sumă. Poate ne vom afla într-o situație economică bună și vei putea să accesezi o altă finanțare, fără garanție de stat, să poți să o închizi pe aceasta dacă profilul de rambursare ți se pare prea accelerat. E un termen destul de lung în care te poți manifesta și sperăm că această criză va fi dispărut de mult și efectele ei.

Ce garanții poate cere banca?

Pentru creditele de investiții, se poate acorda o perioadă de grație de până la 18 luni. Dacă ai de făcut o investiție, în general durează până când o vezi funcțională și până încasezi primii bani de la clienți.

În cazul creditelor de investiții, băncile vor cere garanții suplimentare pentru bunul care urmează să fie achiziționat, pe imobile sau echipament, astfel încât să acopere minimum 100% creditul.

Pentru liniile de credit există prevederea că e necesară cel puțin ipotecă legală imobiliară asupra universalității de bunuri prezente și viitoare, inclusiv fond de comerț, stocuri, solduri. Aici pot să apară probleme pentru că un client poate să aibă deja un credit cu ipotecă pe creanțe și pe stocuri. Dacă nu e vorba de aceeași bancă, s-ar putea ca prima să nu accepte o ipotecă de rang 2 pe aceleași bunuri. Probabil că băncile vor analiza și vor adapta politica la realitate.

Criteriile de eligibilitate de bază rămân în vigoare:

 • firma nu trebuie să fi avut restanțe în ultimele 6 luni ale anului 2019 în centrala riscurilor de credit sau, dacă a avut, să fie cel mult 60 de zile de întârziere, atât la bănci, cât și la firme de leasing;
 • să nu aibă incidențe majore cu bilete la ordin în centrala incidentelor bancare în ultimele 6 luni ale anului 2019 și să nu aibă interdicție de a emite cecuri;
 • să nu fie în insolvență;
 • să nu fie în litigiu cu Ministerul de Finanțe sau cu banca aleasă.

Ultimul criteriu poate fi considerat discriminatoriu, spune Adrian Dragomir, pentru că sunt companii care au litigii cu ANAF-ul, dar asta nu înseamnă că ele nu sunt stabile.

Când e o companie ”în dificultate”?

Dificultatea pentru o companie se traduce prin pierderi nete de capital în ultimul an mai mari de 50% din capitalul social subscris și vărsat. De aceea, este bine ca acel capital social să reflecte mai bine nivelul de activitate al companiei, să nu rămână la nivelul minim de 200 de lei pentru o companie cu o cifră de afaceri de 7 milioane de euro.

Oricum, ar fi de preferat ca legea să facă referire la capitalul propriu, nu la cel social. Dacă un antreprenor a lăsat fondurile în companie sub formă de rezerve, chiar dacă nu le-a capitalizat sub forma de capital social, totuși ele există și trebuie luate în considerare.

O condiție importantă a schemei este că firmele beneficiare vor trebui să-și asume în scris că până la finalul anului nu vor disponibiliza personalul pe care îl aveau la data de 4 aprilie 2020.

Beneficiarii acestui ajutor trebuie să păstreze toate documentele aferente timp de 10 ani și sunt obligați să le pună la dispoziția autorităților pentru control. În cazul în care Fondul de Garantare constată că beneficiarii nu au respectat prevederile schemei, atunci le vor solicita rambursarea ajutorului de stat la care se adaugă dobândă, conform legii. Ajutorul de stat include nu numai dobânda, dar și comisionul plătit Fondului.

3. Pași de parcurs ca să obții creditul

IMM-ul trebuie să intre pe aplicația imminvest.ro, să completeze online datele de identificare, să descarce și să atașeze declarația de încadrare IMM pe criteriile de mai sus, să solicite unul sau mai multe credite, apoi aplicația îi va genera automat mesajul de confirmare a înregistrării.

Fondul de Garantare evaluează documentele și emite acordul de principiu privind eligibilitatea, apoi transmite băncii solicitate de către antreprenor aceste documente și acordul de principiu. Banca analizează (posibil să ceară și informații suplimentare), după care va transmite înapoi Fondului de Garantare solicitarea privind acordarea garanției și, după obținerea acestuia, se semnează contractul de credit.

În mod normal, toată procedura ar trebui să dureze aproximativ trei săptămâni dar, având în vedere că fluxurile nu sunt încă rafinate, această perioadă se poate prelungi. S-ar putea să existe și clienți foarte buni care apelează direct la băncile lor și atunci fluxul să fie mai rapid. Cel mai devreme, banii vor intra în conturi după 15 mai, dar în mod realist, după 1 iunie.

4. Exemple practice

 1. Firma ABC SRL a avut în 2019 o cifră de afaceri de 1 milion lei și 9 salariați. Asta înseamnă că se încadrează la microîntreprindere, adică maximum 500.000 de lei linie de credit. Am luat două scenarii de fond de salarii: 200.000 de lei sau 80.000 de lei.

În cazul în care fondul de salarii este de 200.000 lei, înseamnă că firma poate lua o linie de credit de 400.000 de lei – de două ori fondul de salarii pentru că este mai mare decât un sfert din cifra de afaceri.

Dacă fondul de salarii a fost doar 80.000 de lei, atunci va primi credit maximum 25% din cifra de afaceri, adică 250.000 lei, pentru că este mai mare decât dublul fondului de salarii.

 1. Firma TROPICALA SRL a avut o cifră de afaceri în 2019 de 10.000.000 de lei și un fond de salarii de 3.000.000 de lei. Asta înseamnă că se încadrează la un credit maxim de 6.000.000 de lei. Aici am dat fondul de salarii, dar fluctuăm numărul de salariați.

În primul scenariu avem 49 de salariați. Asta înseamnă că se încadrează la companie mică, deci maximum 1.000.000 lei linie de credit cu garanție de 90%.

Dacă în scenariul 2 numărul de salariați nu e 49, ci 50, deci doar cu un salariat în plus, este companie mijlocie și se încadrează la maximum 5.000.000 lei, nu doar la 1.000.000 lei.

Adrian Popa, consultant pentru finanțarea afacerilor la Straight Capital:

Din partea antreprenorilor mă aștept la mai multă transparență și onestitate în fața finanțatorilor. Băncile țin foarte mult la această transparență. Băncile trebuie să fie mai flexibile, adică să încerce să adapteze soluțiile pe care le propun la business-ul IMM-ului. Pentru că ei nu au forța multinaționalei, n-au toate competențele și cunoștințele, încearcă să mai importe, își mai iau lângă oameni de finanțe, oameni de strategie, dar au nevoie de suport, de flexibilitate și de deschidere din partea băncii.

Pentru mai multe detalii, poți vedea tot webinarul Termene la care a fost invitat Adrian Popa:

 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe