Cetățeanul francezo-libanez Rami Ghaziri, patronul Agroli Group, a fost trimis în judecată în stare de detenție, pentru inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani în formă continuată, anunță Direcția Națională Anticorupție (DNA) (comunicat de presă). Împreună cu alți nouă inculpați, Rami ar fi desfășurat operațiuni comerciale fictive, prin folosirea unor circuite economice și societăți comerciale coordonate de membrii grupului, cu scopul de a beneficia de deducerea ilegală a T.V.A.
Bugetul statului ar fi fost prejudiciat cu 107.153.731 lei (peste 25 de milioane de euro), ce reprezintă T.V.A. dedus ilegal. În prezent, Ghaziri ispășește o pedeapsă de trei ani de închisoare, pentru cumpărare de influență (Sursa aici), într-un dosar în care este implicată și fosta procuroare Angela Nicolae. Noile fapte la care se referă procurorii DNA s-ar fi petrecut între septembrie 2010 și august 2013.
Înființată în 1959, Avicola Crevedia a deținut primele ferme de creștere a păsărilor din România și a devenit, în timp, cea mai mare din Europa de Est (Sursa aici). La jumătatea anilor 2000, fermele Avicola au fost preluate de omul de afaceri francezo-libanez, prin intermediul Agroli Group. Într-un articol publicat în 2013 de BusinessMagazin.ro, Rami Ghaziri povestea că a preluat Avicola Crevedia cu 11 milioane de euro, bani peșin, din fondurile proprii ale familiei sale.
avicola1
Datele publicate în Monitorul Oficial, disponibile pe Termene.ro, arată cum, după preluarea de către grupul lui Ghaziri Rami, proprietățile Agricola Crevedia au început să se topească.
În iulie 2012, Consiliul de Administrație al societății a decis garantarea unui credit acordat de Banca Comercială Română, în valoare de 12 milioane de lei cu o ipotecă de 52.499 metri pătrați, împreună cu una dintre fermele aflate în proprietatea Avicola. O jumătate de an mai târziu, conducerea societății a aprobat prelungirea liniei de credit de 28,3 milioane de lei, contractată de la CEC Bank, cu menținerea ipotecii imobiliare asupra unor ferme și terenuri.
Pe 2 februarie 2013, Adunarea Generală a Acționarilor Avicola Crevedia S.A. a hotărât ca fermele de pui aflate în proprietatea Agricola Crevedia să fie transferate către Agroli Group S.R.L. La jumătatea lui mai 2013, acționariatul a hotărât desființarea parțială sau totală a patru ferme din Mihăilești, județul Giurgiu.
avicola2
După ce au atins un vârf de 359,9 milioane de lei în 2011, afacerile societății au început să se prăbușească. Avicola Crevedia a înregistrat pierderi de 153,9 milioane de lei în 2013 și 32,5 milioane de lei în 2014. La începutul lui 2014, Avicola Crevedia a intrat în insolvență. În prezent, grupul Agroli mai are afaceri de 47,1 milioane de lei, cu pierderi de 41,1 milioane de lei.
Bunurile imobile ce aparțin a două dintre firmele lui Ghaziri au fost confiscate. Procurorii Serviciului Teritorial Ploiești al DNA au trimis dosarul spre judecare Tribunalului Dâmbovița, cu propunerea de menținere a măsurilor asigurătorii dispuse.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe