Creditul Prima Casă este cea mai bună soluție pentru cei care nu au mai deținut până acum o proprietate și doresc o locuință proprie. 

Ce presupune programul Prima Casa

Programul Prima Casă este un proiect al Guvernului României, inițiat în urmă cu mai mulți ani pentru a susține industria imobiliară. Prin acest program s-a dorit deblocarea activității de creditare, ci impulsionarea industriei construcțiilor. Efectul așteptat a fost de creștere a economiei și de crearea de noi locuri de muncă. Pentru aceasta, statul român garantează în prezent un procent de 40% sau 50% din împrumuturile pe care instituțiile bancare le acordă, cu condiția ca acestea să acorde credite mai accesibile pentru tinerii care visează să locuiască în apartamentul sau casa care le poartă numele.

Care sunt condițiile pentru a obține creditul Prima Casă

Modul în care cetățenii români pot obține credit imobiliar Prima Casă este stabilit prin Hotărârea de Guvern 717/2009, care în fiecare an suferă modificări. 

De-a lungul timpului condițiile au rămas aceleași:

Solicitantul creditului Prima Casă să nu dețină în proprietate exclusivă, sau împreună cu soția nicio locuință. Totuși, legea face și o excepție de la regulă. Dacă aveți o locuință cu o suprafață mai mică de 50 metri pătrați, obținută prin orice altă modalitate decât acest tip de finanțare, puteți să aplicați și pentru creditul Prima casă. 

Locuința pentru care urmează să obțineți creditare trebuie să se încadreze într-una din clasele A, B sau C de eficiență energetică.

În calitate de solicitant trebuie să îndeplinești toate condițiile prevăzute de normele de creditare ale băncilor

Trebuie să dispui de un avans de cel puțin 5% din prețul locuinței

După ce ai cumpărat locuința nu trebuie să o vinzi în primii 5 ani de la data dobândirii

Acte necesare pentru creditul Prima Casă

Dosarul pentru obținerea creditului Prima Casă va trebui să conțină:

  • buletinul solicitantului și al soțului/soției dacă este cazul
  • actul de proprietate al locuinței care va fi achiziționată (fie că este vorba de act de donație, de moștenire sau de vânzare-cumpărare);
  • documentele de cadastru și intabulare ale proprietății pe care vrei să o cumperi;
  • extrasul de carte funciară, care atestă situația juridică a apartamentului pe care îl cumperi;
  • buletinul vânzătorului sau buletinele, în cazul în care există co-proprietari ai locuinței pe care o cumperi, așadar doi sau mai mulți proprietari;
  • certificatul de eficiență energetică a locuinței pe care o vei achiziționa (în original);
  • antecontractul de vânzare-cumpărare (promisiunea scrisă la notar);
  • declarație pe propria răspundere că nu deții nicio proprietate, singur ori cu soțul, soția, fie declarație că deții o proprietate, singur sau cu soțul, soția care are suprafața utilă mai mică de 50 metri pătrați și care nu a fost achiziționată prin Programul Prima Casă;
  • în cazul veniturilor salariale care sunt raportate la ANAF, vei semna acordul de interogare la ANAF;
  • în cazul veniturilor salariale care nu sunt raportate la ANAF (salariații MAI, MAPN, SRI s.a.), vei arăta adeverința de salariu;

Fond de Garantare Prima Casă

Deși condițiile de acordare a creditului Prima Casă există și dezavantaje. Solicitanții așteaptă foarte mult să le fie aprobate dosarele de către Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM). După ce banca aprobă dosarul îl trimite către acest organism al statului care poate să îl valideze sau să îl respingă. În cazul în care ceva este în neregulă este trimis înapoi către instituția bancară și refăcut. 

Costuri și avans Prima Casa

Pentru creditul Prima Casă trebuie să ai un avans de minimum 5% din valoarea locuinței pe care dorești să o cumperi. 

Principalul cost al creditului Prima Casă este dobânda . Aceasta reprezintă o marjă fixă stabilită la semnarea creditului și o variabilă, care este indicele de referință, cunoscut sub numele de Robor. De asemenea, în cost intră și comisionul de gestiune, care depinde de banca pe care ai ales-o pentru creditare. Unele bănci pretind o dobândă mai mică, însă cer comisioane mai mari.

În funcție de vechimea imobilului pe care intenționezi să îl cumperi, va fi stabilit un comision de garantare, care poate fi de 0,45% pe an și care se calculează fie la 40%, fie la 50% din sold, în funcție de autoritatea bancară pe care ai ales-o. 

La depunerea dosarului pentru creditul Prima Bancă vei plăti comision de analiză, apoi taxa de evaluare a proprietății, taxele notariale la semnarea contractului de vânzare cumpărare. 

Preaprobarea creditului

Pentru preaprobarea creditului Prima Casă trebuie să mergi la bancă cu buletinul și cu dovezi ale veniturilor. În unele cazuri acestea nu mai sunt necesare pentru că banca verifică direct la ANAF dacă ești sau nu eligibil pentru un credit. În cazul în care ești persoană fizică autorizată PFA este posibil ca banca să îți ceară mai multe documente justificatoare. 

Procedura de preaprobare a creditului poate dura câteva zile. Depinde foarte mult de normele interne ale băncii la care ai solicitat împrumutul. Această preaprobare este valabilă o perioadă de 30-120 de zile timp în care tu trebuie să îți cauți o locuință. 

Căutarea apartamentului

În momentul în care banca îți preaprobă creditul și știi exact în ce sumă trebuie să te încadrezi poți începe să cauți o proprietate care să respecte și bugetul, dar și nevoile tale și ale familiei tale. 

Îndată ce ți-a stabilit criteriile poți apela la o agenție imobiliară, la anunțurile din ziar sau la site-urile specializate. Atunci când faci vizionările fii atent la toate detaliile, interesează-te de vecini, ai grijă să ai mijloace de transport în zonă. Verifică instalația electrică, instalația sanitară, iar dacă apartamentul este la ultimul etaj al imobilului, urcă-te pe terasă ca să vezi dacă a fost reparată. Dacă ai copii sau intenționezi să ai, fii atent la ce grădinițe și școli ai în jur. 

Semnarea antecontractului

Atunci când ai găsit locuința mult visată vei merge împreună cu vânzătorul la un notar pentru a semna un antecontract care reprezintă garanția că niciunul dintre voi nu se va răzgândi. Acesta va include o clauză ce presupune despăgubiri materiale în cazul tu sau vânzătorul vreți să renunțați. Tot acum vei plăti și o sumă de bani drept avans. Aceasta va fi prevăzută în antecontract. 

Vânzătorul va veni cu toate actele proprietății și extrasul de carte funciară. 

Pentru acest serviciu vei plăti o taxă notarială. Înainte de a semna antecontractul stabilește cu vânzătorul cine plătește taxele notariale și modul în care se va face plata. Dacă tu vei face un credit în lei, iar prețul de listare al locuinței în euro trebuie să vă înțelegeți asupra ratei de schimb. Fie că alegeți să fie cea din ziua virării banilor la cursul oficial al BNR, fie cea a băncii unde faci creditul. Cu antecontractul vei merge la bancă. 

Evaluarea apartamentului

Când banca are antecontractul, va delega un evaluator cu care lucrează să meargă la proprietate și să se asigure că totul este așa cum reiese din documente. Acesta va ține cont de anul în care este construită casa, de zona în care se află, de evaluarea energetică. 

Evaluarea apartamentului se face contra cost, iar suma va fi plătită de către cumpărător. Dosarul de la evaluator se va întoarce la bancă în câteva zile. De aici va fi trimis împreună cu toate documentele către departamentul juridic al băncii. 

Aprobarea finală a creditului și semnarea contractului de vânzare-cumpărare

După finalizarea evaluării dosarului, vor mai dura câteva zile până vei primi acordul final al băncii. Odată primit, vei merge cu vânzătorul la un notar pentru a semna contractul de vânzare-cumpărare. 

Tot atunci veți semna și contractul de credit ipotecar cu banca. Unele bănci își trimit reprezentantul la biroul notarial, altele vor ca totul să se întâmple la ei în sucursală. 

La semnarea contractului de vânzare-cumpărare la notar trebuie să aveți la voi buletinele, suma necesară pentru onorariu, pentru intabulare și pentru autentificarea actelor. Vânzătorul trebuie să aibă la el toate actele proprietății, iar tu, în calitate de cumpărător contractul de credit și certificatul de căsătorie, dacă este cazul. 

Intabularea locuinței, înscrierea în Cartea Funciară și trecerea utilităților pe numele noului proprietar

Când toate demersurile făcute, trebuie să mergi să înregistrezi apartamentul pe numele tău și să schimbi toate contractele de utilități. Evident, urmează o perioadă lungă în care vei achita lunar ratele rezultate din acest contract de credit imobiliar. 

Intabularea va fi făcută de către notar care va trimite o cerere către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Tu va trebui să plătești o taxă și să mergi apoi la biroul notarial să ridici documentele. 

În maximum 30 de zile de la semnarea contractului de vânzare cumpărare va trebui să schimbi și rolul fiscal la Administrația Financiară. Vei merge la Direcția de Impozite și Taxe Locale, agenția de care aparține imobilul nou-cumpărat cu buletinul, actul de proprietate (contractul de vânzare-cumpărare), certificatul energetic și cadastrul. 

Pentru contractele de utilități trebuie să mergi la furnizori cu buletinul și cu contractul de vânzare-cumpărare a locuinței și să semnezi noi contracte. Pentru cel de energie electrică este posibil să ți se schimbe contorul cu unul nou. Cel mai probabil într-o zi poți să faci toate aceste schimbări. 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe