“Primele mele șase ore în EMU, costumul de cosmonaut, au fost probabil cele mai solicitante și mai epuizante fizic din tot ce-am făcut în programul de pregătire pentru spațiu. E un costum presurizat. Lucrezi cu mănuși care nu îți vin tocmai mănușă. Și ai de făcut foarte multe lucruri cu mâinile. De fapt, în aproape fiecare minut din cele șase ore ai de lucrat cu brațele, cu mâinile. Este fizic foarte greu de la început până la sfârșit. Ieși de-acolo stors de vlagă. (…)  Apoi vin presiunea și provocarea psihologică. Trebuie să ajungi în acel punct în care să poți scoate din ecuație emoțiile și orice aspect al vulnerabilității, ale fragilității umane pentru că toate astea te împiedică să rezolvi problemele. Cred că, dacă te pregătești suficient, dacă simulezi constant situații de criză, există un punct în care nu numai că ai suficientă încredere în tine, dar ai încredere în egală măsură și în echipa de zbor, și în echipa de la sol. Toate acestea te ajută să îți păstrezi mintea limpede ca să poți rezolva probleme.”

Douglas Hurley vorbește despre probleme care pot apărea acolo sus, în spațiu, și pentru care te pregătești intens cel puțin doi ani. El a fost pilotul zborului final din programul Space Shuttle 2001.

Ca să fii astronaut, spune el, ai nevoie de câteva calități:

  • Să știi să joci în echipă. E esențial să fii team player;
  • Să fii competent pe domeniul tău. Să te pricepi foarte bine la ceea ce faci;
  • Să îți poți păstra sângele rece. Trebuie să poți privi orice problemă pragmatic. Așa sunt șansele maxime să îi dai de cap, să găsești soluția;
  • Să îți dorești enorm ca misiunea să reușească. Să fii dispus să faci absolut orice stă în puterea ta pentru binele echipei și succesul misiunii.

Aceasta din urmă e preferata lui Hurley. Din punctul lui de vedere, e cea mai importantă. Dorința de a reuși, sentimentul că vrei atât de mult să iasă încât te știi de neoprit este un combustibil magnific. E energia succesului.

Ce legătură are pregătirea dură și îndelungată pentru o misiune în spațiu cu ceea ce vorbim noi de regulă aici? Are!

Antreprenoriatul este tot goană după stele. Mai exact, cumva după steaua ta pe care o vezi, în care crezi și la care știi sigur că ai să ajungi, s-o iei frumos de unde s-a proptit și să ți-o pui la rever, la manșetă sau unde ți pare că se potrivește mai bine.

Dar e mai mult decât atât. E mai mult decât o metaforă. De fapt, sunt lucruri extrem de clare și de concrete.

Când se gândesc la antreprenori, cei mai mulți oameni își imaginează tabloul idilic. Se opresc cu mintea la lista de avantaje: libertatea financiară, flexibilitatea programului, versatilitatea abordării zilelor, vacanțele. E clasicul (și aspiraționalul) “să fii propriul tău șef”, cu toate beneficiile pe care ești sigur că asta le aduce… când nu ai de-a face cu asta.

Pentru că, negreșit, există libertatea și autonomia și restul, dar mai există și procesul anevoios (uneori dramatic) până la reușită. Adică nopți nedormite, realități care contrazic ce îți imaginai, pași înapoi.

Adevărul e că antreprenoriatul e greu. Deseori e eroic. Și că nu toată lumea e croită pentru așa ceva.

Tom Portesy e considerat un guru al francizelor. De fapt, un fel de profesor de cumpărat francize. Fondator și CEO al MFV Expositions, el spune că, pentru a reuși, antreprenorii au nevoie de câteva calități obligatorii.

Așadar, iată cam ce îți trebuie ca să fii antreprenor:

  • Să fii de neoprit. Antreprenoriatul îți pune la încercare tenacitatea, răbdarea și promisiunea de a reuși pe care ți-o faci ție când pornești la drum. E un full-time job, nu o scurtătură spre “bani mulți, mulți!” Îți trebuie rezistență fizică și psihică la provocările și eșecurile inițiale pe care nu le-ai prevăzut și pe care nu le-ai simțit că vin. Parcă seamănă cu testul de rezistență de la cosmonauți, nu-i așa? Cu scosul piulițelor cu ajutor mănuși făcute pentru ținut baroase, nu șurubelnița aia cea mai mică.
  • Ești pasionat îndeajuns de mult ca să te dedici 100% și chiar mai mult proiectului? Dacă ești pasionat de idee, proiect, afacere, ești pe drumul cel bun spre reușită. Sigur, nu-i de ajuns să fii pasionat, trebuie să mai și știi. Este ideea ta fiabilă pe piață? Ai studiat piața, ai verificat oportunitățile, ai ajuns la concluzia că ești îndeajuns de bun ca să pătrunzi acolo și să cucerești teritoriul tău? Și aici e cam ca la cosmonauți. Fiindcă vorbim despre expertiză.
  • Ai banii? E crucial să estimezi corect costurile de pornit și de susținut afacerea în prima ei etapă. Aici, cosmonautul despre care am vorbit inițial nu ne oferă în lista sa un echivalent. Dar nici nu trebuie, știm toți că zborul în cosmos nu e gratis. Deloc!

Pregătirea pentru zborul în cosmos e grea. Și startup-urile sunt. Dar dacă nu îți urmezi steaua, n-o să ai niciodată habar dacă poți sau nu să ajungi la ea, să o iei de unde s-a nimerit să fie în galaxie și să ți-o faci insignă, ecuson sau logo de companie.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe