Consumul de suc și nectar de fructe din România şi-a revenit pentru prima dată după criza financiară din 2009. Scăderea preţurilor şi creşterea veniturilor disponibile ale populaţiei au dus la creşteri de peste 7% a volumelor vândute. Avem însă cel mai mic consum pe cap de locuitor din UE.

Consumul de suc și nectar de fructe a înregistrat o revenire pe piața românească, pentru prima dată din anul 2009, indică ultimul studiu de piaţă al Asociaţiei Europene a Producătorilor de Sucuri de Fructe 2016 (AIJN).  Creșterea totală a consumului a fost de peste 7% faţă de anul anterior: 8,1% în ceea ce priveşte sucurile (100% conţinut de fructe) şi 6.8% în ceea ce priveşte nectarurile (25-99% conţinut de fructe). Românii au consumat anul trecut 58 de milioane de litri de sucuri şi nectaruri.

Cu toate acestea, România înregistrează cea mai scăzută valoare a consumului de sucuri şi nectaruri din UE, cu 2,91 l pe cap de locuitor/ anual, în timp ce liderii europeni consumă de zece ori mai mult: în Germania 29,4 l, în Malta 28 l, în Olanda 25,9 l, în Finlanda 24,2 l, în Cipru 24 l, iar în Austria 24 l.

„Cea mai mare creştere a fost pe segmentul sucurilor naturale de fructe – nu din concentrate (plus 71,4% faţă de 2009) urmare a apariţiei unor noi jucători pe o piaţă dominată până atunci de mici producători de suc de mere obţinut prin presarea la rece. Cu toate acestea, segmentul sucurilor din concentrate continuă să domine poaţa, creşterea fiind redusă, dar constantă”, se menţionează în studiu. Anaşiştii anticipează, de asemenea, că piaţa va continua pe un trend ascendent , motorul fiind sucurile naturale.

Potrivit studiului, românii au consumat anul trecut 22 de milioane de litri de sucuri de fructe din care 19 milioane de litri din concentrate.  În ceea ce priveşte brandurile preferate, românii cumpără încă mărci celebre în detrimentul celor private, astfel că doar 27% din volumele vândute sunt no-name.

De asemenea, românii au cumpărat 36 de milioane de litri de nectaruri, din care 28 de milioane de litri aparţin unor mărci cunoscute.

Știre Economica.net

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe