Ministerul Transporturilor va suferi cea mai drastică reducere la prima rectificare bugetară, după ce, printre altele, Compania de Drumuri, aflată în subordinea sa, a efectuat mai puţine plăţi decât anticipa pentru construirea de autostrăzi.
La prima rectificare bugetară din acest an, de la Ministerul Transporturilor vor fi tăiate 383 milioane de lei, în principal la proiectele finanţate din fonduri externe nerambursabile aferente perioadei de programare bugetară a Uniunii Europene 2007-2013.
Printre aceste proiecte se numără Autostrada Sebeş-Turda (A10) şi trei loturi din Autostrada Lugoj-Deva.
Lucrările în cadrul acestor proiecte au fost întârziate de lipsa unor autorizaţii de construire sau acorduri de mediu.
Întrucât cele mai multe proiecte au fost deblocate iar lucrările au fost reluate pe majoritatea secţiunilor de autostadă, se estimează că în toamnă va fi efectuat un volum mai mare de plăţi.
Rămâne de văzut dacă, în acest semestru, Compania de Drumuri va compensa nivelul redus din primele şase luni şi va reuşi să cheltuie tot bugetul alocat pentru acest an.
Buget de peste 4 miliarde de lei
Pentru anul 2016, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) are alocată prin bugetul de stat suma de 4,23 miliarde lei.

În primele şase luni, aceasta a cheltuit în total 1,12 miliarde de lei, adica aproape un sfert din suma pentru tot anul sau jumătate din suma pentru un semestru.
Din cele aproape 1,12 miliarde de lei cheltuite în prima jumătate a anului, 606 milioane de lei reprezintă cheltuieli curente, 400 milioane sunt cheltuieli de capital, cu active nefinanciare, şi 111 milioane de lei reprezintă rambursări de împrumuturi.
Cheltuielile curente includ cheltuieli cu bunuri şi servicii (425 milioane de lei), cheltuieli de personal (164 milioane de lei) şi cu subvenţii (16,5 milioane de lei).
De asemenea, Compania de Drumuri înregistra după primele şase luni un excedent de 307 milioane de lei, în creştere faţă de cel de 280 milioane de lei raportat după primele cinci luni ale anului.
Jumătate de miliard de lei de la stat, pentru autostrăzi
CNADNR estima pentru anul acest un program de construcţie autostrăzi în valoare de 1,73 miliarde de lei, din care suma de circa 564 milioane de lei urma să fie alocată de la bugetul de stat.
Contactaţi de către ECONOMICA.NET, reprezentanţii de la Transporturi şi de la Drumuri nu au furnizat deocamdată un punct de vedere oficial.
Știre Economica.net

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe