Compania rusească Lukoil vrea să-i convingă pe americanii de la ExxonMobil Corp. să exploreze împreună resursele de hidrocarburi din sectorul românesc al Mării Negre, a anunțat luni vicepreședintele companiei, Leonid Fedun, citat de Bloomberg (Sursa aici).
Mișcarea vine după ce Lukoil a pierdut bani căutând gaze naturale și petrol în perimetre din zonă. Venitul net al companiei Lukoil a scăzut la 623 milioane de dolari în al treilea trimestru al acestui an față de 1,62 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut, ca urmare a scăderii prețului petrolului și a explorărilor nereușite din Marea Neagră, iar vânzările au scăzut cu 40%, până la 23,4 miliarde de dolari, notează Bloomberg. Căutările, desfășurate în primele nouă luni ale anului în sectorul românesc al Mării, i-au costat pe ruși 371 milioane de dolari.
Deși a înregistrat pierderi, Lukoil a descoperit recent gaze în sectorul Trident al Mării Negre, împreună cu PanAtlantic și Romgaz (Sursa). Din datele transmise de Romgaz către Bursa de Valori reiese că zăcământul ar fi de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, ceea ce echivalează cu consumul total al României pentru trei ani. Întrucât deține 72% din concesiune, Lukoil ar avea dreptul că exploateze resursele, în condițiile în care plătește statului român redevențe.
Am folosit datele disponibile pe Termene.ro pentru a afla mai multe despre situația celor două mari companii în România.
Explorările din Marea Neagră au fost efectuate de Lukoil Overseas Atash B.V. Amsterdam, sucursala București, înregistrată în 2011. Administratorul firmei este Oleg Shurubor, care mai conduce sucursalele din București a două firme înregistrate în Insulele Bermude: Vanco International LTD. și Panatlantic Petroleum LTD. Lukoil Overseas Atash a înregistrat venituri de 1,3 milioane de lei și a avut pierderi de 5 milioane de lei.
lukoil
După cum arată site-ul companiei, ExxonMobil a fost prima companie americană de petrol și gaze prezentă în România. Într-o primă fază, a avut operațiuni în România între 1903 și 1948, sub numele Standard Oil Co., înregistrată în New Jersey. A revenit în România în 1992, iar în 2008 a concesionat platforma Neptun din Marea Neagră.
exxonmobil
Sucursala din București este înregistrată sub numele ExxonMobil Exploration and Production Romania și îi are ca administratori pe John L. Knapp Stacey Elizabeth Weltmer. Compania are 12 angajați, a înregistrat venituri de 103,2 milioane de lei și pierderi de 289,3 milioane în ultimul an. A avut un litigiu cu SC Grup Servicii Petroliere cu privire la o posibilă încălcare a Legii Concurenței de către Exxon și o societate parteneră, Diamond offshore Drilling Inc., în momentul acordării unei concesiuni în Marea Neagră. La acea vreme, Consiliul Concurenței a respins plângerea Grup Servicii Petroliere, pentru că a considerat că nu există motive pentru a porni o investigație. Disputa a continuat însă în instanță.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe