Explozibilii folosiți de către Statul Islamic (ISIS) au componente din aluminiu produse inclusiv în România, arată un raport (Sursa aici) publicat săptămâna trecută de către organizația The Conflict Armament Research (CAR). Această organizație a fost mandatată de către Uniunea Europeană pentru a urmări traseul componentelor din cadrul dispozitivelor explozive ale organizației teroriste. Investigația, care a durat 20 de luni, menționează 51 de companii din 20 de țări care au produs respectivelor componente. „Companiile au produs, au vândut, sau au primit materiale sensibile, cum ar fi componente chimice, cordoane de detonare, detonatoare, fire, și alte componente electronice”, arată documentul.
traseu_aluminiu
Potrivit CAR, pasta de aluminiu produsă în România a fost găsită în aprilie 2015 într-un depozit al ISIS din Tikrit, Irak. Datele furnizate de către compania românească Alba Aluminiu SRL arată că pe 10 octombrie 2014, din Zlatna au plecat 792 de butoaie cu pastă de aluminiu către Turcia. Compania care le-a cumpărat, Marikem, le-a transmis celor de la CAR că nu exportă către Irak sau Siria, ci doar către Azerbaijan. Prin urmare, ruta exactă e neclară.
Înființată în 1999 pe platforma industrială a fostului combinat Ampelum din Zlatna, compania Alba Aluminiu SRL e controlată de către Ion Dragnea, care deține întregul capital social. Acum mai mulți ani, acesta era considerat un apropiat al fostului acționar al clubului Dinamo, Cristi Borcea. (hotnews.ro)
Dragnea mai apare ca asociat, alături de Maria Elena Dragnea, în cadrul societății Casol Impex SRL, profilată pe comerțul materialului lemnos, materialelor de construcții și echipamentelor sanitare. Tot alături de Maria Elena Dragnea, acesta deține compania Alba Aliaje SRL.
alba_aluminiu
Administratorii societății sunt Liviu Milea, Marcel Corduneanu și Ilie Cernușcă. Mandatele acestora au fost prelungite în octombrie 2014, pentru o perioadă de cinci ani.
Pasta produsă la Zlatna sunt livrate peste tot în lume, iar compania nu poate urmări traseul complet al produselor, a precizat Ion Dragnea pentru Mediafax: „În toate ţările în care livrăm avem distribuitori, care cumpără de la noi şi revând pe piaţa locală, către clienţii lor. În mare parte, clienţii distribuitorilor noştri nu ne sunt cunoscuţi”. Potrivit Datamyne.com, Statele Unite e țara cea mai importantă de destinație pentru produsele firmei.
Reprezentantul Alba Aluminiu SRL susține că colaborează cu ANCEX (Agenția de control al exporturilor), și cunoaște lista mărfurilor pe care le poate vinde sau nu. În 2012, pasta de aluminiu era inclusă pe lista produselor exportate de companie (Sursa aici), alături de pigmenți pentru vopseluri.
Alba Aluminiu SRL a avut în 2014 o cifră de afaceri de 22 de milioane de lei și a realizat un profit net de 837.282 de lei. Societatea avea 53 de angajați.
În 2005-2006, firma a fost implicată într-un scandal, după ce ar fi prejudiciat bugetul statului cu aproape 500.000 de lei. „(…) În urma unui control efectuat de angajații DGFP, s-a descoperit faptul că în perioada 2000-2004, exercițiile financiare ale firmei au fost influențate de o serie de cheltuieli apreciate nelegal ca fiind nedeductibile la calculul profitului impozabil și a impozitului pe profit”, se arăta într-un articol publicat la acea vreme de Hotnews.ro.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe