Comisia Europeană a aprobat cererea de finanţare, în valoare totală de 440 de milioane de euro, transmisă de Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA, pentru modernizarea tronsonului feroviar Apaţa – Caţa, în cadrul Programului Connecting Europe Facility (CEF).
Conform unui comunicat al companiei, proiectul transmis de CFR SA a primit un garant de finanţare din partea Comisiei Europene în valoare 440.007.116 euro, ceea ce reprezintă 81,74% din valoarea totală a investiţiei (538.300.852 euro). Cofinanţarea va fi asigurată de la bugetul de stat, respectiv 98.293.736 euro pentru perioada 2016 – 2020 şi 167.571.408 euro pentru perioada 2021 – 2023.
Tronsonul feroviar Apaţa – Caţa reprezintă un lot important în cadrul proiectului de reabilitarea a liniei de cale ferată Braşov – Sighişoara, componentă a Coridorului Rin – Dunăre, pentru circulaţia trenurilor cu viteza maximă de 160 kilometri/oră. Prin atragerea acestor fondurilor europene, CFR SA asigură continuitate programelor de reabilitare a infrastructurii feroviare asumate în Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi contribuie în mod direct la îndeplinirea obiectivului de modernizare a ramurii nordice a Coridorului IV feroviar, cuprinsă între Curtici – Braşov – Constanţa, precum şi la realizarea absorbţiei programate a fondurilor europene.
‘Accesarea fondurilor în cadrul mecanismului de finanţare CEF asigură finalizarea lucrărilor de modernizare pe coridoarele de transport feroviar şi contribuie la îndeplinirea obiectivelor strategice ale României şi, implicit, ale CFR SA, în cadrul exerciţiului financiar comunitar 2014 – 2020, cu beneficii importante pentru întreaga societate şi impact direct în dezvoltarea infrastructurii feroviare’, a spus directorul general al CFR SA, Marius Chiper.
Programul Connecting Europe Facility (CEF) urmăreşte accelerarea investiţiilor în domeniul reţelelor de transport, energie şi telecomunicaţii transeuropene şi mobilizarea finanţărilor publice sau private şi valorificarea sinergiilor dintre sectoarele de transport, telecomunicaţii şi energie, sporind astfel eficacitatea intervenţiilor UE şi permiţând optimizarea costurilor.
Știre Economica.net

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe