Reținerea senatorului Dan Șova a fost unul dintre subiectele principale ale săptămânii trecute. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) îl acuză pe acesta că, de-a lungul a mai mulți ani, și-a folosit influența pe lângă conducerea companiei CET Govora SA, pentru a intermedia obținerea unui contract. Directorul general al societății, Mihai Bălan, și directorul economic, Constantin Lăpădat, sunt cercetați în același dosar, pentru abuz în serviciu.
„În perioada octombrie 2011 – iulie 2014, inculpatul Șova Dan-Coman a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă inculpatul Bălan Mihai, director general al centralei de energie termică CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună”, se arată în comunicatul DNA. Un nou contract pe un an a fost încheiat în mai 2013. Cu banii primiți, Șova și-ar fi cumpărat un apartament în București.
Relația dintre Șova și conducerea CET Govora s-a dovedit profitabilă pentru senator și cu altă ocazie: între 2006 și 2008, Societatea Civilă de Avocaţi „Şova şi Asociaţii” a derulat două contracte în valoare de 667.409,20 euro şi respectiv de 1.822.928,24 lei.
Societatea care încheia contracte pe bandă rulantă pentru servicii de asistență juridică a avut, în 2012 și 2014, pierderi cumulate de peste 200 de milioane de lei, arată cifrele disponibile pe portalul Termene.ro.
Societatea funcționează încă de la sfârșitul anilor ‘50. În noiembrie 2002, capitalul social al societății a fost transferat din administrarea Autorității pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului în proprietatea privată a Consiliului Județean Vâlcea. La acea vreme, capitalul social era de 186 de miliarde de lei, iar cifra de afaceri era 1,72 miliarde lei, potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial.
Bălan se află în conducerea CET Govora din 1999: în luna septembrie a acelui an a devenit director comercial, în anul următor director general. Din 2001 a devenit și președinte al consiliului de administrație. Între octombrie 2012 și martie 2013, a îndeplinit funcția de director general al Oltchim SA (Director General – dr. ing. Mihai Balan).
În prezent, CET Govora SA este condusă de un Consiliu de Supraveghere cu șase membri. Pe 8 octombrie 2010, aceștia l-au ales pe Gabriel Tomescu ca președinte al consiliului.
Anul trecut, CET Govora a avut o cifră de afaceri de 402,83 de milioane de lei și a înregistrat pierderi de 42,3 milioane. Suma este totuși mult mai puțin decât în 2012, când a pierdut 186,78 milioane de lei. Societatea avea anul trecut 1.312 angajați.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe