În afaceri este ca-n viață: greșelile, erorile de apreciere, lipsa de atenție sau de viziune sunt inevitabile. Și, de regulă, de-aici, din greșeli, vin cele mai valoroase lecții. Cel puțin așa pretind mai toți oamenii de afaceri care vorbesc despre învățămitele pe care le-au tras ei de-a lungul drumului spre succes.

În fine, e limpede că erorile sunt inevitabile. Și că învățăm măcar un pic din ele. Dar sunt unele greșeli epice. Se nasc din te miri ce – dintr-un un impuls, dintr-un calcul greșit, din neîncredere, din teamă. Când auzi de ele, reacția e aproape fizică, cu somatizări pe la stomac, iar sinapsele se fac alandala și mintea se blochează în variațiuni de “Cum naiba?”.

Să vedem câteva dintre erorile de calcul costisitoare rău de tot (adică așa, de ordinul milioanelor, sutelor de milioane sau chiar miliardelor în monede valoroase).

Ronald Wayne a fost alături de Steve Jobs și Steve Wozniak la începuturile Apple. Dar, neîncrezător în viitor și cu temeri din trecut, în ziua 11 de la înființarea companiei și-a vândut partea sa din afacere. A dat-o cu 800 de dolari. Opt sute! Dacă avea încredere, avea și vreo 25 de miliarde de lire în plus. De fapt, nici măcar nu trebuia să aibă cine știe ce încredere în proiect. Trebuia doar să nu-și vândă partea.

Acesta este un exemplu deja clasic: “Afacerea Alaska”. Pe la sfârșitul secolului 19, Alaska era a Rusiei, dar țarul Alexandru al II-lea nu vedea în ea decât o bucățoaie de pământ acoperită cu multă, foarte gheață. Și le-a vândut-o americanilor. Cu 6 milioane de dolari. Cum dolarul și rubla erau cam la paritate în 1867, cu atâta cash s-a ales Rusia. Cât valorează resursele naturale ale Alaskăi? Niște miliarde de dolari. În bani de azi.

Mai țineți minte cele “Două loturi” ale lui Caragiale? Acolo e o glumă ce se întâmplă! Și mai este și “doar” literatură. În viața adevărată, în anul 2010, în Marea Britanie, un cuplu a pierdut  cele 116 milioane de lire pe care doamna le câștigase la loteria Euro Millions. Domnul a luat biletul și l-a aruncat la gunoi. Și nu l-au mai găsit când au aflat că era cel câștigător. Deci nu au putut revendica premiul. Un “cât pe ce” mai frustrant decât acesta găsești cu greu. (Nu, nu știm dacă mai sunt împreună.)

O prostie similară a făcut și James Howell. În 2009, englezul acumulase deja 7.500 de Bitcoins, dar habar n-avea cât valorează. În 2013, colecția lui de bani virtuali ajunsese să facă vreo 3,8 milioane de lire. Partea proastă e că el a aflat asta după ce a vărsat niște băutură pe computerul în care era averea și l-a aruncat. Când, în sfârșit, a aflat că e milionar, s-a dus să caute computerul într-un junkyard local în care îl azvârlise, dar nu l-a mai găsit.

Tragem aer în piept și schimbăm categoria. Știți casa de discuri care a refuzat trupa Beatles? În 1961, niște tineri cu o trupă rock cu nume de gândăcei au ajuns la Decca Records. Băieții erau nerăbdători să semneze un contract, au fost cam emoționați la audiție, dar aveau încredere în șansele lor. Doar că reprezentantul Decca Records, Mike Smith, i-a refuzat. A ales altă trupă pentru că, spunea el, “trupele cu chitări” nu mai erau la modă. De fapt, Decca Records n-a mai fost…

Greșelile costisitoare pot fi de infinite feluri. În 1999, NASA a pierdut 125 de milioane de dolari. A făcut o navetă spațială și nu s-a asigurat că toată lumea implicată în proces lucrează cu același sistem de măsură. Lockheed Martin folosea sistemul britanic, cu inch, feet și yards, în vreme ce toți ceilalți operau în sistem metric. Când a venit vremea să fie puse toate cap la cap, nu s-au mai potrivit. Și naveta trebuia să plece pe Marte! N-o să știm niciodată dacă ar fi ajuns.

Mai e un exemplu de eroare de apreciere monumentală. Actorul Vincent Price era monstru sacru al filmelor horror, dar dacă vreți să vă dați seama cine e fără să îl căutați pe Google, e actorul care a pus vocea teribil-înspăimântătoare pe piesa “Thriller” a lui Michael Jackson. Pentru acest “rol”, a avut de ales: 20.000 de dolari cash sau un procent din drepturi. A ales banii pe loc. Chiar n-are rost să socotim cât a pierdut. Thriller e cel mai bine album vândut din toate timpurile. Stă pe locul 1 în acest clasament și în ziua de azi!

Articolul acesta are inclusiv un rost cumva terapeutic. Când te enervezi că ai făcut o greșeală care te-a costat bani ceva, gândește-te la Vincent Price. Sau la oricine altcineva din lista de aici. Chiar se poate mult mai rău!

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe