E-mailuri, mesaje, întâlniri, termene limită, videocoferințe, alte termene limită, drumuri, familie, copii. O enumerare deloc atotcuprinzătoare a lucrurilor care definesc ziua unui manager.

Desigur, ele nu se pot petrece oricum: la e-mailuri trebuie să răspunzi rapid și smart, la mesaje idem, întâlnirile trebuie să aibă un rezultat cel puțin bun, cu termenele-limită e clar cum stă treaba. Ca să simplificăm, omul trebuie să rezolve probleme, să performeze și să le facă pe toate rapid. Toate sub presiunea că mâine, pomâine, un puști de 17 ani inventeză o aplicație, un soft, o… ceva care îi poate scoate business-ul de pe piață. Practic, din viață.

Cum, necum, chiar și în 2019, cei mai mulți lideri fac aceleași trei mari greșeli pe care le făceau liderii și acum 30 de ani.

Un studiu extrem de interesant care s-a întins pe durata mai multor ani și care a presupus intervievarea a mai mult de 15 mii de lideri din marile industrii spune că managerii – atât juniorii, cât și top executives – tind să facă exact aceleași 3 mari greșeli.

1. Încearcă să le facă ei singuri pe toate

Mulți dintre managerii intervievați în acest studiu au recunoscut că obișnuiesc să preia prea mult. Să își asume prea multe. De fiecare dată, din cel mai bine intenționat motiv, aproape de fiecare dată cu efecte nu tocmai dintre cele mai bune. Deseori, se pomenesc prizonierii atât de multor lucruri de făcut încât nici nu mai știu ce voiau sau plănuiau cu unele dintre ele. De partea cealaltă, un top manager eficient scurtează lista. Rămâne cu un set de 3 până la 5 priorități ale sale și pe acelea le urmărește și rămâne permanent conectat la imaginea de ansamblu. Practic, totul e o chestiune de prioritizare, organizare și încredere în echipă.

2. Angajează mai degrabă anapoda

Poate să pară ciudat, dar chiar e – de departe – una dintre cele mai comune greșeli de management. Teoretic, toată lumea vrea să angajeze cei mai buni oameni, dar… Dar liderii nu  prea au vreme de căutat pe piață cei mai buni oameni. De căutat, de acordat timp pentru evaluat cât de bine se potrivește un anume om într-o anumită poziție din organizație. Iar asta se întâmplă din tot felul de motive – din care greșeala nr. 1, cea de mai sus, e unul foarte serios. Cei mai mulți manageri se declară mulțumiți cu doar 50% din deciziile lor de angajare. Practic, angajează prea des CV-uri, nu oameni aievea. Concluzia: dacă nu ești mulțumit de 90% din deciziile de angajare, poate ar fi interesant să îți refaci strategia de abordare a problemei.

3. Lipsa de coordondare

Locul de muncă modern e mai fluid decât odinioară. Ușurința spectaculoasă a comunicării, posibilitatea de a îndeplini sarcini și de altundeva decât de la un birou face ca lucrurile să poată scăpa lesne de sub control. Valul de instrumente tehnice și de platforme de colaborare fac, în principiu, inutilă adunarea mai multora laolaltă. E și o chestiune de cost aici, pentru că e mai ieftin ca fiecare să își facă treaba pe unde îi e mai la îndemnă decât să plătești clădiri, etaje, birouri… Desigur, toate sunt de înțeles, dar efectul este deseori acesta: oameni nepotriviți vorbesc la momente nepotrivite despre subiecte nepotrivite și se iau, astfel, decizii nepotrivite.

Nu e ca și cum cele trei foarte întâlnite greșeli de management și leadership ar fi niște blesteme. Au trei soluții simple:

  • – Stabilirea priorităților
  • – Delegarea sarcinilor unor oameni potriviți
  • – Crearea unui workflow clar și a unui mediu în care relațiile de muncă să funcționeze

Sunt concluziile la care au ajuns-o managerii care s-au lovit de toate pragurile de sus.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe