După 1402 zile de la trimiterea în judecată şi 79 de termene la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acuzaţii din dosarul „Vama Constanţa” urmează să afle ce sentinţă le vor da judecătorii, potrivit informaţiilor înregistrate pe Termene.ro (Detalii despre dosar AICI). Este vorba despre 39 de persoane acuzate de constituirea unui grup infracţional organizat care permitea introducerea în mod ilegal de bunuri în ţară, prin portul Constanţa, dar şi care cerea mită pentru orice transport, chiar dacă actele erau în regulă.
MINIŞTRI ŞI ŞEFI DE INSTITUŢII, IMPLICAŢI ÎN ANCHETĂ
Din mafia portuară făceau parte comisionarii vamali, vameşii, directorul direcţiei Domenii Portuare, Eugen Bogatu, şefii birourilor vamale, Liviu Durbac şi Costel Bratu, dar şi ofiţeri de poliţie şi chiar senatorul Mircea Banias, alături de fostul deputat Laurenţiu Mironescu, fost lider PDL Constanţa. Gruparea ar fi fost susţinută de la cel mai înalt nivel, aşa cum reiese din interceptări. În consecinţă, procurorii i-au audiat, ca martori, pe foştii miniştri Anca Boagiu, Vasile Blaga, Elena Udrea, dar şi pe fostul şef ANAF Sorin Blejnar, alături de parlamentarul Mircea Toader.
Afacerea funcţiona pe mai multe paliere: comisionarii vamali intermediau mita, vameşii o adunau, iar mai apoi o împărţeau cu şefii lor. O parte din banii proveniţi de la importatori ar fi fost folosiţi chiar şi pentru PDL.
FIRMELE IMPLICATE ÎN REŢEA AU PIERDUT BANI, DUPĂ ÎNCEPEREA ANCHETEI DNA
Activitatea uneia dintre firmele implicate în grupare, Container Clearance Services, arată foarte clar cum a scăzut profitul societăţilor după începerea anchetei anticorupţie.
Din momentul începerii anchetei la DNA, firma Container Clearance Services a înregistrat un profit înjumătăţit faţă de anii în care, spun procurorii, funcţiona reţeaua ilegală din Portul Constanţa. Potrivit informaţiilor de pe www.termene.ro, în anul 2010 societatea avea o cifră de afaceri de 6,7 milioane de lei şi un profit de 1,7 milioane de lei. În patru ani, de când unul dintre asociaţii din firmă a ajuns în vizorul procurorilor DNA, firma a ajuns la o cifră de afaceri de doar 1,7 milioane de lei şi un profit de doar 166.000 de lei în anul 2014.
Untitled24
Procurorii anticorupţie susţin că, în calitate de comisionar vamal, asociat la S.C. Container Clearance Services SRL Constanța, inculpatul Tudoran Dragos-Iulian a intermediat mita între firmele care făceau importuri ilegale şi lucrătorii vamali care închideau ochii şi permiteau accesul în ţară a unor containere cu importuri de mărfuri fără acte legale. Uneori, deşi marfa era însoţită de toate actele, lucrătorii vamali ţineau transporturile chiar şi câteva săptămâni blocate în port, pentru a primi mită. Anchetatorii susţin în rechizitoriu că şpaga varia în funcţie de marfa adusă, de la 250 de dolari la 13.000 de dolari pe import.
FRATELE FOSTULUI PREŞEDINTE, INTERCEPTAT ÎN DOSAR
În data de 9 mai 2011, Mircea Băsescu a fost interceptat de procurorii DNA, atunci când avea o discuţie telefonică cu Laurenţiu Mironescu, lider local al fostului partid al lui Traian Băsescu şi fost secretat de stat în Ministerul afacerilor interne:
Laurenţiu Mironescu: Am onoarea, am onoarea! Ce faceţi domnu’ comandant?
Mircea Băsescu: Domne, e unii care munceşte, domne! Nu e la stat, ăştia cu statul…(râde.-nr.)
Laurenţiu Mironescu: Noi muncim, noi muncim… Şefu, cum e? A început să se livreze?
Mircea Băsescu: Nu ştiu sigur, dar în orice caz, a fost un… A, da! Mi se pare că a făcut si o comandă.
Laurenţiu Mironescu: Da, da, 10.000 pe săptămână sau nu ştiu, deocamdată, da…. încet-încet, o să… o să mai… rezolvăm subiectul.
Mircea Băsescu: Da. În orice caz a fost domnul ăla aicea.
Laurenţiu Mironescu: Da? Îhm.
Mircea Băsescu: I-am arătat omului ce facem, cum facem, nu ştiu ce. Nu, m-am înţeles bine cu el.
Laurenţiu Mironescu: Bun, acuma noi o să facem pârtie pe subiectul ăsta şi după aia o să vedem şi pe la minister vecine.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe