Conform bazelor de date Termene.ro numărul de acționari născuți în 1967-1968 este de aproximativ două ori mai mare decât în anul 1966.

Această “curiozitate” statistică se explică prin celebrul Decret 770 al lui Nicolae Ceaușescu care a avut ca scop formarea Omului Nou.

Așa-numitul „Decret al decrețeilor” presupunea creșterea natalității României prin interzicerea cu desăvârșire a avorturilor voluntare și a comercializării mijloacelor contraceptive, astfel formându-se bazele unei noi generații care avea să promoveze comunismul și valorile sale.

După 24 de ani în care Decretul a fost în vigoare, odată cu Revoluția de la 1989, decrețeii au rămas să conducă în continuare economia țării, dovadă fiind și numărul lor mare în posturile de conducere și acționariatul firmelor din România.

Istoria consemnează faptul că  aceasă perioadă a dat startul războiului tăcut dintre femei și Nicolae Ceașescu, acestea fiind obligate să respecte Decretul, să devină mame și să păstreze copiii nedoriți, aceștia devenind cei născuți, crescuți și dedicați în totalitate idealului comunist ca o obligație față de societate.

Decretul presupunea interzicerea avorturilor în rândul femeilor cu vârstă până în 45 de ani care nu aveam 4 copii în îngrijire, iar femeile cărora li se aproba avortul erau cele care aveau peste 45 de ani, 4 copii născuți și în ingrijire sau dacă sarcina era urmare a unui viol/incest sau ar fi pus în pericol viața femeii.

Nerespectarea decretului și a condițiilor prevăzute constituia infracțiune și se pedepsea conform Codului Penal.

În primii ani, Decretul şi-a atins scopul. În 1967 natalitatea s-a dublat, iar în perioada 1967-1972 s-au născut peste 2 milioane de copii, printe aceștia câțiva se bucură astăzi de afaceri înfloritoare:

Cătălin Dan Ostahie născut în luna mai a anului 1967  a urmat studiile la Facultatea de Electronică și Telecomunicații.

În prezent deține funcția de CEO și președinte în cadrul retailerului Altex  care a înregistrat anul trecut afaceri de aproape 2 miliarde lei, anul acesta estimându-se o creștere peste media pieței.

Dan Cristian Minulescu un alt “decrețel” de succes născut în aprilie 1967, cu o avere actuală estimată la 40 milioane de euro este cel care deține cea mai mare companie de produse alimentare cu temperatură controlată, Macromex SRL   cu cifra de afaceri de peste 600 miloane RON pe 2015.

Tofan Viorel din cunoscuta familie “Tofan” s-a născut în noiembrie 1967 și  controlează împreună cu Tofan Elena compania de distribuție anvelope Dinamic92 Distribution cu o cifra de afaceri de peste 200 milioane lei pe 2015.

Ironia sorții a făcut ca “decrețeii” născuti în  anii ’67-‘69 să joace un rol important în căderea regimului Ceaușescu din 1989.După căderea regimului din decembrie 1989, decretul 770 a fost anulat imediat, în anul urmator înregistrându-se un număr foarte mare de avorturi la cerere.

Povestea decrețeilor este considerată unul din cele mai mari experimente sociale din istoria omenirii. Specialiștii se așteaptă la implicații neașteptate începând cu anul 2030 când aceștia vor începe să iasă la pensie punând o presiune imensă pe sistemul public de pensii (mai multe detalii aici).

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe