Anul 2020 a fost unul bogat în insolvențe. A fost un an greu pentru companiile din România și multe dintre ele nu au reușit să supraviețuiască. Am investigat cele mai mari falimente ca să vedem ce putem învăța din aceste experiențe care au lăsat în urmă pierderi pentru investitori și creditori, oameni fără locuri de muncă și visuri spulberate.

 

Am extras lista insolvențelor din termene.ro și le-am ordonat după indicatorul ”datorii totale”. La urma urmei, cu cât o firmă lasă în urmă mai multe datorii, cu atât pierderile provocate creditorilor sunt mai mari și mai dureroase.

 

GPSB SOLARIS 48 SRL – 497,3 milioane lei datorie

Campionul absolut este firma GPSB SOLARIS 48 SRL, ale cărei datorii însumau 497,3 milioane de lei în 2020. 

GPSB SOLARIS 48 SRL este operatorul parcului fotovoltaic Livada, care se întinde pe o suprafață de 135 de hectare. A fost inaugurat în 2013, moment în care era al doilea cel mai mare din Europa și al șaptelea la nivel mondial. Parcul Livada a fost a fost finanțat de trei firme coreene, printr-un proiect pe credit obținut de la o banca sud-coreeană. Activele parcului au fost constituite în garanție pentru banca finanțatoare.

 

Cum se poate schimba soarta afacerilor când intervine statul

Afacerile cu energie verde au fost fundamentate pe legislația favorabilă acestor investiții. Guvernul garanta furnizorilor de energie verde venituri suplimentare sub forma unor plăți și a veniturilor rezultate din tranzacționarea ”certificatelor verzi”, titluri care funcționau ca un fel de autorizații de poluare. Statul a creat legislativ o piață pentru tranzacționarea acestor certificate verzi. Astfel, o investiție care nu se justifica economic prin prisma capacității de a face profit a devenit foarte profitabilă când veniturilor din vânzarea energiei s-au adăugat veniturile promise de statul român.

 

Problema cu astfel de afaceri favorizate de legislație este că soarta lor se schimbă în momentul în care se modifică legislația. Exact asta s-a întâmplat și aici:

  • Mai întâi, a fost amânată acordarea unui certificat verde pe care firma trebuia să-l primească până în 2017
  • Cota de plată la ANRE a crescut de la 0,1% la 2%
  • Anumiți consumatori au fost exceptați de la plata certificatelor verzi
  • S-a modificat metodologia de calcul a cotelor de achiziție a certificatelor verzi
  • S-au modificat perioadele de valabilitate ale certificatelor și prețul maxim de achiziție, în sensul nefavorabil.

 

Firma GPSB SOLARIS 48 SRL înregistrează profit. De pildă, în 2019 a înregistrat pentru prima dată un profit net de 5,8 milioane de lei. Numai că nu este suficient. Cu un asemenea profit, firma ar avea nevoie de 86 de ani ca să acopere datoriile acumulate.

 

Nu numai GPSB SOLARIS 48 SRL a avut probleme din cauza instabilității legislative. Întreg sectorul afacerilor cu energie verde este potențial în pericol să dispară.

 

Învățăminte pentru 2021

Lecția numărul unu pentru tine este să fii circumspect cu afacerile întemeiate pe facilități promise de stat. Așa cum un guvern a creat condiții pentru anumite afaceri, un altul le poate schimba și încă dramatic. Cele mai sigure afaceri sunt cele în care există o cerere mare, diversă și care depinde puțin de reglementările legale.

 

Lecția numărul doi este că trebuie să îți monitorizezi partenerii de afaceri. Dacă tu erai investitor în GPSB SOLARIS 48 SRL sau furnizorul acestei firme, trebuia să urmărești cu atenție indicatorii ei economici. De exemplu, indicatorul solvabilitate arată că, în cazul lichidării, această companie nu va putea onora toate datoriile prin vânzarea activelor sale.

 

 

Chiar dacă lichiditatea pe termen scurt nu pare să constituie o problemă, compania are nevoie de finanțări mari. De asemenea, pe rolul instanțelor din România sunt litigii între administratorul societății și creditori. Dacă ai fi fost furnizorul sau investitorul acestei companii, ar fi trebuit să o monitorizezi îndeaproape. Ai fi avut ocazia să observi deteriorarea indicatorilor companiei, deschiderea litigiilor în instanță și ai fi putut lua măsuri ca să te protejezi.

 

 

Termene.ro monitorizează companiile din România în baza datelor publice furnizate de instituții ale statului. Nota termene.ro măsoară riscul comercial al unei companii în baza unui algoritm complex, iar capacitatea de plată este estimată pentru o perioadă de 30 de zile. Ambii indicatori sintetici trebuie urmăriți periodic și utilizați în renegocierea sau amendarea contractelor.

Toate datele de pe platforma termene.ro te ajută să îți protejezi compania de contracte păguboase. Tot ce trebuie să faci este să urmărești indicatorii financiari fundamentali și să recepționezi semnalul de alarmă atunci când cifrele se modifică nefavorabil.

 

Dacă ți se par de folos informațiile de pe blogul Termene și vrei să știi când publicăm un articol nou, te poți abona la newsletterul nostru de vineri dimineața.

Vreau să primesc newsletterul

 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe