Sigur, milionarii au neapărat în comun ceva cu șapte cifre, dar acesta este doar răspunsul la îndemână (și, eventual, gluma la care te expui când începi cu un astfel de titlu). Există, așa cum probabil că te gândești și singur la un moment dat, câteva caracteristici și comportamente anume care îi fac să semene între ei, după ce mai întâi i-au făcut să facă bani. Mulți bani. (Deci, în acest articol, nu e vorba nici despre moștenitori de averi fabuloase care ar avea în comun nu numai milioane, ci și testamente cumsecade și financiar confortabile).

Vreme de șapte luni, Chris Hogan, expert financiar și una dintre cele mai interesante și credibile voci americane la capitolul bani și investiții, a studiat îndeaproape traseele și profilurile a mai mult de 10 mii de milioanari, apoi a pus concluziile într-una dintre cele mai bine vândute cărți: “Everyday Millionaires: How Ordinary People Have Built Extraordinary Wealth – and How You Can Too” (“Cum fac oamenii obișnuiți averi neobișnuite – și cum poți s-o faci și tu”).

Hogan a descoperit că toți cei pe care i-a studiat – și fiecare dintre ei are o avere minimă de 1 milion de dolari – au cinci carcateristici comune. Cinci mari și late.

  1. Milionarii își asumă responsabilitatea personală

Milionarii “obișnuiți”, spune Hogan  preiau controlul asupra tuturor deciziilor în legătură cu banii. “Ei știu că succesul lor depinde în primul rând de ei și își asumă asta.” Dintre toți milionarii cu care a vorbit, doi anume i-au atras atenția pentru această caracteristică. Mike și Stephanie au subliniat în mod special importanța pe care au acordat-o ei gestionării fiecărui ban: au economisit cu sârguință, au evitat datoriile, au lucrat cu profesioniști. Acum sunt pensionari și au o avere netă de 2,6 milioane de dolari.

Majoritatea milionarilor din studiul lui Hogan cred despre ei că sunt optimiști, au curaj să încerce lucruri complicate atunci când vor rezultate noi și mai bune. Și, deloc în ultimul rând, mai mult de 90% dintre ei vor recunoaște rapid că greșesc și vor integra rapid și activ feedback de la alte persoane, “Milionarii nu se bazează pe nimeni altcineva pentru a deveni bogați și nu dau vina pe altcineva când greșesc. Se concentrează asupra lucrurilor pe care le pot controla și le integrează în obiceiurile lor zilnice pentru a-și atinge obiectivele pe care și le-au propus.”

  1. Își impun disciplină financiară personală

Hogan a descoperit că mulți milionari trăiesc cu mai puțin decât produc și exersează disciplina când vine vorba despre orice fel de buget, inclusiv cel personal. Mai mult de jumătate dintre milionarii din studiu sunt convinși că principalul motiv pentru care oamenii nu devin milionari este tocmai lipsa de disciplină financiară.

  1. Milionarii au obiective

“Se gândesc la ce urmează și refuză să fie purtați la întâmplare de curent”, scrie Hogan. A observat că 92% dintre milionarii pe care i-a intervievat își fac planuri pe termen lung pentru banii lor, iar 97% își realizează planurile aproape în întregime. Își fac astfel de planuri pentru ca să obțină și să-și securizeze independența financiară. Iar planurile îi ajută să nu fie distrași și să evite așa-numitul “sindrom al obiectelor strălucitoare” care este tulburător de prezent în societățile de consum. Milionarii nu sunt interesați de ceea ce i-ar putea face fericiți azi, acum, ei sunt concentrați să obțină bunăstare pe termen lung.

  1. Milionarii muncesc pe brânci

“Fac tot ce este de făcut, chiar și atunci când nu e deloc ușor”, scrie Hogan. Dintre milionarii participanți la studiu, 93% spun că au făcut avere mai degrabă muncind mult decât câștigând mult. Multă muncă, nu salarii mari.

“În mod constant, milionarii vor să fie ei înșiși în fiecare zi mai buni.”

  1. Ca să construiești ceva, e nevoie de consistență. Milionarii știu asta!

“Poți să își asumi responsabilitatea, poți să fii disciplinat și să îți propui obiective, poți să muncești pe brânci, dar dacă nu faci toate astea constant, repetitiv – an după an, deceniu după deceniu – nu vei ajunge niciodată la rezultatele pe care le vrei”, scrie Hogan. Și explică: “Milionarii știu din experiență că e nevoie de un tipar decizional și comportamental care se repetă pe termen lung și că doar respectarea lui duce la acumulări impresionante de averi.” Și la pensionari… milionari!

Poate vă e de folos. 10 mii de milionari care duc spre câteva concluzii mari și late reprezintă, totuși, un indicator bun.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe