Inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au amendat 787 de comercianți din complexul comercial Dragonul Roșu, în cadrul unei operațiuni desfășurate între 26 octombrie și 1 decembrie, anunță reprezentanții instituției (Comunicat de presă – ANAF). Valoarea totală a amenzilor a fost de 7,28 milioane de lei, iar cea a bunurilor confiscate – de 4,64 milioane de lei. Activitatea a 13 magazine a fost suspendată sau interzisă, întrucât acestea nu foloseau case de marcat.
Complexul comercial din estul Capitalei este cunoscut de mulți ani ca un „rai” pentru evazioniști, în ciuda deselor incursiuni ale inspectorilor antifraudă. În iunie, reprezentanți ai ANAF însoțiți de procurori DIICOT au controlat 70 de firme controlate de doi frați de origine turcă, care ar fi fraudat bugetul de stat cu aproximativ 140 de milioane de lei din 2013 încoace (Sursa aici). În aprilie 2015, la o singură acțiune au fost aplicate 147 de sancțiuni în 116 locații, în valoare totală de 1,28 milioane de lei. Totodată, au fost închise 57 de standuri, anunțau reprezentanții ANAF. (Comunicat de presă – ANAF) În Dragonul Roșu funcționează peste 5.500 de magazine, care se întind pe o suprafață de 80.000 de metri pătrați.
Datele accesate prin intermediul portalului Termene.ro arată interesele din jurul acestui complex comercial.
Acționarii Dragonul Roșu SA sunt Niro Investment SA, și Zheng Xing, cetățean chinez, care dețin 70%, respectiv 30% din capitalul social. Administrator al societății este Clitemnestra Gâdea, iar Vasile Gabriel Niță și Vasile Iosif sunt membri ai consiliului de administrație ai societății.
dragonul_rosu
Cifra de afaceri a firmei Dragonul Roșu SA a fost de 61,7 milioane de lei în 2014. Chiriile au adus un profit de 23,6 milioane de lei.
Cine controlează însă acest complex comercial? Înființată în 1995, firma Niro Investment SA face parte din grupul omului de afaceri Nicolae Dumitru, care deține 95% din capitalul social. Niro Investment SA a avut anul trecut o cifră de afaceri de 110,6 milioane de lei și un profit de 11 milioane de lei.
Din decembrie 2009, președintele Consiliului de Administrație e Vasile Gabriel Niță, care a fost, până în acel an, chestor șef în cadrul Ministerului de Interne (Decizia nr. 41/2009). Clitemnestra Gâdea, membru al consiliului de administrație al Niro Investments SA, a fost consilier local PSD la sectorul 2 și administrează mai multe firme controlate de Dumitru Nicolae. Numele acesteia apărea și în conducerea firmei Niro ‘95 Impex SA, care i-a avut ca asociați pe Dorin Cocoș și Elena Udrea în cadrul societății comerciale New Global Investments SRL, dizolvată în august 2006.
Dumitru, a cărui avere era evaluată la 60 de milioane de euro, a fost reținut în octombrie 2010 de procurorii DNA, pentru trafic de influență și spălare de bani (Vezi aici), în dosarul Microsoft. Potrivit procurorilor, Dumitru a primit 7,65 milioane de dolari de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la doi membri ai guvernului din perioada 2000-2004, Şerban Mihăilescu şi Dan Nica, pentru a încheia un contract de folosire al unor licenţe Microsoft. În același dosar a fost reținut și fostul său asociat, Dorin Cocoș.
Nicolae Dumitru este implicat direct în politică: a devenit, de anul trecut, finul fostului ministru Gabriel Oprea și deține funcția de secretar general adjunct în partidul acestuia, UNPR.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe