Publicarea de lucrări științifice a devenit în ultima vreme o preocupare de seamă în penitenciarele românești. În 2015, deținuții au publicat 331 de astfel de cărți, față de 69 în anul precedent sau 11 în 2013, a menționat ministrul Justiției, Raluca Prună, citată de Hotnews.ro. Fiecare dintre ele le taie câte 30 de zile din pedeapsă.
Cu ajutorul datelor furnizate de portalul financiar și juridic Termene.ro, am analizat profilul editurilor care au publicat lucrările unor deținuți celebri. Unele dintre ele sunt afaceri obscure, altele produc mii de titluri.
Cel mai prolific este, până acum, Dan Voiculescu, condamnat în 2014 la zece ani de închisoare: el a reușit să publice până acum zece cărți. Trei dintre ele – „A patra cale”, „Efecte de antrenare a investițiilor străine în economia românească 1990-2014” și „Economia Românească” – au fost tipărite de Editura Bibliotecha Târgoviște. Înființată în 1997 (www.bibliotheca.ro), editura e deținută de Mihail Florin Stan și Mihai Stan și a fost avizată de Colegiul Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior (CNCSIS) în 2003 și reconfirmată în 2006 și 2009. În 2014, a obținut o cifră de afaceri de 323.277 de lei și a înregistrat pierderi de 22.907 lei.
bibliotecha
Editura Niculescu a publicat alte două lucrări de-ale lui Voiculescu: „Investiții străine directe – vector al dezvoltării economice” și „Omenirea, încotro?”. Asociat unic al societății înființate în 1993 este Dan Cristian Niculescu. Principala preocupare a editurii e publicarea de dicționare, cărți școlare și ghiduri. Editura „și-a propus să încurajeze autorii români, selectați cu grijă din rândul unor personalități consacrate ale învățământului, științei și culturii naționale”, după cum se menționează în prezentarea de pe site. Societatea a avut o cifră de afaceri de 5,8 milioane de lei și pierderi de 102.790 de lei în 2014.
niculescu
La Casa Cărții de Știință Cluj Napoca, Voiculescu a scos două titluri de după gratii: „Managementul riscului în accesarea și gestionarea fondurilor europene”, „Clasa de mijloc: Teoria și practica antreprenorială”. Asociat unic al societății este Mircea Trifu. Casa Cărții de Știință Cluj Napoca a avut în 2014 o cifră de afaceri de 488.817 lei și un profit de 5.332 de lei. Potrivit reprezentanților săi, editura a scos până acum aproximativ 2.000 de titluri.
Și pe Gigi Becali pasiunea pentru scris l-a ajutat să părăsească mai repede penitenciarul. Patronul Stelei a publicat cinci lucrări științifice, între care două intitulate „Steaua și Becali”, respectiv „Becali și politica. Începuturile”. Toate cărțile lui Becali au apărut la editura Saeculum I.O. 2014. „Grupul editorial Saeculum I.O., alcătuit din editurile Saeculum I.O., Vestala și Saeculum Vizual, încă de la constituire, a optat pentru un program de tip enciclopedic, în cadrul căruia realizarea instrumentelor fundamentale de lucru pentru orice intelectual format sau în devenire (…) constituie obiectul esențial”, susțin reprezentanții editurii. Asociatul unic al societății este Ionel Oprișan. În 2014, firma a avut o cifră de afaceri de 287.424 de lei și un profit de 3.200 de lei.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe