Piața spațiilor comerciale moderne din România a depășit 3 milioane de metri pătrați la sfârșitul lunii iunie, arată un raport DTZ Echinox, citat de Business-Review.eu (Shopping malls dominate retail stock in Romania, says DTZ Echinox). Dintre acestea, 60% sunt reprezentate de mall-uri, urmate de parcuri comerciale – 25% și galerii comerciale – 15%.
Prima jumătate a lui 2015 a fost marcată de inaugurarea a două noi centre comerciale, cu o suprafață totală de 117.000 de metri pătrați: Mega Mall din București și Coresi Shopping Centre din Brașov. Densitatea spațiilor comerciale moderne a ajuns astfel la 151 de metri pătrați la mia de locuitori, ceea ce încă plasează țara noastră sub media europeană de 199 de metri pătrați.
Recuperează însă Bucureștiul și pentru celelalte mari orașe: în prezent, are 537 de metri pătrați pentru fiecare mie de locuitori; adică fiecare bucureștean are “rezervată” o jumătate de metru pătrat de magazin doar pentru el.
Cele mai mari mall-uri din București sunt, în prezent, Băneasa Shopping City (în nord), AFI Palace Cotroceni (în vest), Sun Plaza (în sud) și Mega Mall (în est).
AFI Cotroceni este controlat de S.C. Cotroceni Park S.A., societate înființată în 2004. Pe 9 septembrie 2015, în funcția de director a fost numit Sorin Scintei, cetățean israelian, în locul lui Israel Vizei.
Recent, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București au decis să trimită în judecată S.C. Cotroceni Park S.A., precum pe directorul economic Laura Croitoru, pe directorul economic Daniel Cristian Pohaci, precum și pe contabilul șef al firmei, Gabriela Alexe, pentru evaziune fiscală. Potrivit procurorilor, între septembrie 2009 și decembrie 2013, Laura Croitoru a ascuns respectiv valoarea reală a clădirii în care funcționează complexul comercial AFI Mall Cotroceni, în scopul de a se sustrage de la plata impozitului pe clădire. Croitoru a înscris suma de 528.232.597 lei, deși valoarea impozabilă adevărată era de 643.208.482 lei, rezultată din extinderea clădirii. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București a stabilit că prejudiciul creat ar fi de 20,6 milioane de lei, după cum se arată într-un comunicat, citat de Agepres (Firma care deține AFI Mall Cotroceni, trimisă în judecată pentru o evaziune de 4,6 milioane euro). În prezent, dosarul este judecat la Tribunalul București. Potrivit datelor disponibile pe Termene.ro, următorul termen de judecată e programat pentru 4 ianuarie 2016.
În 2014, cifra de afaceri a S.C. Cotroceni Park S.A. a fost de 141,3 milioane de lei, iar profitul a fost de 24,3 milioane de lei.
Băneasa Shopping City este deținută de Băneasa Developments SRL, care are ca unic asociat o firmă înregistrată în Cipru, Spesso Trading Limited. Băneasa Developments SRL este administrată de patru firme: Synthesis SRL, Trinity Real Estate SRL, Wellkept Imobiliare SA și Spesso Trading Limited. Centrul comercial este controlat de oamenii de afaceri Gabriel Popoviciu și Radu Dimofte. Acum trei ani, Popoviciu a fost trimis în judecată pentru modul în care a obținut terenul pe care se află în prezent Băneasa Shopping City (DNA. Omul de afaceri Puiu Popoviciu, trimis în judecată), alături de persoane din conducerea Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV).
Anul trecut, Băneasa Developments a avut o cifră de afaceri de 198,7 milioane de lei și un profit de 54,8 milioane de lei.
Mega Mall și Promenada Mall sunt deținute de New Europe Property Investments PLC, o companie sud-africană, prin NEPI Bucharest Two SRL și NEPI Sixteen Real Estate Investment SRL. Cele 39 de proprietăți ale companiei sunt evaluate la 1,6 miliarde de euro (www.nepinvest.com). Cu o suprafață de 75.000 de metri pătrați, Mega Mall este evaluată la 240,7 milioane de euro (Mega Mall Bucharest).
Asociați în cadrul NEPI Sixteen Real Estate Investment SRL sunt NE Property Cooperatief U.A., înregistrată în Olanda, și NEPI Bucharest Two SRL. Cea mai recentă hotărâre publicată în Monitorul Oficial a fost o schimbare în conducerea companiilor NEPI Bucharest Two SRL și NEPI Sixteen Real Estate Investment SRL: Victor Semionov, până atunci administrator al societății, a fost revocat, iar în locul său au fost numiți Adrian Chiriac, Mirela Florența Covasa și Cristian Sorin Badea. NEPI Bucharest Two a avut anul trecut o cifră de afaceri de 5,9 milioane de lei și pierderi de 1,6 milioane de lei.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe