Legea care interzice reclamele TV și radio la medicamente, adoptată luni, 14 decembrie, de Senatul României, ar putea avea efecte serioase atât asupra vânzărilor înregistrate de marile corporații farmaceutice, cât și asupra pieței media din România. Noul document aduce modificări la Legea 148/2000 privind publicitatea și la Legea 504/2002 a audiovizualului. Puteți citi modificările aici. Senatul a fost camera decizională, așa că legea va merge la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.
Medicamentele și produsele farmaceutice au reprezentat 14,3% din investițiile în publicitatea românească de anul trecut, arată un raport Zenith România Forecast. Doar produsele alimentare au adus o felie mai mare din publicitate, cu 16,1%.
Prin intermediul datelor furnizate de portalul Termene.ro, am analizat cifrele obținute de cei mai mari jucători de pe piața farma.
Valoarea medicamentelor eliberate către pacienţii români a fost de 3,27 miliarde lei în primul trimestru al anului 2015, în creştere cu 10,7% comparativ cu primul trimestru al anului 2014, arată studiul Pharma & Hospital Report, realizat de Cegedim. Medicamentele fără prescripție au reprezentat 630 de milioane de lei, în creștere cu peste 27% față de aceeași perioadă a anului trecut. Valoarea totală a pieţei a fost de 12,6 miliarde lei între aprilie 2014 și martie 2015, în creştere cu 10 procente faţă de perioada similară a anului precedent.
Sanofi, Hoffmann la Roche și Servier au fost cele mai importante corporații de pe piața medicamentelor din România în prima partea a acestui an, potrivit studiului menționat.
Sanofi România SRL (Vezi firma aici), deținută de compania franceză Sanofi-Aventis Europe, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 888,4 milioane de lei, comparabil cu anii precedenți. Compania a înregistrat pierderi de 35,3 milioane de lei, după șase ani de profit.
sanofi
Înființată în 2005, Roche România SRL se află în portofoliul elvețienilor de la Roche Finanz AG, a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri de 1,08 miliarde de lei și a avut un profit de 4,2 milioane de lei, față de 7,7 în 2013. Societatea a trecut de curând printr-o schimbare la vârf: în ianuarie 2015, administratorul Dan Zamonea a fost înlocuit cu Martine Armelle Therese Menard ep. Draullette, cetățean francez.
roche
În 2014, Servier Pharma SRL a avut o cifră de afaceri de 103 milioane de lei, în ușoară creștere față de anul precedent. Compania a obținut un profit net de 5,7 milioane de lei. Asociatul unic al societății este Biofarma, din Franța. În octombrie, compania i-a reînnoit mandatul de administrator lui Antoine Marie Louise Pierre Beillevaire.
servier

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe