Nu, nu e un articol scris pentru un producător de perne & saltele și publicat din greșeală aici. E un articol despre funcționarea umană în parametri normali, ceva ce pare al naibii de firesc și banal și nu e. Fiindcă nu, nu prea funcționăm în parametrii noștri naturali, deci normali.

Lipsa de somn e suferință modernă epidemică, deci e tot mai îngrijorătoare.

Povestea de acum începe cu perioada în care bebelușul lui Kelly Anderson avea două luni (nu, articolul nu e scris nici pentru vreun site de parenting & mămici & stuff).

Când ai un bebeluș, relația părinților (dar mai ales a mamei) cu somnul e crâncenă. Mamele își amintesc vag senzația de odihnă, iar depărtarea asta de somn le poate arunca în disperare.

Inițial, Kelly a vrut să implementeze un program de odihnă. Fiindcă nu o implica doar pe ea, ci și pe bebelușul care n-are nicio treabă cu alt program în afara celui propriu, treaba asta nu a funcționat.

“De fapt, tentativa asta de a organiza rutina zilnică nu numai că n-a funcționat, dar  m-a dus în pragul nebuniei”.

Kelly a renunțat la program fix, dar șase luni de nesomn mai târziu, și-a dat seama că are nevoie mare de tot de ajutor. A sunat-o pe Kate Cohen, consultant în odihnă (da, în lume chiar există așa ceva). În zona insomniilor și insomniacilor, Kate are o nișă extrem de precisă: cea a părinților cu probleme mari de odihnă. Toți părinții de bebeluși intră în nișa asta.

Kate a analizat rutina casei și a pus pe hârtie un “plan strict de somn”, un fel de Biblie care, respectată cu sfințenie, avea să ducă la îmbunătățirea obiceiurilor de somn ale copilului. Implicit, și la Sfânta Odihnă a Mamei.

Sfaturile unei expert precum Kate Cohen nu sunt gratis. De fapt, nu sunt nici măcar ieftine: merg de la 65 de Euro consultația până la 1.140 de euro pachetul complet.

Când copilul plânge la 12, la 2, la 3 și la 4 noaptea, deci când nu dormi cu lunile, un  expert într-ale odihnei face toți banii.

“Aș plăti oricând din nou, aș plăti și de 100 de ori mai mult!”, spune acum o mama-Kelly-cea-în-sfârșit-fără-de-cearcăne.

Ne uităm acum la povestea asta și din perspectiva expertei în odihnit clienți.

În cei doi ani și jumătate câți au trecut de când și-a început afacerea cu vindecarea de nesomn, Kate Cohen a avut mai mult de 250 de clienți. Și nu e singura care a descoperit o nevoie tot mai mare a omului modern: nevoia de ajutor de “Noapte bună!”.

Somnul a devenit o industrie de câteva miliarde de dolari. De la saltele și perne revoluționare la consultanță, orice poți găsi la acest capitol. Și e firesc!

“Societatea modernă suferă de o catastrofică lipsă de somn care ne amenință sănătatea și chiar viața”, avertiza recent profesorul Matthew Walker, directorul Centrului de Științe ale Somnului de la Universitatea din California.

Lipsa de somn afectează fiecare aspect biologic uman, iar problema are dimensiuni pandemice. Lumina artificială care poate transforma noaptea în zi și ne dă peste cap ritmul cicardian, televizoarele, telefoanele mobile, drumurile zilnice lungi, granița cețoasă dintre muncă și timp personal – toate la un loc și fiecare în parte sunt cauze.

Lipsa de somn este, în mod cert, o amenințare pentru sănătatea omului modern. Dar este, iată, și o uriașă oportunitate de afaceri. Bună dimineața!

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe