Cartea te face ne-prost. Dar dacă mai și alegi cartea potrivită și o citești cum trebuie, poate să te facă și ne-sărac.

„Cititul rămâne principala metodă prin care învăț lucruri noi și îmi testez capacitatea de înțelegere”, zice Bill Gates, care găsește în agenda lui extrem de încărcată timp destul să citească aproximativ 50 de cărți pe an. Și tocmai ți-a mai demolat o scuză.

Și, de vreme ce ele sunt calea spre învățare, cunoaștere și succes, Gates își alege cărțile cu mare atenție, ba mai și scrie despre ele pe blogul personal, Gates Notes, încă din ianuarie 2010. 9 ani de încăpățânare.

Citește aproximativ orice, dar dacă e să te oprești doar la lecturile de business, management și leadership, Gates știe exact ce să-ți pună pe listă.

 1. Mindset: The New Psychology of Success, de Carol Dweck

Succesul în aproape orice domeniu poate fi influențat de felul în care ne gândim talentele și abilitățile, susține celebra psiholoagă de la Universitatea Stanford, Carol Dweck. Părerea lui Gates? „în cazul în care crezi, în mod greșit, că ADN-ul și destinul îți determină capacitățile, mai degrabă decât exercițiul și perseverența, atunci operezi cu ceea ce Dweck numește un mindset fix, în loc de un mindset evolutiv. Unul dintre motivele pentru care îmi place mult cartea asta este pentru că are o orientare spre soluții.”

 1. How Children Succeed: Grit, Curiosity, and the Hidden Power of Character, de Paul Tough

De ce unii copii reușesc și alții eșuează? Paul Tough spune că răspunsulare mare legătură cu trăsăturile de caracter: perseverența, curiozitatea, optimismul și auto-controlul.

 1. The Art of Being Unreasonable: Lessons in Unconventional Thinking, de Eli Broad

Cartea promovează principiile gândirii nerezonabile, de la arta negocierii, până la talentul de a-ți asuma riscuri și de a investi în oameni. Abordarea lui Broad l-a ajutat să construiască două companii care au intrat în Fortune 500, să adune câteva miliarde și să creeze o nouă abordare în filantropie.

 1. Measure What Matters: How Google, Bono, and the Gates Foundation Rock the World With OKRs, de John Doerr

„Aș recomanda cartea lui John oricui este interesat să devină un manager mai bun (și aș fi spus același lucru chiar și dacă n-aș fi fost intervievat pentru un capitol foarte bun despre Fundația Gates)”, zice Bill.

 1. Change by Design: How Design Thinking Transforms Organizations and Inspires Innovation, de Tim Brown

Bill Gates recomanda cartea asta prin 2014, dar conceptul design thinking a crescut mult de-atunci, iar acum e pe val în România. Gates zicea: „Am cunoscut o mulțime de oameni și de familii care au avut potențialul să se ridice din sărăcie. Design thinking ne reamintește că, dacă vrem să deblocăm această oportunitate, trebuie mai întâi să le urmăm exemplul.”

Sigur că sfârșitul de an vine, invariabil, cu lista de rezoluții. Cam ăsta e momentul în care ne amintim că e important să facem ceva pentru noi. Iar pe lângă abonamentul la sală (ăla pe care, sincer, n-apucăm să-l folosim mai mult de o săptămână, două, după ce l-am făcut, în ianuarie), una dintre cele mai întâlnite dorințe pe lista de an nou este să citim mai mult.

Dacă rezoluția asta e și pe lista voastră, vă ajutăm să o completați cu niște titluri care să vă ajută să vă puneți afacerile și banii în ordine în 2019.

 1. ‘Think and Grow Rich’ de Napoleon Hill: cartea care te învață să faci avere în 13 pași, bazată pe documentarea, vreme de 20 de ani, a peste 500 de oameni care au devenit milionari prin forțe proprii.
 2. ‘The Little Book of Common Sense Investing’ de John C. Bogle: o carte susținută de Warren Buffett, pentru investitorii începători.
 3. ‘Your Money or Your Life: 9 Steps to Transforming Your Relationship With Money and Achieving Financial Independence’, de Vicki Robin și Joe Dominguez: cartea preferată de cei care vor să se alăture comunității FIRE (Financial Independence, Retire Early). Este, practic, un program de management al finanțelor în nouă pași, care te ajută să scapi de datorii sau cum să te descurci pe cont propriu, în cazul în care cochetezi cu ideea de freelancing.

Dacă, totuși cauți ceva care să te ajute să te organizezi mai bine, să primești o promovare sau pur și simplu să îți îmbunătățești stilul de viață, avem câteva recomandări și pentru asta:

 1. „The 4 Hour Work Week: Escape 9-5, Live Anywhere And Join The New Rich” de Timothy Ferriss, celebru antreprenor, public speaker, gazdă de podcast și autor de top în The New York Times. Ferriss a ajuns de la 40,000 de dolari pe an lucrând 80 de ore pe săptămână, la 40,000 pe lună muncind doar 4 ore pe săptămână, pentru că a delegat sarcini și a construit relații cu tech influencers.
 2. „The Power Of Habit: Why We Do What We Do In Life And Business” de Charles Duhigg, și el pe lista celor mai bine vânduți autori The New York Times și fost reporter în domeniul afacerilor al revistei Times. Duhigg a scris cartea despre știința obiceiurilor: de ce le avem, cum scăpăm de ele și cum le putem face mai bune. Cartea asta te ajută să înțelegi comportamentul uman și cum să faci să-l schimbi.
 3. „Educated” de Tara Westover. Toată lumea, de la Bill Gates la Barack și Michelle Obama, a lăudat această carte semnată de fosta supraviețuitoare mormonă, care și-a părăsit familia abuzivă care o izolase în munții din Idaho și pășit pentru prima oară într-o sală de clasă la 17 ani. A ajuns apoi la Harvard și și-a luat doctoratul la Cambridge, iar povestea ei este dovada că oricine își poate depăși limitele impuse de viață și să-și construiască o viață mai bună.

Oricine!

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe