Termene.ro a realizat, pe baza datelor pe care le centralizează, top 10 al celor mai mari datornici la bugetul asigurărilor de sănătate, cei mai mulți aparținând chiar statului.
Primul loc în acest top este ocupat de Compania Naţională a Huilei, cu datorii de 261,5 milioane lei, plus accesorii de 392,7 milioane lei. Această companie nu mai există, fiind absorbită în 2013, de o altă companie de stat – Complexul Energetic Hunedoara.
De altfel, Complexul Energetic Hunedoara este următoarea în clasamentul realizat de Termene.ro, cu datorii la bugetul asigurărilor de sănătate de 46,4 milioane lei, plus accesorii de 9,6 milioane lei. În iunie, Tribunalul Hunedoara a decis reintrarea în insolvență a companiei. Complexul Energetic Hunedoara intrase în insolvență pe 7 ianuarie, însă Curtea de Apel Alba Iulia a admis, în 3 mai, apelul formulat de Sindicatul „Noroc Bun” Petroșani împotriva sentinței de intrare în insolvență, aceasta fiind anulată și cauza trimisă spre rejudecare la instanța de fond.
Societatea Română de Televiziune (TVR), pentru care există și un proiect de intrare în insolvență, a cumulat datorii la bugetul asigurărilor de sănătate de 35,5 milioane lei, plus accesorii de 9,7 milioane lei.
Firma de salubritate Urban SA, aflată în insolvență, este a patra în acest clasament. Abonată de 20 de ani la contractele cu statul și cu proprietari acuzați de evaziune fiscală, firma figurează cu datorii la bugetul asigurărilor de sănătate de 25,2 milioane lei, plus accesorii de 8,8 milioane lei.
O altă firmă controlată de stat, prin Ministerul Economiei, producătorul de componente pentru avioane Romaero Băneasa are datorii către bugetul asigurărilor de sănătate de 22,28 milioane lei, plus accesorii de 12,9 milioane lei. Producătorul, cu afaceri de 80 milioane lei și pierderi de 45 milioane lei, în 2015 are contracte cu Boeing, Israel Aerospace Industries (IAI) şi Novae (furnizor Airbus).
Centrala Electrică şi Termoficare (CET)  Iași, aflată în insolvență, are datorii către bugetul asigurărilor de sănătate de 17,13 milioane lei, plus accesorii de 13,6 milioane lei.
Producătorul de pompe si compresoare Aversa București, aflat în insolvență, ocupă locul șapte, cu datorii de 14,17 milioane lei, plus accesorii de 6,9 milioane lei. Compania este deținută de omul de afaceri Michael Topolinski, implicat în mai multe proiecte imobiliare.
Poziția a opta aparține Realitatea Media SA, firmă aflată în insolvență și care controlează postul de televiziune Realitatea TV. Aceasta figurează la bugetul asigurărilor de sănătate cu datorii de 13,5 milioane lei, plus accesorii de 2,16 milioane lei.
Producătorul de cazane pentru centrale electrice, echipamente industriale și unități de pompare Vulcan SA București, de asemenea în insolvență în 2013, are datorii la bugetul asigurărilor de sănătate de 11,2 milioane lei, plus accesorii de 1,9 milioane lei. Compania face parte din grupul Tender al omului de afaceri Ovidiu Tender, care se află în închisoare.
Locul zece este ocupat de Societatea Națională a Cărbunelui Ploiești, aflată în faliment, cu datorii către bugetul asigurărilor de sănătate de 10,25 milioane lei, plus accesorii de 21,3 milioane lei.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe