Compania British American Tobacco Plc (BAT) a anunţat joi achiziţionarea unei participaţii de 39,9% în Fabrika Duhana Sarajevo (FDS) din Bosnia, cu suma de 24,4 milioane de dolari, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

BAT, producătorul mărcilor de ţigarete Kent şi Lucky Strike, mai deţine fabrici în Serbia şi Croaţia.

Autorităţile de la Sarajevo încearcă să privatizeze o serie de companii de stat pentru a reduce deficitul bugetar.

Al doilea producător de ţigarete din lume şi-a exprimat dorinţa de a prelua şi restul participaţiei în fabrica din Bosnia, deţinută în prezent de subsidiarele locale ale Raiffeisen Bank şi UniCredit SpA, de fonduri de investiţii şi mici acţionari.

BAT şi-a redus numărul total de angajaţi la aproximativ 87.000 la finele lui 2015 de la circa 140.000 în 2001 după ce creşterea taxelor şi interdicţia fumatului în public a dus la scăderea consumului de ţigarete. În ultimii 10 ani numărul fumătorilor în Europa a scăzut cu 3,6 puncte procentuale, până la 23%, potrivit datelor Euromonitor.

BAT este liderul detaşat pe piaţa produselor din tutun din România, care produce şi comercializează mărci de renume internaţional, precum Kent, Dunhill, Vogue, Pall Mall şi Lucky Strike. În România, BAT este prezentă încă din 1996 şi este reprezentată de trei divizii: Trading, Operational şi Shared Services.

Cele trei entităţi comerciale din România au în prezent 1.686 de angajaţi şi au creat câteva mii de locuri de muncă indirecte. Cota de piaţă a companiei este de 54%, iar Kent – cel mai important brand din portofoliu – deţine o cotă de 26,5% din piaţa produselor din tutun din România.

Știre Economica.net

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe