Un acord cu Londra privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE) trebuie să fie încheiat până în octombrie 2018, a afirmat marţi, la Bruxelles, negociatorul-şef al Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier, în prima sa conferinţă de presă în această calitate, transmit Reuters şi AFP.

”Dacă Regatul Unit notifică până la finalul lui martie 2017 Consiliul European, se poate spune că negocierile ar putea începe după câteva săptămâni şi că un acord trebuie să fie încheiat până în octombrie 2018”, pentru a permite desfăşurarea procedurii până la alegerile europene din 2019, a explicat Barnier.

”În general, avem mai puţin de 18 luni pentru a negocia”, a subliniat reprezentantul Comisiei Europene, care a repetat, în engleză şi franceză, că Uniunea Europeană este pregătită să primească notificarea din partea Londrei privind intenţia Marii Britanii de retragere din blocul comunitar. El a accentuat însă că nicio negociere nu va avea loc înaintea primirii de către Bruxelles a notificării respective şi că este greu de imaginat o perioadă de tranziţie atât timp cât Londra nu a transmis care sunt aşteptările sale.

Până în prezent, Michel Barnier s-a consultat cu celelalte 27 de state membre ale Uniunii Europene pentru a cunoaşte poziţia acestora cu privire la termenii Brexitului.

De asemenea, Barnier a avut pe 21 noiembrie o întrevedere cu ministrul britanic pentru Brexit, David Davis. El a insistat că a fost vorba doar despre o ‘întâlnire de curtoazie’, insistând că negocierile cu Londra nu vor începe înaintea lansării oficiale a procedurii de retragere a Marii Britanii din blocul comunitar.

Reprezentantul Comisiei Europene a subliniat că un stat situat în afara Uniunii Europene nu poate avea niciodată aceleaşi drepturi şi beneficii ca unul membru şi a estimat că un model pe care Marea Britanie l-ar putea urma după ieşirea din Uniunea Europeană este cel norvegian. Norvegia are acces la piaţa internă a Uniunii Europene, dar participarea ei are loc cu contribuţii de la bugetul naţional.

Sursa: Economica.net

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe