Bitcoin este o monedă virtuală creată în anul 2009 de o persoană rămasă necunoscută care a folosit pseudonimul Satoshi Nakamoto. Conceptul a început să prindă contur încă din 2008 după criza financiară ce a zguduit toată lumea și care a avut în centru declinul instituțiilor financiare de pe Wall Street din Statele Unite ale Americii.

Ideea lui a fost ca tranzacțiile să fie făcute fără să existe intermediari din dorința de a elimina din joc băncile. Astăzi cu bitcoin se pot plăti cazări prin Expedia, se poate achiziționa mobilă sau jocuri online. Dar nu de aceea este achiziționa, ci din dorința de a se îmbogăți acelor care tranzacționează.

Identitatea lui Satoshi Nakamoto nu a fost aflată niciodată. S-au făcut o mulțime de speculații, mergând până la suspiciunea că ar fi vorba de giganții Samsung, Toshiba, Nakamichi și Motorola. Nu s-a putut demonstra nimic în acest sens, la fel cum nici australianul Craig Wright nu a putut să dovedească faptul că el este inventatorul bitcoin, deși susținea cu tărie acest lucru.

Ce este bitcoin?

Bitcoin a fost creată pentru a da siguranță investițiilor financiare, dar și pentru a putea finanța în mod liber afacerile, fără să mai apară în scenă vreo bancă sau alte instituție, care are tot felul de legi și reglementări. Practic nu există un emitent central în cazul bitcoin, cum se întâmplă cu monedele clasice. Aici avem de-a face cu o bază de date distribuită peste nodurile unei rețele peer-to-peer pentru a ține evidența tranzacțiilor. De folosește criptografia pentru a se asigura siguranța. În felul acesta monedele bitcoin nu pot fi folosite decât de posesor și doar o singură dată.

Datorită lipsei unei autorități centrale, monedele de tip bitcoin nu sunt supuse riscului de a fi influențate de inflație sau de manipularea guvernelor.

Moneda Bitcoin are și acronime oficiale pe platformele de schimb. Dacă vrei să vezi cât mai costă un bitcoin uită-te după BTC sau XBT. Satoshi este cea mai mică subdiviziune a unui BTC echivalent cu 0,00000001 BTC. Alte subdiviziuni sunt microbitcoin (μBTC) echivalent cu 0,000001 BTC, milibitcoin sau bitmil (mBTC) echivalent cu 0,001 BTC și de centibicoin sau bitcent (cBTC) echivalent cu BTC 0,01 BTC.

Cum folosesc monedele bitcoin?

Din momentul în care o persoană achiziționează bitcoin, lucru care se poate face în mod anonim, îi va stoca în computer, într-un portofel. Acesta se poate afla în computerul posesorului sau la o terță persoană. Important este ca toți cei implicați să aibă o adresă bitcoin. Cei care tranzacționează acest tip de criptomonedă au la dispoziție mai multe tipuri de portofele: pentru desktopuri, pentru gadgeturi mobile (chiar și smartwach) sau pe hârtie.

Pentru că bitcoin înseamnă și tehnologie trebuie să știi că sistemul funcționează pe baza unei rețele peer-to-peer, folosindu-se de criptarea asimetrică. Această utilizează chei publice și private. Cele publice sunt pentru criptarea textelor care nu pot fi decodificate decât folosind chei publice corespunzătoare și sunt utilizate pentru a se asigura confidențialitatea tranzacțiilor. Cheile private sunt speciale pentru semnăturile digitale pentru a fi siguri că mesajul este autentic.

Fiecare deținător de bitcoin are un portofel căruia îi sunt date un număr aleatoriu de chei criptografice. Acestea se mai numesc și adrese bitcoin și sunt punctul terminal al tranzacțiilor. Adresa bitcoin nu conține informații despre deținătorul criptomonedelor. O astfel de cheie poate fi recunoscută ușor. Începe cu cifra 1 și este urmată de alte 32 de cifre puse arbitrar. Un utilizator poate să își creeze câte adrese vrea. Majoritatea au mai multe pentru că în felul acesta își asigură anonimatul în rețea.

Toate tranzacțiile cu bitcoin sunt centralizate într-un bloc. Fiecare astfel de bloc conține informații despre blocul anterior și, în același timp, fiecare tranzacție păstrează informații despre tranzacția ce a avut loc anterior. În acest fel, blocul permite o transparență completă a plăților. Odată ce un nou bloc este creat, proprietarul este recompensat cu 12,5 Bitcoin. Aceștia sunt produși o dată la fiecare 10 minute. Este o recompensă pentru procesul așa-numit de „minare”,sau de „minerit”, acel proces care consumă cantități impresionante de energie electrică și putere de calcul pentru întreținerea rețelei Bitcoin. Recompensa obținută pentru fiecare bloc în parte va fi redusă la jumătate până în 2020, iar această diviziunea va continua o dată la fiecare 4 ani, până la generarea a 21 de milioane de Bitcoin. Aceasta va însemna că Bitcoin va putea avea un potențial foarte mare de creștere a prețului său. În prezent au fost minați 16.4 milioane de bitcoin așa că, cine dorește să dețină o astfel de monedă, mai are timp să se apuce de strâns.

Cum se fac tranzacțiile în bitcoin?

Când un deținător de bitcoin dorește să transfere o sumă către un altul adaugă cheia publică a acestuia și semnează cu propria cheie privată. Tranzacțiile au ca suport portofelul bitcoin și sunt confirmate de rețea în aproximativ 10 minute, printr-un proces ce poartă denumirea de minerit. Pentru cei cărora această procedură li se pare greoaie există site-uri specializate: : BitStamp, Bitfinex, Kraken și bitcoin.de. LocalBitcoins face același lucru, doar că restricționează tranzacțiile la utilizatori din aceeași arie geografică.

Operațiunile cu bitcoin au ajuns atât de populare încât există ATM-uri specializate. Sunt peste 900 în 55 de țări. Cele mai multe se află pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Posesorii de bitcoin le pot folosi pentru a schimba criptomonedele în bani reali sau pot să cumpere și mai multe bitcoin.

Alte tipuri de criptomonede

După succesul avut de bitcoin au apărut și alte criptomonede, care au fost puse la grămadă în categoria altcoin. În acest moment pe piață sunt aproape 350 de astfel de monede, dar puține au randamentul financiar așteptat de cei care le-au creat. Litecoin, Novacoin, Peercoin și Namecoin sunt printre cele mai populare și mai rentabile.

Cum a evoluat bitcoin?

La început părea o năstrușnicie a unui om care vrea să revoluționeze lumea: bani virtuali. Părea imposibil să aibă succes. Totuși, în 2014, la doar 5 ani de la lansarea pe piață, existau în lume peste 12 milioane de bitcoini, iar valoarea lor echivala cu 7 miliarde de dolari americani. Valoarea lor a tot crescut atât de mult încât în 2017 prețul uni singur bitcoin l-a depășit pe cel al unei uncii de aur.

Prima tranzacție cu bitcoin a fost făcută chiar de Satoshi Nakamoto care i-a transferat 100 de bitcoin lui Hal Finney, pe 12 ianuarie 2009. Acesta din urmă a fost implicat foarte mult și activ în comunitatea specialiștilor în criptare a datelor.

Lumea a înțeles rapid că nu este doar o iluzie și a acceptat noul sistem monetar. La ora actuală tot mai multe firme acceptă plata cu bicoin. În toată lumea sunt peste 100.000 de astfel de comercianți, iar numărul lor crește. Sunt atât magazine online, cât și fizice. Și organizațiile non-profit au înțeles cât de valoroase sunt monedele bitcoin și acceptă donații.  Fundația pentru Software Liber și Singularity Institute, Electronic Frontier Foundation, Greenpeace, Mozilla Foundation, Wikimedia, Universitatea din Nicosia sunt doar câteva dintre ele. La cea din urmă există chiar o materie de studiu care se cheamă ”Monede digitale”.

Prima plată cu bitcoin în lumea reală a fost în 22 mai 2010 când a fost cumpărată o pizza cu 10.000 de bitcoin, echivalentul a 41 de dolari americani. În 2019, aceeași sumă de bitcoin valorează 36 de milioane de dolari. Momentul a rămas în memoria utilizatorilor acestei criptomonede, care sărbătoresc în fiecare an la acea dată Bitcoin Pizza Day.

În Olanda bitcoin este o monedă atât de populară, încât în Haga există un bulevard cu acest nume, unde sunt doar comerciați care acceptă plata în criptomonede. O astfel de stradă există și în Cleaveland, din statul Ohio, din Statele Unite ale Americii.

Critici la adresa bitcoin

Nu toată lumea are încredere oarbă în bitcoin. Sunt voci care spun că este doar un joc prin care se testează încrederea oamenilor. Alții spun că ar fi un joc piramidal.

Criticile sunt alimentate și de numeroasele scandaluri care apar. De la situații în care anonimitatea promisă este distusă, la bitcoini dispăruți din portofele, nu fac decât să ridice semne de întrebare potențialilor investitori.

Cât de legală este moneda bitcoin?

Fiecare stat și-a stabilit propriile reguli și legi legate de bitcoin. Sunt foarte multe state care o recunosc, la fel cum sunt multe unde nu există nicio reglementare în acest sens. Un lucru este cert. Autoritățile nu pot interzice criptomonedele fără să interzică internetul cu totul.

În UE nu este o lege dedicată bitcoin, dar s-a legiferat faptul că tranzacțiile cu bitcoin sunt supuse codului fiscal al fiecărei țări membre. Banca Central Europeană a recomandat ca instituțiile bancare din Uniunea Europeană să nu accepte tranzacțiile cu monede bitcoin până când nu va exista un cadru legal care să le reglementeze utilizarea.

În Europa cei mai mulți deținători de criptomonede se află în Polonia.

Folosirea bitcoin este ilegală în Algeria, Egipt, Moroc, Bolivia, Columbia, Ecuador, Arabia Saudită, Iran, Bangladesh, Nepal, Pakistan, China, Cambodgia, Taiwan, India, Indonezia (ilegală doar ca instrument de plată), Vietnam (ilegală doar ca instrument de plată).

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe