Într-un mesaj distribuit recent către angajați, odată cu bilanțul pe anul care se încheie, reprezentanții Dacia îi avertizează pe aceștia că se așteaptă la o producție cu 9% mai mică pe anul viitor (Citește aici). Îngrijorarea exprimată de conducere vine pe fondul negocierilor pentru contractul colectiv de muncă pe 2016.
Ca un soi de avertisment, în nota publicată de conducere sunt menționate și performanțele uzinei din Tanger (Maroc), care a introdus un al treilea schimb pentru a accelera producția și a optimizat costurile de producție, „ceea ce îi dă posibilitatea de a prelua volume suplimentare”. Totodată, e menționată concurența tot mai aspră cu alte modele ieftine lansate de constructorii mondiali. Îngrijorarea conducerii Dacia e legată și de faptul că pe nouă din cele zece mari piețe europene cota de piață a scăzut. Pe ansamblul pieței Uniunii Europene, cota de piață e de 2,7%.
În acest an, Dacia are o producție de 340.000 de mașini, dintre care doar 6% ajung în România.
Uzinele Dacia au fost cumpărate de grupul francez Renault în 1999. O analiză Coface publicată în iulie 2015 menționa marca Dacia, alături de Skoda (actualmente Cehia), ca singurele supraviețuitoare pe piața auto din regiune, pe o piață globală competitivă. În 2013, 93% din producție era destinată piețelor externe (28% către țări din afara Uniunii Europene, în special Turcia), menționează analiza Coface.
Ce arată însă cifrele oficiale despre cum se descurcă Automobile Dacia SA?
Datele Termene.ro ne ajută să ne facem o imagine completă.
Automobile Dacia SA a avut anul trecut o cifră de afaceri de 18,83 miliarde de lei, în ușoară creștere față de 2013. Saltul față de perioada 2008-2012 a fost însă semnificativ: în 2008, Dacia avea afaceri de 7,64 miliarde de lei. Un motiv ar fi faptul că, în perioada crizei economice, compania a trimis pe piața europeană un produs ieftin, care se plia pe bugetele diminuate ale europenilor.
Profitul a fost anul trecut de 371,6 milioane de lei, cu peste 34 de milioane de lei peste 2013. Compania avea 14.063 de angajați.
Directorul general al societății este Nicolas Maure, iar ceilalți doi administratori sunt Dan Mihai Bedros și Constantin Stroe. Bedros se mai află în conducerea a trei firme: Rawattel SRL, cu afaceri în domeniul energiei, Storex Technologies SRL, care are ca obiect de activitate „cercetarea-dezvoltarea în alte științe naturale și inginerie” și Deltatel SRL, din domeniul telecomunicațiilor. Stroe, care a fost director general al uzinei și președintele Asociației Constructorilor Români de Automobile, se află și în conducerea EKO Leasing Solutions IFN SA, Recodas – 2005 SRL, cu activități de consultanță, și CES Acarom SRL.
Pe 15 mai, mandatele celor trei administratori au fost reînnoite pentru încă doi ani. Totodată, a fost prelungit mandatul auditorului financiar KPMG Audit SRL.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe