Exact în primele zile ale  anului de după cel mai bun an din istoria Amazon, a început ceea ce se anunță deja a fi cea mai plină de emoții perioadă a gigantului american: când nimeni nu se gândea că ar fi posibil, fondatorul companiei divorțează! Cu atât mai mult cu cât cuplul Jeff-MacKenzie părea unul dintre cele mai solide din lumea miliardarilor planetei, iar imaginea lui Bezos se baza mult, foarte mult, enorm pe valorile familiei pe care au construit-o împreună. Oricare ar fi înțelegerea, după partaj Jeff Bezos nu pierde doar o soție, ci și titlul de cel mai bogat om din lume. În schimb, MacKenzie urcă niște trepte sigure și ajunge foarte sus, până pe locul cinci în topul bogaților lumii, ceea ce o face incontestabil cea mai înstărită femeie (și scriitoare) de pe planetă.

Când divorțezi la nivelul ăsta, evenimentele de cotitură din viața ta nu îi  mai afectează doar pe cei implicați: apar emoțiile în masă. Că e vorba de masele de cititori care savurează o poveste cu de toate e una, dar emoțiile au un dar perfid al lor: acumulate, duc la tot felul de comportamente pe piață. Și investitorii, care știu că Jeff trebuie să îi dea soției jumătate din avere, iar 95% din averea sa e în acțiuni Amazon, se întreabă în mod firesc ce se poate întâmpla mai rău. Așa apare neîncrederea, iar neîncrederea e cel mai perfid deal-breaker.

De o săptămână, lumea e cu ochii pe rămășițele cuplului Bezos și desface întâmplarea în mici fărâme:

  • Au contract prenupțial? Pare-se că nu prea, oricum la început au fost amândoi în povestea asta, iar MacKenzie ar avea un rol inclusiv în stabilirea numelui companiei;

  • În Washington, unde au reședința, legea spune clar: la divorț, averea se împarte fifty-fifty;

  • Primul comunicat al Amazon, după anunțul de pe Twitter al celor doi, a sunat cam așa: “OK; Jeff Bezos divorțează, dar asta nu o să îl împiedice să se implice în companie ca și până acum.” De parcă așteptarea tuturor ar fi fost ca lucrurile să stea exact pe dos. Și, în loc să calmeze, mesajul a contrariat întrucâtva.

E  o listă lungă de perspective, analize și speculații și unele sunt chiar fascinante. Dar una dintre ele atrage atenția. Vorbește despre impactul emoțiilor într-o lume pe care tindem să o percepem ca fiind o combinație de claritate, calcul matematic și cinism.

Nu prea e așa, spune dintotdeauna Paul Tudor Jones, un hedge funder miliardar. Pentru el, lucrurile funcționează în extreme: în macro trading, un bebeluș poate distruge focusul unei femei, iar un bărbat poate distruge o afacere doar pentru că trece printr-un divorț.

De altfel, miliardarul le spunea la un moment dat unor studenți de la Universitatea Virginia că regula lui numărul 1 este ca, atunci când un manager de-al său trece printr-un divorț, să-l scoată din joc imediat.

“Distragerea emoțională pe care o presupune divorțul e copleșitoare”, spune PTJ, “E de neimaginat să crezi că, atunci când cineva trece printr-un divorț, poate gândi cu claritate vreme de 60 de secunde. E imposibil să ia decizii fundamental raționale, mai ales dacă la mijloc sunt și copii”.

Și-atunci, PTJ le dă managerilor timp să se întremeze. Nu îi mai aruncă în linia 1 atunci când divorțează sau când trec prin momente despre care știe că îi afectează profund emoțional.

În contextul divorțului lui Jeff Bezos, această convingere a lui a devenit din nou foarte prezentă și invocată în media – mai ales în cea internațională de business. Pentru că, oricâte calcule se pot face,  nimeni nu contestă existența unei foarte puternice variabile emoționale. Una puternică și periculoasă, pentru că nimeni nu poate spune de unde e posibil să vină.

Poate că Bezos își ține firea la divorț mai mult decât orice bărbat de pe planetă, dar mai sunt acei mulți  acționari care pot avea încredere în continuare în compania în care au investit sau se pot teme că lucrurile se schimbă habar n-au cum și-atunci încep să vândă. Ceea ce, de altfel, se și întâmplă deja la oarecare nivel. Iar roșu nu e deloc cea mai plăcută culoare când vine vorba de bursă!

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe