La fel ca în cazul carburanţilor clasici, preţurile la GPL vândut în România sunt mai mari decât în cazul multor state din zona noastră.
Gazul Petrolier Lichefiat (GPL), denumit şi „benzina săracului” este o alternativă mai ieftină pentru automobilişti, sau pentru unii dintre ei, cei care au maşini cu motoare pe benzină. Preţul unui litru de GPL este de peste două ori mai mic decât al unui litru de benzină. Ca şi în cazul carburanţilor clasici, preţurile din România sunt mai mari decât cele ale unora dintre statele din zona noastră.
Preţul mediu al unui litru de GPL este acum în România de 0,442 euro pe litru. Raportat la statele membre ale Uniunii Europene, România este o ţară aflată în zona de preţuri mici, dar nu cele mai mici.
Majoritatea statelor din zona noastră au preţuri mai mici la GPL. Spre exemplu, în Bulgaria, ţară unde şi carburanţii clasici sunt mai ieftini, preţul este de 0,429 euro pe litru, iar în Polonia un litru de GPL costă şi mai puţin, 0,345 euro pe litru. De altfel, Polonia, ţară cu resurse de petrol aproape inexistente, dar cu câteva companii petroliere foarte mari şi cu prezenţă regională (PKN Orlen) are cele mai mici preţuri la GPL din toată Uniunea Europeană, pe lângă faptul că are printre cele mai mici preţutri la carburanţii clasici.
Şi în Cehia preţul este mai mic decât în România: 0,389 euro pe litrul, iar Ungaria este singura ţară vecină cu România unde „benzina săracului” costă mai mult: 0,562 euro pe litru, faţă de 0,442 euro pe litru, preţul de la noi.
Chiar dacă o comparaţie cu statele ne-membre ale Uniunii Europene dar aflate în Europa este mai puţin relevantă, date fiind condiţiile de taxare, vă spunem că cel mai ieftin GPL din Europa este în Belarus: 0,272 euro pe litru, şi în Ucraina: 0,307 euro pe litru.
Potrivit statisticilor, în România se vând între 450.000 şi 500.000 de tone de GPL auto anual. Consumul total de carburanţi este de 5,8 milioane de tone anual.
Știre Economica.net

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe