Agenţia pentru Recuperarea Prejudiciilor va fi funcţională din luna iunie şi se va ocupa de indisponibilizarea şi valorificarea bunurilor marilor corupţi. Cei peste 30 de inspectori vor monitoriza procesele cu prejudicii mai mari de 15.000 de euro şi, pe durata anchetelor, ei vor investiga averile acuzaţilor, cu ajutorul ANAF, Registrului Comerţului şi Ministerului de Finanţe.
AGENŢIA, PE URMELE AVERILOR ASCUNSE
Agenţia se va ocupa şi de identificarea bunurilor de valoare, ascunse de suspecţi pe numele altor persoane, precum rude, sau în străinătate: case, maşini, vile. Toate datele vor fi centralizate într-un sistem informatic naţional. Bunurile puse sub sechestru vor fi scoase la vânzare, cu acordul magistraţilor. În cazul în care inculpatul este achitat definitiv, Agenţia va trebui să îi restituie bunurile sau contravaloarea acestora.
Legea 318/2015, Art. 28
„La solicitarea procurorului sau a instanţei de judecată, Agenţia depozitează temporar şi administrează bunurile mobile indisponibilizate a căror valoare individuală depaşeşte, la momentul dispunerii măsurii asiguratorii, echivalentul în lei a sumei de 15.000 euro; în acest scop, Agenţia este numită custode, în sensul art. 252 alin. (9) din Legea nr. 135/2010, cu modificările şi completarile ulterioare.”
Anunţul privind funcţionarea agenţiei începând cu luna iunie a fost făcut chiar de ministrul Justiţiei, Raluca Prună. „Legea a fost adoptată în 11 noiembrie. Eu mi-am stabilit, împreună cu echipa extraordinară din Ministerul Justiției care a lucrat la acest proiect, un termen foarte ambițios și am promis că, la sfârșitul lui iunie, ea (Agenția pentru Recuperarea Prejudiciilor, n.r.) va fi operațională”, a declarat Raluca Prună la Digi24.
Agenţia pentru Recuperarea Prejudiciilor ar urma să aducă la bugetul statului sute de milione de euro. Numai în anul 2014, parchetele din România au pus sechestre pe aproape o jumătate de miliard de euro. Cu toate acestea, doar 14% din aceste prejudicii au fost executate.
DNA, SECHESTRE IMENSE NERECUPERATE DE ANAF
Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a criticat în mai multe rânduri faptul că bunurile sechestrate nu sunt confiscate efectiv de la infractori, deşi procurorii obţin hotărâri judecătoreşti definitive.
„Hotărârile judecătoreşti rămase definitive în cauzele DNA, în anul 2014, au inclus confiscarea şi recuperarea de produse infracţionale în sumă de peste 310.000.000 euro, de trei ori mai mult decât în anul 2013. Dacă această sumă ar fi efectiv executată, ar putea fi asigurat fondul de salarii pe care statul îl plătește medicilor din România într-un an”, a declarat procurorul șef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, la ultimul bilanţ al instituţiei.
MILIONARII VIZAŢI DE NOUA AGENŢIE
Pe lista acuzaţilor care ar putea să îşi piardă averile sunt fostul minstru al Turismului, Elena Udrea, cercetată penal în mai multe dosare care însumează un prejudiciu de peste 15 milioane de euro, primarul suspendat al Sectorului 5, Marian Vanghelie, acuzat că a prejudiciat primăria cu 300 de milioane de lei, dar şi fostul primar al oraşului Constanţa, Radu Mazăre. El este judecat în mai multe dosare, pentru un prejudiciu însumat de aproximativ 100 milioane de euro.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe