Aproape 3 din 4 companii care au depus cereri ca să obțină credite în cadrul programului IMM INVEST România au o situație financiară stabilă și un risc mediu spre scăzut de a intra în insolvență. Aceasta e concluzia ultimului studiu realizat de Termene.ro, platforma care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale companiilor.

 

Riscul de intrare în insolvență al unei firme este unul dintre indicatorii relevanți pe baza căruia o bancă decide dacă îi oferă sau nu un credit. Cu cât riscul este mai scăzut, cu atât firma este mai calificată pentru accesarea respectivului credit.

 

Un sfert dintre cele peste 57.000 de companii care au aplicat pentru obținerea creditelor și-au depus situațiile financiare aferente anului 2019. 3 din 4 firme din acest segment (aproximativ 75%) au risc de intrare în insolvență de la mediu la foarte scăzut.

 

 

Dacă ne raportăm la cifrele anului 2018, disponibile pentru aproape toți solicitanții (mai puțin cei înființați ulterior), peste două din trei companii (aproximativ 68%) prezintă risc mediu spre foarte scăzut de insolvență.

 

 

Unele dintre datele oficiale nu au fost încă actualizate, pentru că termenul de depunere al situațiilor financiare aferente anului 2019 a fost amânat până la 31 iulie 2020. Există totuși metode prin care aceste datele pot fi aproximate cu un grad de acuratețe foarte ridicat. În cazul de față, putem estima că majoritatea solicitărilor de credite provin din partea companiilor care au capacitatea de a-l gestiona corect.

 

Doar 1 din 3 solicitanți CSU au aplicat la IMM Invest

Doar o treime dintre aplicanții la programul IMM INVEST au obținut anterior  Certificate pentru situațiile de urgență (CSU). Dintre aceștia, aproape două treimi au solicitat un CSU Tip 1, fiind companii care și-au întrerupt total sau parțial activitatea pe perioada stării de urgență. Puțin peste o treime au solicitat CSU Tip 2, specific companiilor care au avut încasări diminuate cu peste 25% în luna martie raportat la media lunilor ianuarie și februarie 2020 (cum se specifică pe site-ul oficial al M.E.E.M.A.).

 

 

Adrian Dragomir, co-fondator Termene.ro:

Practic, doar 1 din 3 solicitanți de credite sunt oficial afectați de COVID-19, restul fiind firme care adoptă un comportament preventiv. Consider un semn de maturitate din partea antreprenorilor faptul că gândesc într-o manieră pro-activă și beneficiază de toate pârghiile oferite de stat pentru relansarea activității economice.

 

Solicitanții IMM INVEST, mai profitabili decât solicitanții CSU

Analizând doi indicatori relevanți din perspectiva de față, companiile care au solicitat credite aplicând în cadrul IMM INVEST sunt mai performante decât solicitanții de CSU și decât media națională.

 

Un aplicant IMM INVEST are o profitabilitate de aproape 7% (7 lei profit la 100 de lei facturați), în timp ce media națională este de 5% (5 lei profit la 100 de lei facturați), pe când un solicitant de CSU are o profitabilitate de 5,72% (5,7 bani la 100 de lei facturați).

 

Și în cazul vitezei de plată a datoriilor, aplicanții IMM INVEST au o durată medie de plată de aproximativ 171 de zile, pe când media națională depășește 245 de zile, iar un solicitant CSU plătește aceleași datorii în aproximativ 197 de zile.

 

NOTĂ: Viteza de plată a datoriilor se calculează raportând datoriile pe termen scurt (scadența mai scurtă de 1 an) la valoarea cifrei de afaceri. În lipsa datelor oficiale referitoare la clasificarea datoriilor pe termen scurt/termen lung, indicatorul a fost calculat raportând cifra de afaceri la datoriile totale. Valorile sunt astfel mai mari, dar scopul calculului a fost atins, evidențiind clar caracterul mai pronunțat de bun platnic în cazul solicitanților IMM INVEST față de media națională.

 

 

Cu riscul de a ne grăbi puțin, putem considera că programul IMM INVEST este unul care a țintit bine. Majoritatea aplicațiilor sunt depuse de companii solide, cu parametri financiari buni, care au toate șansele de a gestiona corect accesarea unui credit și de a-l rambursa cu bine, fără să genereze efecte negative în economie.

 

Numărul de aplicații/județ, un barometru al dezvoltării economice

Așa cum era de anticipat, cele mai multe aplicații la programul IMM INVEST provin de la firme care activează în regiunea București-Ilfov – aproximativ 13.000 de aplicații, iar pe poziția următoare se află județul Cluj, cu peste 3.100 de aplicații.

 

Alte județe cu un număr ridicat de aplicații sunt Constanța, Timiș și Brașov, toate cu peste 2.000 de aplicații. La polul opus, în județele slab dezvoltate precum Ialomița , Giurgiu sau Caraș Severin, numărul aplicaților este de 400-500, iar în județele Giurgiu și Covasna, sub 400.

 

 

Numărul de aplicații IMM INVEST la nivelul fiecărui județ poate fi privit și ca un barometru rudimentar al dezvoltării economice. Într-o zonă cu activitate economică intensivă, numărul de aplicații este incomparabil mai mare decât în zonele sărace. Plecând de la acest barometru, pe cât de simplu, pe atât de eficient s-ar putea dezvolta programe de susținere a mediului economic local într-un mod mult mai țintit decât până în prezent, urmărind reducerea discrepanțelor și nu accentuarea lor.

 

Comercianții, lideri în aplicații pentru IMM INVEST

Dacă analizăm tipul de activitate al aplicanților la IMM INVEST, cele mai multe aplicații au fost depuse de companiile din domeniul comerțului, aproape 16.000, urmate de industria prelucrătoare, cu aproximativ 7.000 și construcții, cu puțin sub 6.500 de aplicații. Alte domenii cu număr relevant de firme care au aplicat în cadrul  IMM INVEST sunt transportul-depozitarea și domeniul HORECA, în ambele cazuri fiind peste 4.500 de aplicații.

 

 

Adrian Dragomir, co-fondator Termene.ro

Deși creditele pot fi solicitate atât pentru investiții, cât și pentru plata salariilor, consider că majoritatea solicitărilor vor fi pentru cea de-a doua categorie – plata salariilor în perioada relansării economice. Acest lucru este, din nou, un semnal îmbucurător că există mulți antreprenori care se pregătesc de măsuri concrete pentru a-și menține angajații, în ciuda situației delicate în care ne regăsim.

 

Dacă ți pe par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletter-ul

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 70.000 de companii folosesc platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe