În mediul concurențial al afacerilor, analiza activității competitorilor este o etapă necesară și relevantă pentru că reprezintă un instrument care te poate ajuta să îți poziționezi firma într-o relație mai bună față de alte companii cu activități similare.

 

Mediul de afaceri este adesea privit ca fiind extrem de competitiv, unde este important să privești permanent mișcările companiilor concurente aflate pe piață. O analiză eficientă a strategiilor utilizate de acestea și a felului în care se poziționează companii din domenii asemănătoare te va ajuta să definești mai bine planul de dezvoltare al propriului business.

Nu ezita, deci, să aloci timp și resurse pentru a studia ce fac competitorii tăi pe piața comună pe care vă aflați, la fel ca într-un joc de șah unde trebuie să studiezi și să anticipezi mereu mișcările adversarului.

 

Ce este analiza concurenței?

Fie că ai un business consolidat sau dorești să pornești un program de tip StartUp, analiza concurenței este un pas important pe care trebuie să îl faci pentru ca brandul tău să nu rămână doar un simplu pion de pe piață. Scopul acestei activități este de a identifica mediul concurențial de pe piața comună de desfacere, pentru că pot exista în permanență mai multe tipuri de activități similare, de la companii mai mari sau mai mici deja existente, cu care businessul tău se poate confrunta. În special în ziua de azi, în condițiile în care comerțul online a explodat, pot exista sute sau chiar mii de potențiali competitori ai afacerii tale în lumea întreagă.

 

În urmă cu câțiva ani, interogările pentru a afla care sunt aceștia se reduceau în principal la mediul offline. În acest fel puteai determina de unde clienții își cumpără produsele sau care sunt preferințele consumatorilor. Astăzi, însă, e important să utilizezi instrumentele pe care le ai la dispoziție online și să folosești în avantajul tău informațiile pe care le găsești. Aceste analize îți vor aduce lămuriri și rezultate relevante nu doar despre metodele utilizate de concurență, dar și detalii nebănuite privind preferințele consumatorilor.

 

Când este necesară analiza concurenței?

Este important să afli date despre piața pe care te situezi și pe care urmează să activezi chiar de la începuturile afacerii tale. Partea bună este că poți identifica ușor din mediul online, cu un simplu click, date despre concurența de pe piață și tipurile de competitori cu care te confrunți.

 

Cum te poate ajuta analiza concurenței?

Analiza concurenței te poate ajuta în multiple feluri. Fie că vorbim despre concurenți direcți sau indirecți, adică aceia care vând produse similare cu ale tale sau oferă alternative pentru a satisface aceleași tipuri de nevoi ale clientului, studierea modului în care alții fac afaceri poate fi de un real folos.

 

Vei putea observa punctele forte ale unei companii sau unei campanii de promovare a produselor, modalitatea în care se face acest lucru, felul în care firma respectivă se situează pe piață sau în care face afaceri. Mai mult, vei putea identifica ceea ce vă aseamănă și mai ales ce vă deosebește. Acesta obicei util și la îndemână te va ajuta în gestionarea în continuare a campaniilor de marketing proprii, deoarece vei putea să pui accentul pe punctele forte ale ofertelor tale și pe ceea ce le diferențiază de servicii sau produse similare.

 

Îți oferim mai jos un ghid complet care te va ajuta să faci pas cu pas o analiză amănunțită a concurenței.

 

Analiza concurenței: Ghid pas cu pas

 

Pas 1. Caută concurenții de pe piață.

Poate cunoști o parte dintre competitorii din domeniul tău aflați pe piață, dar o analiză amănunțită a lor și a celor despre care nu știi încă rămâne cel mai important pas. Începe printr-o căutare detaliată a companiilor cu activități sau produse similare folosind principalele motoare de căutare. Vei găsi astfel atât competitorii direcți, care vând produse sau servicii similare, cât și pe cei indirecți.

 

Nu te rezuma doar la unul sau două cuvinte cheie, ci extinde căutarea la mai multe combinații ale acestora. Ca să faci asta e bine să te pui direct în „pielea” clientului și să afli nevoile pe care produsul sau serviciile tale i le-ar putea satisface. De exemplu, încearcă mai multe variante pentru, să zicem, îngrijire bătrâni Cluj. Folosește alternative pentru cuvântul cheie principal, de exemplu centru îngrijire vârstnici sau variante ingrijire domiciliu Cluj. Rezultatele de căutare te direcționează către linkuri ale site-urilor care și-au optimizat cel mai bine paginile pentru motoarele de căutare.

 

Dintre zeci sau poate sute de oferte similare, contează cine se poziționează pe primele locuri. De aceea, după ce ai identificat principalii 7-8 competitori, caută și în următoarele pagini ale motorului de căutare pentru că ar putea exista mai multe firme interesante, dar care nu au acest tip de informație optimizat. Rapiditatea cu care apar la căutare este o măsură a indicatorilor de performanță ai site-ului și a optimizării corecte, nu neapărat a relevanței pe piață a companiei respective.

 

Caută de asemenea și minimum 3-4 competitori secundari pentru a vedea ce alternative pentru produse oferă aceștia.

 

Pas 2. Găsește punctele forte și punctele slabe

Identifică punctele forte și punctele slabe ale campaniilor și metodele de promovare. După ce ai identificat principalii competitori de pe piață, analizează cu atenție modalitatea în care aceștia se promovează. Le poți studia site-ul web sau îi poți găsi și pe alte platforme, ca YouTube, Facebook, LinkedIn, Instagram etc. Vei vedea în ce măsură compania interacționează cu clienții prin intermediul acestor platforme, dar și cât de relevant este businessul lor în ochii consumatorilor. Abonează-te la noutățile de pe paginile lor de promovare ca să vezi frecvența cu care fac postări, cât de relevante sunt acestea, cât de multă lume reacționează la ele sau interacționează cu cei din spatele platformei. Chiar dacă nu se traduce în cumpărători imediați, un conținut user-friendly tinde să atragă și să păstreze public pe termen lung.

 

De pe paginile web de prezentare a companiilor, identifică felul în care arată site-ul, cât e de ușor de accesat sau de găsit o anumită informație și vei vedea în ce măsură vei putea optimiza acest lucru pentru propriul site. Observă, de asemenea, dacă există o modalitate de interacțiune directă de tip chat box sau chiar un blog de companie, fiindcă multă lume poate fi direcționată spre un anumit site atunci când caută informație relevantă despre un anumit subiect sau domeniu.

 

Pas 3. Verifică poziționarea afacerii tale

Vezi cum te poziționezi ca afacere față de competitorii tăi, în urma analizei. Pentru aceasta, compară ofertele și produsele similare, caracteristicile acestora și felul în care sunt făcute ofertele lor de promovare. De asemenea, e important ca strategiile de marketing online să fie construite în jurul anumitor produse sau oferte de nișă, nu neapărat pentru servicii sau oferte generaliste; indexarea termenilor de căutare o vei face în consecință.

 

Cum te poate ajuta Termene.ro?

Nu uita că analiza concurenței este un obicei care te ajută să pui la punct anumite idei în propriul tău plan de afaceri și chiar pentru o strategie competitivă pe termen lung. Acordă regulat timp și resurse în special pentru o analiză a concurenței directe, dar nu numai.

 

Citește și: Află totul despre competitori. Compară performanța sectorială din piața ta țintă

 

Termene.ro este o platformă completă care îți oferă informații oficiale, actualizate în timp real, despre datele financiare și juridice ale firmelor din România. Utilizând modulele pe care le ai la dispoziție aici, poți verifica orice indicatori, de la cifra de afaceri, profitul, pierderile sau datoriile unei firme, până la identitatea fondatorilor sau istoricul lor în mediul de afaceri.

 

La fel ca în sport, o competiție directă, dar loială determină fiecare concurent în parte să se perfecționeze în permanență astfel încât să devină tot mai bun în domeniul său de activitate.

 

Te-ar putea interesa și: Avantajul competitiv: Ce este și cum îți poate ajuta afacerea

 

Dacă ți se par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletterul

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe