Firmele controlate de Tudor Constantinescu, patronul lanțului de restaurante Chocolat, reținut pe 12 noiembrie în urma unei anchete a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Bucureşti, aveau probleme vizibile: datorii pe linie către bugetul de stat, proceduri de insolvență declanșate. O analiză Termene.ro prezintă în detaliu situația afacerilor lui Constantinescu.
Procurorii susțin că Tudor Constantinescu era capul unui grup infracțional organizat, care se ocupa de “fraudarea bugetului de stat prin omisiunea înregistrării și evidențierii în actele contabile a operațiunilor comerciale desfășurate și a încasărilor”, și care a produs astfel un prejudiciul estimat de 2,28 milioane de lei. Firmele lui Constantinescu foloseau “un program informatic de contabilitate care permitea instalarea în casele de marcat şi care realiza o dubla evidență, una reală pentru vanzările realizate efectiv și una fictivă, pentru vânzările reduse în mod intenționat și fiscalizate, pe baza datelor privind vânzările nereale, diminuate”. (Din comunicatul de presă al DIICOT din 13 noiembrie 2015 – Comunicat de presă DIICOT)
În documentul DIICOT sunt menționate 12 firme. În mod oficial însă, Constantinescu este acționar și administrator a 8 firme: Choco Atheneu SRL, ChocoMoșilor SRL, Cozanostra Art SRL, Delices Cuisine SRL, TheoBromaConsult SRL, Global Interfood SRL, TheoProd Art SRL și CCT Innovation SRL.
1
În patru dintre acestea (Choco Atheneu SRL, Cozanostra Art SRL, TheoBromaConsult SRL și Delices Cuisine SRL) Constantinescu îl are ca asociat pe omul de afaceri belgian Jean-Philippe Guilbert-Lassagne.
Înființată în 2010, TheoProd Art SRL a dat faliment în martie acest an. Anul trecut, mai avea 22 de angajați, datorii de 1.173.159 lei și pierderi de 440.110 lei.
CCT Innovation SRL, creată anul trecut, îi are ca asociați cu participare egală pe Constantinescu și Costin Alexandru. Are un singur angajat și, încă din primul an de funcționare, a înregistrat pierderi de 8.741 lei.
În cadrul firmei Global Interfood SRL, înființată în 2003, care are ca obiect de activitate panificația și fabricarea produselor de patiserie, asociat era Dincer Gelil. În ultimii ani însă, Global Interfood SRL nu mai are activitate. Înregistrează în schimb datorii ce totalizează 121.605 lei.
În 2014, Choco Atheneu a avut o cifră de afaceri de 1.906.832 lei și pierderi nete de 52.048 lei. În prezent, are obligații restante la bugetul de stat de 65.297 de lei, sumă pentru care autoritățile au început procedura de executare silită.
În același an, Cozanostra SRL a avut o cifră de afaceri 4 446 642 lei și a înregistrat un profit net de 284 609 LEI. Între 2008 și 2011, firma înregistrase pierderi. Datoriile Cozanostra SRL către bugetul de stat sunt de 366.745 de lei.
TheoBromaConsult SRL, care se ocupă cu “fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei si a produselor zaharoase”, avea în 2014 o cifră de afaceri de 2.691.145 lei, profit de 157.503 lei (după cinci ani pe minus). Totodată, trebuie să plătească către bugetul de stat 61.722 de lei și 36.705 de lei către bugetul asigurărilor sociale de stat.
Înființată în 2014, Delices Cuisine SRL are 6 angajați, o cifră de afaceri de 591.430 lei și pierderi de 47.560 de lei.
Deși a înregistrat un profit net de 272.619 lei la o cifră de afaceri de 2.526.784 lei (în creștere continuă din 2010 încoace), ChocoMoșilor SRL are restanțe la bugetul de stat de 32.524 de lei. În plus, trebuie să plătească 18.015 de lei pentru bugetul asigurărilor sociale de stat. Pentru ambele sume, a fost începută procedura de executare silită.
Firmele pe care procurorii spun că Tudor Constantinescu le controla prin interpuși sunt Solutions Center SRL, Global Interconsult SRL, Maestro Prod Food SRL și Desert Prod SRL.
Solutions Center SRL, ce se ocupă cu “activități de consultanță în tehnologia informației”, îl are ca unic acționar și administrator pe Cristian Cucona – și el reținut în dosar – și funcționează din 2004. Anul trecut, a avut un profit net de 391 402 de lei, o cifră de afaceri de 2 906 161 lei și 10 angajați. Global Interconsult SRL e administrată de Cristian Alexandru Nistor – pentru care procurorii au cerut intrarea sub control judiciar pentru 60 de zile – și îi mai are ca acționari pe Constantinescu și Mihai Samson (aflat tot sub control judiciar). Firma nu mai avea anul trecut niciun angajat și înregistra pierderi de 19.146 lei. Tot Nistor se ocupa în acte de Maestro Prod Food SRL și Desert Prod SRL (ambele înființate anul trecut), alături de belgianul Patrick Andre Hofman. Desert Prod SRL avea anul trecut 36 de angajați, o cifră de afaceri de 1.196.288 lei, și datorii către bugetul de stat de 57.743 de lei.
Potrivit paginii chocolat.ro, primul boutique restaurant Chocolat a fost deschis în martie 2006 pe Calea Victoriei. Doi ani mai târziu, au mai apărut două magazine, cele din Dorobanți și de pe Calea Moșilor. Au urmat locațiile din Afi Palace Cotroceni, Vitan Mall, Băneasa Mall și un boutique restaurant lângă Atheneul Român.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe