Dan Adamescu are o parte din avere sub sechestru, după ce procurorii au blocat acţiunile a două societăţi ale familiei milionarului, firme care deţin Compania Hotelieră Intercontinental şi magazinul Unirea. Direcţia Naţională Anticorupție a pus sechestru pe 435.759.255 de acțiuni şi 20.406 părți sociale din afacerile lui Dan Adamescu, până la valoarea prejudiciului de 857.301.363,37 lei, din dosarul falimentării Astra Asigurări.
Din acţiunile puse sub sechestru, 130 de milioane de acţiuni sunt deţinute de societatea Nova Group Investment România la Intercontinental. De asemenea, procurorii au blocat şi 274 de milioane de acţiuni deţinute de offshore-ul Mountbay Limited Nicosia la hotelul familiei, susţin surse judiciare.
Cine deţine hotelul Intercontinental
Lanţul hotelier Intercontinental, care aparţine familiei Adamescu, este deţinut de societatea The Nova Group Investments România, de offshoreul Cipriot Mountbay Limited Nicosia CYP, dar şi de Astra Asigurare-Reasigurare, împreună cu Lido SA, potrivit datelor disponibile pe Termene.ro.
Dan Adamescu şi fiul său, Alexander, fac parte din conducerea companiei şi deţin calitatea de administratori.
Compania Hotelieră Intercontinental SA are 230 de angajaţi şi a înregistrat o cifă de afaceri de 45 de milioane de lei în anul 2014 şi o pierdere de 2 milioane de lei, asta după ce cu trei ani înainte compania era pe profit, cu un milion de lei câştiguri, conform informațiilor analizate de www.termene.ro.
În anul 2014, societatea pe o parte din acţiunile căreia DNA a pus sechestru a avut venituri de peste 48 de milioane de lei, însă cheltuielile au depăşit încasările cu 2 milioane de lei, aşadar Intercontinental a încheiat anul pe pierdere.
Schema afacerilor familiei Adamescu arată o încrengătură între societăţile milionarilor, controlate fie de offshoreuri din Cipru, fie de companii deţinute de membrii familiei. Astfel, deşi direct nu este asociat în niciuna dintre societăţi, Dan Adamescu are calitatea de administrator şi factor de decizie în 4 companii, care la rândul lor deţin principalele afaceri. Şi soţia milionarului, Carmen Adamescu este acţionar la 14 companii şi administrator la 5 dintre ele. Fiul cel mare al omului de afaceri, căutat de procurorii DNA în străinătate, Alexander Adamescu, nu este proprietarul direct al niciunei societăţi, dar administrează 11 companii, aşa cum arată informaţiile disponibile pe Termene.ro.
SCHEMA AFACERILOR FAMILIEI ADAMESCU

Afacerea Unirea Shopping Center
Societatea Unirea Shopping Center este deţinută tot de Nova Group Investment România, dar acţionar la magazinul din centrul capitalei este şi SIF Muntenia. Deşi nu apar direct în acţionariat, aşa cum arată informaţiile Termene.ro, Dan Grigore Adamescu, fiul său Alexander, dar şi de soţia omului de afaceri, Carmen Adamescu sunt administratori.
Unirea Shopping Center SA are o cifră de afaceri de 77 de milioane de lei, înregistrată în anul 2014, aşa cum arată bilanţul societăţii, disponibil pe Termene.ro.
Cu 111 angajaţi, Unirea Shopping Center SA a obţinut un profit de 4 milioane de lei. Asta după ce, conform bilanţului, veniturile totale din anul 2014 au fost de 78 de milioane de lei, iar cheltuielile de 72 de milioane.
Ancheta DNA în cazul lui Dan Adamescu
Procurorii DNA îl acuză pe Dan Adamescu de abuz în serviciu şi spălare de bani, în legătură cu falimentarea propriei companii, Astra Asigurări. Falimentarea societăţii, în mod intenţionat, aşa cum susţin procurorii, a creat un prejudiciu de 700 de milioane de lei. Banii asiguraţilor au ajuns direct în buzunarul familiei Adamescu.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe