În multe feluri, ne plac tradițiile și toate lecțiile pe care un traseu îndelungat le presupune. Dar când te uiți în jur, îți dai seama că e o afacere în sine să vezi o afacere care a a început acum o sută de ani și mai există și azi.

Din motive de istorie recentă aspră, prea puține afaceri românești pot invoca longevitate de dimensiuni istorice și tradiții proprii. Dar poate fi spectaculos să faci ochii roată în jurul lumii și să vezi cum, din Japonia până în Anglia, există companii care au supraviețuit nu anilor, nu deceniilor și regimurilor, ci secolelor.

Începem de-aici, de-aproape și ne oprim în cel mai vechi han din Europa. Stiftskeller St. Peter este, în vreme ce citești asta, un restaurant din Salzburg, Austria, care își servește clienții de prin anul 803. Da, adică de mai bine de o mie o sută de ani. În Anno Domini 803 fost menționat pentru prima dată într-un document, iar mai vechi de-atât nu există în scripte. St. Peter’s are 11 dinning rooms, iar cea mai “nouă” e de pe la sfârșitul anilor 1600. În îndelungata sa istorie, în acest restaurant au mâncat, practic, milioane de oameni: oameni obișnuiți, regi, cardinali, Cristofor Columb, Mozart și – ca să venim mai spre zilele noastre – președinți (Bill Clinton), actori (Clint Eastwood)… Dacă ajungeți pe-acolo, să nu vă mirați dacă vedeți patronii în tratchen, costum tradițional austriac.

Ne oprim puțin și la niște vinuri vechi. Staffelter Hof, cea mai veche cramă din Germania a fost fondată în 862. Potrivit paginii sale oficiale de internet, vinăria a ajuns, la un moment dat, pe mâna unei mănăstiri din Belgia, printr-un fel de ordin al regelui Lothar al II-lea. Dar, în timpul Revoluției Franceze a fost cumpărată de Peter Schneiders, iar descendenții lui conduc crama și în ziua de azi. Azi, când afacerea e mult mai diversificată. Poți să-ți petreci acolo și vacanțe.

În Italia, în mica localitate Agnone, la turnătoria Marinelli se fac clopote de mai bine de o mie de ani. Afacerea a pornit fix în anul 1000, când a fost făcut primul clopot.  În 1924, turnătoria a primit o mare onoare: Papa Pius al XI-lea i-a acordat privilegiul de a pune stema papală pe clopotele de aici. Lângă turnătorie e Muzeul Clopotului, unde poți vedea cea mai mare și mai impresionantă colecție de bronzuri sacre din lume, plus primul clopot pe care l-a produs vreodată.

Hanul Keiunkan din Japonia a fost fondat în 705 și, potrivit Guiness World Records, este cel mai vechi hotel din lume. A fost fondat de Fujiwara Mahito și numele e același de 1300 de ani. De peste 50 de generații, afacerea e deținută de aceeași familie. Hotelul este în apropierea muntelui Fuji – dar, cum sună anunțul onest de pe site, muntele nu se vede de la  geamul vreunei camere pe care o închiriezi. Se vede, însă, măreția zona în toată splendoarea ei.

Ați observat? Toate aceste afaceri care au supraviețuit cu secololele – și care produc și azi – au legătură cu hrana, odihna… și cu cele sfinte. Se pare că fondatorii lor au ales bine de tot când au decis domeniile de activitate. Și au investit în viitor.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe