Reprezentanții Băncii Transilvania au anunțat că procedura de fuziune prin absorbție a Volksbank România a fost finalizată.
Banca Transilvania a început achiziția Volksbank România pe 7 aprilie 2015. Atunci, în cadrul unei adunări generale extraordinare a acționarilor Volksbank Romania SA, a fost decisă fuziunea prin absorbție între Banca Transilvania și Volksbank Romania SA, conversia a 2,25 milioane de acțiuni preferențiale în acțiuni ordinare și modificarea actului constitutiv al societății. Tot atunci, a fost aprobat raportul financiar pentru 2014, care prevedea pierderi de 1,89 milioane de lei și menținerea mandatului acordat auditorului financiar Ernst & Young Assurance Services SRL.
Au avut schimbări și la nivelul conducerii, după cum arată datele publicate la acea vreme în Monitorul Oficial, disponibile pe Termene.ro. Din Consiliul de Supraveghere a Băncii au demisionat președintele Michael Rudolf Mendel, vicepreședintele Rolf Buscher, alături de alți cinci membri. A fost numit, ca președinte, Omer Tetik, directorul general al Băncii Transilvania.
S-a modificat și componența Directoratului Volksbank: au fost revocați președintele Benoit Marie François Michel Catel și Alexander Tscherteu, Florian-Raimund Kubinschi, Dănuț-Leonard Sandu – vicepreședinți. A fost numit Andrei Dudoiu în funcția de președinte.
La definitivarea tranzacției au contribuit 600 de persoane din ambele bănci, între care 100 au avut responsabilități în domenii-cheie.
În martie 2015, acționarii Volksbank Romania S.A., VBI Beteiligungs GmbH și VBI Holding GmbH, ambele cu sediul în Austria, au decis majorarea capitalului social al băncii cu peste 2,1 miliarde de lei.
Banca Transilvania are aproape 550 de sedii în toată țara. Înainte de achiziție, banca avea peste 1,92 milioane de clienți (Sursa aici), iar după fuziune a ajuns la 2,2 milioane de clienți. Reprezentanții BT au încercat să stingă numeroasele dispute în instanță cu clienții nemulțumiți de relația cu Volksbank, prin acordarea de reduceri și beneficii. „În total, a fost acordată clienților VBRO o diminuare a datoriei totale de 1,5 miliarde de lei prin oferta care a constat în restituirea comisionului de risc pentru credite indiferent de monedă, prin oferta de discount-uri pentru conversia creditelor în franci elvețieni, respectiv prin diminuarea automată a datoriei totale pentru creditele curente. Efortul uman din partea echipelor ambelor banci este remarcabil: de exemplu, în cadrul ofertei CHF au fost organizate 35.000 de întâlniri între clienții VBRO și echipele BT și Volksbank România”, anunță Banca Transilvania într-un comunicat. Volksbank avea 17.835 de dosare în instanță, între care numeroase se referă la clauze abuzive impuse de bancă. În numeroase cazuri, clienții au câștigat procesele intentate instituției.
Totodată, în urma achiziției, BT a ajuns la 7.300 de angajați, din care 6% provin din echipa Volksbank.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe