Business News
Cum se descurcă în România subsidiara UiPath, compania înființată de cel mai bogat român, Daniel Dines
Loading the Amira Audio Citește articolul...
- Analiză cu datele platformei Termene.ro. Daniel Dines ar avea conform revistei americane Forbes o avere de 2,7 de miliarde de dolari. Mutat în Statele Unite, Daniel Dines și-a adunat averea în bună parte dezvoltării companiei UiPath pe care a fondat-o și apoi a cotat-o la bursa din New York.
În acest moment, Daniel Dines este implicat indirect în trei firme din România: UiPath SRL, Rodbun SA și One United Properties SA. Daniel Dines tocmai a fost desemnat de revista Forbes ca fiind românul cu cea mai mare avere. Ar avea 2,7 miliarde de dolari, conform jurnaliștilor Forbes. În ciuda unei creșteri cu peste 1 miliard față de 2023, Dines controlează o avere cu peste 3 miliarde mai mică decât deținea în 2021, atunci când atingea un vârf de 6 miliarde de dolari.
Uipath SRL din București
Cifra de afaceri a fost de 2,27 de milioane de lei (450 de milioane de euro), cu o creștere de 86% față de anul 2021. Pierderile subsidiarei din România au ajuns la aproape 250 de milioane de lei, cu 1.186% mai mari decât în anul precedent. Numărul de angajați raportat de UiPath SRL a fost de 1.035. Datele financiare ale companiei pentru anul 2023 nu au fost încă publicate de Fisc.
Subsidiara din România a UiPath este deținută de subsidiara din Olanda a companiei, este vorba de UiPath Netherlands Holding BV.
La nivelul întregului grup, veniturile UiPath s-au ridicat la 892,3 milioane de dolari, mai mari cu 47% de la an la an, conform raportărilor companiei. „Clienții noștri înțeleg că automatizarea este în fruntea transformării digitale și este fundamentală pentru creșterea eficienței, satisfacția angajaților și consolidarea relațiilor cu clienții, toate necesare pentru a naviga cu succes în mediul de operare complex de astăzi și pentru a stabili un avantaj competitiv durabil”, spunea Daniel Dines, co-fondator și director executiv al UiPath la finalul anului 2022.
La mijlocul anului următor, el a părăsit conducerea companiei. Dines a notificat, pe 7 iulie 2023, Consiliul de Administrație al UiPath, Inc. că va demisiona din funcția de co-director general al companiei, începând cu data de 31 ianuarie 2024. Mai departe, Daniel Dines va rămâne în poziția de președinte executiv al Consiliului de Administrație al UiPath și va lua în primire și o funcție nou-creată de Chief Inovation Officer (director de inovare). Conform raportărilor făcute la bursa din New York, Dines ar mai deține pe numele său și puțin peste 5% din acțiunile UiPath.
Compania este specializată în dezvoltare de softuri RPA (Robotic Process Automation).
Rodbun și One United Properties
Pe lângă UiPath, Dines mai deține prin intermediul unui offshore asumat din Cipru acțiuni și la două societăți autohtone cotate la bursa din București.
- Rodbun Grup SA
Cifra de afaceri a companiei a fost de 727 milioane de lei în 2022, cu o creștere de 13% la sută. Profitul înregistrat a fost de 51 de milioane de lei, cu 33% mai mult ca în anul precedent. Numărul angajaților a fost de 185.
Societatea este specializată în afaceri în domeniul agricol. Printre altele, Rodbun operează „silozuri, fabrici de sămânță și magazii de cereale cu o capacitate de peste 150.000 de tone. Deținem o flotă de transport compusă din peste 100 de camioane de cereale și mărfuri generale”, susțin reprezentanții companiei.
Acționarii principali ai Rodbun sunt Luchian Alexandru Iancu (44,2684%), Daniel Tiberiu Muntean (44,2684%), Icevulcan Properties LTD din Cipru, vehicul investițional deținut de Daniel Dines, așa cum reiese din raportările companiei.
Faptul că Icevulcan Properies este un offshore controlat de Dines reiese și din raportările la Bursa de Valori București a firmei One United Properties SA, acolo unde Icevulcan deține 8% din societatea de investiții imobiliare.
- One United Properties SA din București
Din datele raportate de firma fanion din grupul One United Properties reiese că cifra de afacere a societății a fost 16,1 milioane de lei, dar a realizat un profit de 116,8 milioane de lei. Numărul angajaților a fost de 14.
Acționariatul este format din: Vinci Ver Holding SRL din București (26,8942%), OA Liviu Holding Invest SRL (26,8942%), acționari persoane juridice (18,57%) și acționari tip listă persoane fizice (27,64%).