Mai întâi, să-l cunoaștem pe “profesor”: a lucrat la Apple în două perioade importante din viața lui (și a companiei), a lansat mai multe companii de succes, a devenit investitor, e speaker de succes, autor de succes, brand ambasador și încă ar mai putea fi trecute în listă câteva lucruri remarcabile despre cariera și viața lui.

Într-una dintre cărțile sale recente – “Wise Guy” – Guy Kawasaki vorbește despre momente esențiale din cei 65 de ani ai lui de viață și despre lecțiile pe care le-a învățat pe parcurs.

Sunt lecții care l-au ajutat să o scoată la capăt și, mai apoi, să aibă succes. În viața profesională și în cea personală, în egală măsură.

Lecția nr. 1

Caută oameni care te provoacă, te împing înainte, te ajută să descoperi că poți mai mult. Ideea e să nu cauți calea cea mai ușoară, oricât de confortabilă ar părea siguranța pe care o oferă “drumul știut”. Este, de fapt, un îndemn la “a îndrăzni” și la “a fi deschis”. Către oameni, către noutate, către situații neașteptate.

Lecția nr. 2

Trebuie să știi când să renunți. Fiindcă să renunți nu e întotdeauna un lucru rău. Deseori, e mai rău să tot încerci să izbutești ceva despre care ai ajuns să fii convins că nu va funcționa, dar să mergi mai departe doar pentru că “nu e bine să renunți”.

Lecția nr. 3

Nu înceta să pui și să îți pui întrebări. “Pune la îndoială tot ce se știe și bucură-te de necunoscut” – este un celebru început de discurs al lui Kawasaki. “Când cineva îți spune că un lucru e absolut sigur, ar trebui să pui la îndoială. Când cineva îți spune că un lucru este absolut adevărat, pune și asta la îndoială. În esență, păstrează-ți scepticismul. Cred că asta e ceea ce duce la marile descoperiri din viața”, spune Kawasaki.

Lecția nr. 4

Învață mereu. Kawasaki crede că, atunci când ne oprim din a învăța, începem să murim. Învățarea nu e un proces care să se termine cu vreo absolvire. “Învățarea nu e ca o cursă de 100 de metri care se termină rapid. Seamănă mai mult cu un maraton”.

Lecția nr. 5

Prioritizează-ți și cultivă-ți relațiile. “Nu cred în povestea aia cu «sunt prea ocupat ca să dezvolt relații cu oameni». Nimeni nu e atât de ocupat. Excepție face doar mama singură a patru copii! În afacerile cu capital de risc, companiile nu obțin bani datorită ideii de afacere, ci pentru că un om de afaceri știe un avocat care, spre exemplu, știe un CEO… Este despre legături, contacte personale, nu este despre cea mai bună prezentare în PowerPoint!”. Pe scurt, mai spune Kawasaki, “e important nu numai pe cine cunoști, ci și cine te cunoaște pe tine”.

Lecția nr. 6

Învață să vinzi, chiar dacă nu ești “om de vânzări”. Iată și de ce: “Sunt două abilități fundamentale, de bază: aceea de a face un lucru și aceea de a vinde ceva. Chiar și cei care pot face au de făcut măcar parte din procesul de vânzare: să găsești bani de investiție, să găsești oameni cu care să lucrezi, să găsești oameni care să cumpere… Toată lumea trebuie să vândă ceva”

Lecția nr. 7

Spune “DA”. Atunci când spui da, dai șansa unor noi oportunități. Kawasaki vorbește despre teama destul de des întâlnită de a nu fi înșelat. Dar contraargumentează aproape statistic: “Din experiența mea, sunt foarte puțini aceia care încearcă să înșele, să profite de deschiderea ta. Beneficiile pe care le ai când spui da, când ajuți pe cineva sunt infinit mai multe și mai mari decât neplăcerile pe care le trăiești «când ți-o iei»”.

De fapt, toate aceste lecții sunt una singură. Și ar putea fii sintetizată în două cuvinte: fii deschis! Apoi, urmează dezvoltările: fii deschis la idei, la nou și noutăți, la oameni, la experiențe. La minte și la suflet, de fapt.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe