Jocul reprezintă limbajul copilăriei, modalitatea naturală prin care aceștia comunică, exprimă ceea ce gândesc, simt sau trăiesc. La rândul lor, jucăriile sunt calea prin care cei mici cunosc și înțeleg lumea. Încă de la o vârstă fragedă, prichindeii răspund la obiectele senzoriale, cele care scot diferite sunete sau la activitățile interactive. Cu toate că pare a fi vorba doar despre distracție și joacă, toate aceste lucruri stimulează creativitatea și evoluția cognitivă. S-a demonstrat științific că jocul este cea mai naturală formă de învățare și că ajută la dezvoltarea imaginației. Fără îndoială, inventivitatea este cel mai puternic procesor grafic din lume. Fanteziile celor mici creează întotdeauna noi activități ludice, iar puterea de a le pune în scenă în copilărie devine pe parcurs abilitatea de a rezolva problemele vieții. Imaginația micuților este prețioasă și trebuie fructificată, iar părinții au la îndemână cele mai simple soluții pentru a-i stimula: jucăriile. Iată ce obiecte trebuie să-i oferi copilului tău pentru a-l ajuta să-și clădească o bază solidă.

1. Plastilina

Ieftină, colorată, simplă și la îndemâna oricui, plastilina sau plastelina după cum le place unora să o numească, face minuni pentru dezvoltarea creativității și imaginației. Este un material moale și maleabil cu care copiii pot lucra ușor pentru a realiza adevărate opere de artă. Nuanțele vii ale produsului îi îndeamnă pe cei mici să creeze diferite forme sau să inventeze jocuri și obiecte, de aceea plastilina nu trebuie să lipsească din colecția lor de jucării.

2. Seturi de construcție din lemn

În cadrul acestei revoluții tehnologice care a cuprins și lumea jucăriilor, tot mai mulți părinți la achiziționează copiilor lucruri high-tech, atractive și deosebit de inteligente. Totuși, psihologii recomandă ca, măcar până la vârsta de 3 ani, cei mici să aibă doar jucării simple care să le provoace imaginația. 

Ei bine, chiar dacă adulții ar fi mai degrabă impresionați de un robot modern decât de jucăriile din lemn, specialiștii susțin că a doua variantă este cea câștigătoare. Formele geometrice din lemn îi pot antrena pe copii în crearea unor construcții originale, fără legătură cu realitatea, care în mod clar apelează la centrii neuronali responsabili cu mintea creativă. Un trenuleț multicolor format din piese distincte, cuburile sau figurinele din lemn sunt ideale pentru ca fiecare copil să-și imagineze lumea după spiritul său inovator.

3. Puzzle

Jucăriile de tip puzzle sunt și ele extrem de folositoare pentru imaginația celor mici, mai ales că pot fi utilizate o perioadă lungă de timp, în funcție de vârstă. Acestea au rolul de a-l învăța pe micuț culorile, formele, obiectele, animalele sau numerele. Construcția lor, piesă cu piesă, încercarea de a potrivi toate elementele, asocierile și strategiile abordate pentru rezolvare cu siguranță îi vor dezvolta latura creativă.

4. Creta

La fel ca și plastilina, creta este unul dintre obiectele specifice copilăriei. Colorată și ușor de folosit, această bucățică de fericire va pune creativitatea prichindelului la lucru, încurajează mișcarea și buna dispoziție. Desene pe asfalt, în curte ori în casă, pe o tablă special amplasată, indiferent de zona unde va fi folosită, nu-i limita copilului interacțiunea cu creta colorată.

5. Lego

Niciunui prichindel nu trebuie să îi lipsească jocurile lego. Cei mici adoră să construiască și să-și alcătuiască propria colecție de roboți, mașini, animale, clădiri sau figurine. Chiar dacă copii sunt întotdeauna mândi de creația lor, rezultatea finale ale unui lego sunt de fapt viziunea, logica, simțul estetic și creativitatea. Iar pe măsură ce crește, micuțul poate primi jocuri mult mai complexe și solicitante, la fel ca și în cazul puzzle-urilor, care să îi crească imaginația.

6. Discurile colorate

Sunt considerate banale, însă copiii le transformă ușor în cele mai interesante jucării. Indiferent dacă le folosesc la aruncări, pentru a delimita spațiile de joacă, să își construiască un șotron sau un traseu de curse pentru mașinuțe, adulții vor fi surprinși să descopere la ce lucruri deosebite îi servesc copilului discurile și cât sunt de practice în imaginația lui.

7. Jucării de pluș

Mari, mici, în diferite forme și cât mai colorate, jucăriile din pluș devin adevărați tovarăși de joacă pentru copii. Uneori sunt prietenii lor de încredere, cărora le comunică cele mai importante secrete sau cu care adorm în liniște seară de seară, iar alteori cei mici îi îngrijesc ca pe o ființă vie. Indiferent de situație, jucăriile din pluș contribuie activ la dezvoltarea imaginației copiilor prin acțiunile pe care aceștia le întreprind cu ajutorul lor.

 

O casă plină de jucării este imaginea care trebuie să se regăsească în toate familiile cu copii. Adulții trebuie să știe că activitatea fundamentală a copilăriei este jocul și că cu cât cei mici sunt mai activi și deschiși la nou, cu atât aceștia reușesc mai ușor să își dezvolte logica, funcțiile cognitive și creativitatea.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe