Care-ți sunt rezoluțiile de Anul Nou? Ce, ți se pare prea devreme pentru întrebarea asta? Atunci înseamnă că încă nu ești gata să termini anul și că nici tu nu crezi proverbul ăla care zice că nu se mai îngrașă porcul în Ajun. Ohooo, ba se îngrașă! Iar ăsta e un moment bun să afli cum poți să fii mai productiv înainte de sfârșitul anului.

În fine, nu există neapărat o strategie standard, o rețetă minune care să te facă brusc mai eficient și mai focusat. Cel mai sănătos e să încerci să-ți dai seama ce funcționează pentru tine. Studiile arată că ai nevoie de cel puțin 22 de zile de concentrare ca să creezi un obicei nou și de 6 luni ca acel obicei să devină rutină.

 1. Planifică-ți de azi ziua de mâine. Dacă nu îți termini deja fiecare zi sau săptămână planificând-o atent pe următoarea, asta ar fi o schimbare care să aibă un impact enorm asupra productivității și liniștii capului tău. Când îți termini ziua planificând-o pe următoarea, o să-ți ajuți mintea să n-o mai ia razna noaptea, iar creierul tău se va pregăti pentru ceea ce are de făcut a doua zi. O să te trezești mai proaspăt și o să ajungi mult mai departe decât dacă te-ai trezi în fața unui calendar care arată ca o pagină mai goală decât mintea ta. E ca și când ai începe ziua care a început deja.
 2. Scrie o listă TO DO cu un singur punct. Te sperie gândul? Ar trebui să te liniștească! Și să te facă să înțelegi în sfârșit că timpul tău e limitat. În loc să suferi că n-ai descoperit încă formula care să-ți facă ziua de 48 de ore, mai bine alege din șirul nesfârșit de taskuri un singur lucru pe care să-l faci într-o zi. La sfârșitul zilei vei avea sentimentul că ai făcut ceva care contează și că nu ai pierdut vremea aiurea.
 3. Fă o plimbare. Cu cât mergi mai mult, cu atât îți vin mai multe idei, ca un soi de sesiuni de solo-brainstorming. Poți să folosești ceva muzică de fundal, suficient de discretă încât să nu te distragă. O să-ți treacă prin minte tot felul de lucruri, de la modelul de șosete cu care să-ți asortezi mâine cravata, până la idei noi de business sau oameni care te-ar putea ajuta să-ți atingi scopurile, toate pe distanță de un kilometru la picior.
 4. Să știi când să renunți. Să știi când să te oprești nu e neapărat un eșec, dimpotrivă: e esențial să știi când să faci pasul înapoi atunci când nu mai aduci plus-valoare. Asta îți permite să te concentrezi asupra altor lucruri care merită efortul și îți salvează timp, energie și resurse. Simplul fapt că poți să te muți de la un proiect la altul te poate ajuta să devii mai productiv. Dacă devine plictisitor sau te blochezi într-o prezentare, treci să-ți verifici mailurile 30 de minute, în loc să tragi de tine. Nu renunți cu totul, doar iei o pauză.
 5. Fii maestrul procrastinării! Nu-ți refuza procrastinarea, mai bine fă pace cu ea și folosește-o ca să o încarci cu lucruri care-ți plac. Cum ar fi, să petreci timp cu familia și prietenii. Asta te va ajuta să-ți folosești mai bine timpul în care ești mai puțin productiv și elimină elementele consumatoare de timp. Te întorci la muncă fără să te simți vinovat.
 6. Programează-ți automat. Dacă sfaturile astea nu ți se par destul de high-tech, poate e bine să cauți o soluție automatizată de scutit timpul. O aplicație care să-ți pună în ordine calendarul, de exemplu.

Citește și Timp-Bani-Idei. Cele mai utile aplicații pentru antreprenori

 1. Taci și ascultă. Pierdem o groază de timp mârâind la ceilalți. Comunicarea merge mult mai rapid și mai eficient atunci când închizi gura, deschizi urechile și îl înțelegi de-adevăratelea pe celălalt. Pune întrebări doar dacă sunt relevante și clarifică ceva. Încearcă să suferi în tăcere în pauzele ciudate, e cea mai bună metodă să treci de la idee la acțiune.
 2. Setează-ți “action triggers”, un fel de factori decizionali presetați, de genul: atunci când o să se întâmple X, o să fac Y. În felul ăsta, eviți oboseala decizională și ești motivat să treci la următoarea etapă.
 3. Fă-ți o listă de “stop-doing”. Productivitatea are legătură și cu lucrurile pe care nu le faci. Așa că ia o pauză și fă o listă cu 10 lucruri pe care să nu le faci în 2019 pentru că te împiedică să te concentrezi la lucrurile cu adevărat importante. Un soi de listă de anti-rezoluții. De exemplu, să nu mai dormi cu telefonul lângă pernă, să nu-ți mai deschizi mailurile la prima oră dimineața sau să nu-ți verifici pagina de Facebook înainte de prânz.
 4. Oprește-te și privește în urmă. Întreabă-te ce ai făcut anul ăsta și n-ar trebui să mai faci la anul. În majoritatea timpului, ne gândim la lucruri pe care ar trebui să încetăm să le mai facem, în loc să ne gândim la lucrurile noi pe care ar trebui să le adăugăm în rutina noastră. Cu alte cuvinte, încetează să mai faci lucruri care te încetinesc. Ca să îmbunătățești ceva, trebuie mai întâi să slăbești frâna.
 5. Ia rezoluțiile pe rând. Nu te lăsa pradă tentației de a crea un cârnat de listă cu lucruri pe care vrei să le îmbunătățești la tine, la afacerea sau la viața ta. Ia rezoluțiile pe rând și gata! Apoi verifică în ce stadiu ai ajuns cu ele la sfârșitul fiecărei luni. Dacă după o lună sau mai mult simți că te-ai împotmolit, eliberează-te și dă-ți voie să încerci alt obicei nou. Dar niciodată mai mult de o rezoluție! Nici măcar de Anul Nou!
 6. Gândește mic! Poate că nu pare cel mai bun sfat când e vorba de business, doar că nu vorbim de calitate, ci de cantitate. De multe ori, de rezoluțiile noastre se alege praful pentru că nu știm să le spargem în pași destul de mici. De exemplu, cum ai putea să alergi la maraton dacă nu îți propui mai întâi să alergi prima milă? Ideal, ar trebui să ai ținte zilnice, săptămânale, lunare și trimestriale care să te țină pe traiectorie și să să-ți permită să faci progrese constante, în loc să-ți propui un scop anual și să ții degetele încrucișate rugându-te să-ți iasă.
 7. Fă ceva ce amânai demult – ce ai acolo, pe lista cu „poate într-o zi”? Probabil că s-au adunat o groază de chestii acolo în ultima vreme. Alege unul și fă-l înainte să se termine anul. În vreme ce toată lumea se concentrează pe sărbători, fă-ți un cadou și alege să faci ceva ce ți-ai dorit dintotdeauna. Nu aștepta Anul Nou ca să începi ceva nou, fură startul!

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe