Bucătăria chinezească este una extrem de complexă, fiind compusă din tradițiile a opt subculturi. Ea a cucerit întreagă lume prin varietatea ingredientelor și abundența condimentelor care dau un gust complet diferit mâncărurilor. Preparatele chinezești se bazează pe câteva ingrediente cheie precum orezul, tăițeii, legumele, puiul și fructele de mare, însă modul în care acestea sunt pregătite și asezonate va face diferența. De asemenea, bucătăria chinezilor se caracterizează printr-un mix de culori, arome și forme interesante. Dacă nu știi ce preparat să abordezi, poți comanda chinezească în București, alegând din câteva feluri pe care trebuie să le încerci neapărat.

Porc dulce acrișor

Cu un gust delicios, acest preparat te va cuceri de la prima îmbucătură. Această rețetă este una destul de rapidă și gustoasă și este apreciată de cei mai mulți dintre gurmanzi. Carnea este gătita la wok și este foarte fragedă, iar legumele sunt crocante. Există și variante de rețete pe bază de pui sau vită. Astfel, te poți bucura de bucătăria chineză, orice fel de carne ai prefera. Un asemenea fel de mâncare poate fi servit alături de o porție de orez.

Rața Peking

Ajunsă în topul preferințelor, această mâncare este foarte faimoasă în Beijing, a fost creată în timpul dinastiei Yuan și era un preparat de la curtea imperială. Rețeta este una destul de spectaculoasă, rața fiind acoperită cu o glazură specială și coaptă la cuptor. Pielea devine crocantă în urma coacerii și este consumată prima, fiind scufundată în zahar și sos de usturoi. De obicei, acest preparat este servit cu o clătită făcută la abur, legume și sos dulce. Rața Peking este considerată un fel de mâncare națională în China.

Colțunași

Gândite inițial ca gustări în timpul servirii ceaiului, colțunașii au o tradiție de sute de ani și acum sunt mâncați mai ales în noaptea de Anul Nou, simbolizând prosperitatea gospodarilor. În general, forma unui colțunaș este de semilună și aluatul este realizat din făină, apă și sare. Ei sunt numiți diferit, în funcție de metoda de preparare și de conținut. Pot fi gătiți la abur sau prăjiți și se pot umple cu carne de porc, pui cu praz, oaie sau legume și se servesc alături de un sos de soia, usturoi sau ulei de susan.

Chow Mein

Acest fel de mâncare este popular în toată diaspora chineză și apare pe meniurile majorității restaurantelor din străinătate. Este foarte întâlnit în India, Nepal, Marea Britanie și SUA. Chow Mein sunt tăiței prăjiți, amestecați cu legume, uneori cu carne sau tofu. Înainte de a fi prăjiți, tăițeii sunt puși la fiert, apoi sunt adaugați în wok alături de carne, legume și sosul de soia. Este un preparat foarte gustos și hrănitor, însă și destul de picant.

Pui Gong Bao

Acest preparat își are originea în provincia Sichuan și conține bucăți fragede de carne de pui, legume și arahide. Bucățile de pui sunt pregătite cu o marinadă, iar apoi prăjite alături de o pastă de ardei iute, boabe de piper Sichuan, nelipsitele condimente chinezești și uleiul de soia. Acesta poate fi servit cu o garnitură de orez fiert sau prăjit, sau cu noodles. Puiul Gong Bao este un deliciu pentru cei care preferă mâncarea mai lejeră, dar picantă.

Pui în cinci culori

Puiul în cinci culori este un preparat de pui absolut irezistibil și deosebit de gustos. Aroma legumelor proaspete și amestecul de condimente cu ierburi asiatice îți răsfață din plin papilele gustative. Nu este deloc iute, spre bucuria celor care nu consumă deloc mancare picantă. Este un preparat light, fără prea multe calorii, iar principalele ingrediente sunt bucățile de carne de pui, alături de fâșii crocante de morcovi și ardei gras, bambus și urechi de lemn (ciuperci chinezești).

Așadar, bucătăria chinezească se adresează tuturor simțurilor, chiar dacă gustul este principalul atu pe care îl au cele mai multe rețete. Pe lângă gust, un alt aspect important este acela că mai toate rețetele sunt foarte sănătoase. Daca nu ai încercat până acum mâncarea chinezeasca, nu mai sta pe gânduri!

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe