Întreținerea, conservarea și modernizarea spațiilor comune ale blocurilor de locuințe sunt în sarcina administratorului ales de către locatari sau asociațiile de proprietari. Activitatea de gestionare a imobilului este complexă și necesită implicare precum și o bună organizare. 

Administratorul de bloc trebuie să aibă experiența necesară pentru a face față tuturor solicitărilor, dar să fie totodată și un comunicator și negociator eficient pentru a rezolva toate problemele. Iar una dintre atribuțiile sale majore o reprezintă investițiile în blocul de locuințe, acțiuni ce vizează remedierea avariilor, mentenanța instalațiilor sau modernizarea. Iată care sunt principalele investiții pe care trebuie să le facă orice administrator de bloc:

1. Lucrări de reparații și modernizare

Multe dintre blocurile din țara noastră sunt ridicate cu zeci de ani în urmă și, în timp, apare necesitatea reparațiilor în spațiile comune precum și dorința de modernizare. În acest sens, poate fi vorba de intervenții la nivelul subsolului, palierelor sau ghenelor, lucrări de reparații la acoperiș, recondiționarea scărilor ori a pereților din zonele comune.

2. Izolarea exterioară a blocului

Anveloparea termică a clădirii este una dintre investițiile absolut necesare pe care trebuie să le demareze un administrator de bloc. În acest fel, sunt reduse cheltuielile de întreținere, și, totodată, este diminuat și consumul total al imobilului, fiindcă eficiența întregii clădiri crește. Totodată, izolarea exterioară a blocului înseamnă și schimbarea fațadei, lucru, de asemenea, necesar pentru multe dintre clădirile vechi.

3. Instalarea unui interfon

În mod clar, siguranța este prioritară pentru orice administrator de bloc, așadar, de pe lista investițiilor nu poate să lipsească instalarea unui interfon de bloc. Un astfel de dispozitiv limitează accesul străin în clădire și scade vulnerabilitatea locatarilor. În prezent, există o gamă diversificată de interfoane pentru blocuri, iar fiecare aparat oferă intimitate, control sporit asupra spațiului privat, reducerea furturilor și a actelor de vandalism, prevenirea incidentelor și un nivel înalt de securitate. 

4. Intervenții la instalațiile de apă sau electrice

La fel de vechi precum clădirile, coloanele de apă caldă sau apă rece ori instalațiile electrice au nevoie de mentenanță, intervenții variate, modificări și înlocuiri pentru a face față stilului de viață actual. Spre deosebire de anii trecuți, oamenii folosesc astăzi mult mai multe echipamente electrice și electrocasnice sau produse ce necesită instalații mult mai solide și materiale de calitate superioară pentru a face față solicitărilor zilnice din fiecare apartament.

5. Montarea unui lift sau înlocuirea celui vechi

În general, lifturile erau instalate pe vremuri în blocurile de locuințe cu mai mult de cinci etaje. În zilele noastre, acest dispozitiv acționat electric reprezintă o soluție pentru confort sporit, astfel că ascensoarele se montează chiar și în clădirile cu două sau trei niveluri. În condițiile în care există variante moderne ce pot fi instalate chiar și în afara imobilelor, și pe măsură ce mare parte din locatari înaintează în vârstă, montarea unui lift reprezintă o investiție necesară. La fel de importantă este și modernizarea  aparatelor vechi sau neutilizate, deja existente în anumite blocuri de locuințe.

6. Îngrijirea spațiului din jurul blocului

În cazul anumitor blocuri, spațiul din jurul clădirii revine în grija autorităților locale. Însă, există numeroase imobile ai căror locatari trebuie să investească în modernizarea căilor de acces, îngrijirea spațiului verde, montarea unor accesorii pentru vârstnici ori copii.

Administratorul de bloc trebuie să identifice, în mod constant, investițiile ce trebuie făcute în imobilul respectiv și să caute cele mai bune soluții pentru a rezolva problemele clădirii pe care o gestionează. Fiecare bloc în parte are particularitățile sale, de aceea astfel de acțiuni îi revin administratorului, principala persoană care cunoaște în detaliu orice lucru referitor la imobilul de locuințe.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe