Pregătirea terenului pentru o grădină folosind doar lopata poate fi o muncă istovitoare şi demotivantă. Însă, dacă vei alege instrumente potrivite, cum ar fi motocultoare profesionale, activitatea va deveni mult mai plăcută şi mai confortabilă.

Cu ajutorul unui motocultor poţi transforma uşor un teren dur într-un loc afânat, potrivit pentru însămânţare şi o grădină bogată. Motocultorul este unealta care te ajută să slăbeşti solul fără efort şi fără muncă epuizantă, fiind extrem de util în cazul solurilor stâncoase sau argiloase. Deoarece motoarele acestor maşini se pot găsi în numeroase variante şi modele, achiziţionarea instrumentului potrivit poate deveni copleşitoare, dacă nu şti la ce ar trebui să fii atent.

În continuare, vom trece în revistă câteva din caracteristicile importante în alegerea unui motocultor:

Tipurile de motocultoare – Motocultoarele se găsesc în multiple variante, cum ar fi:

Cultivatoarele – Sunt suficient de înguste pentru a putea trece printre rândurile de legume şi a strânge buruienile, fără a deranja rădăcina culturilor. Se mai pot utiliza pentru încorporarea compostului în sol şi pregătirea terenului de cultivare.

Motocultor frontal – Lamelele sunt situate în faţă şi se învârt în pământ. Pentru utilizare necesită aplicarea unei forţe superioare, ceea ce poate deveni obositor după o perioadă de timp de lucrat într-un sol pietros sau plin de rădăcini.

Motocultor cu lamele în spate – Este greu, are lamele în spate şi roţile în faţă. Din cauza faptului că sunt mari şi grele, necesită forță pentru a fi manevrate. Sunt cea mai bună opţiune pentru terenurile dificile, pietroase şi cu multe rădăcini.

Motocultoarele cu lamele la mijloc – Sunt acele modele în care lamele se află sub motor. Greutatea motorului ajută la împingerea lamelelor în pământ. Sunt utilizate în aceleaşi scopuri ca şi cele cu lamele frontale, necesitând, însă, o forţă mult mai mică pentru manevrare.

Tipurile de dinţi – Majoritatea modelelor sunt concepute pentru a permite schimbarea dinţilor în funcţie de tipul de sol. Uneori este necesară trecerea succesivă prin sol, cu fiecare tip de dinţi. Există trei tipuri de dinţi:

Bolo – Sunt curbate în formă de L şi sunt standard la majoritatea modelelor. Sunt ideale pentru prelucrarea adâncă a solului cu pietre, vegetaţie şi rădăcini puţine.

Slasher – Reprezintă cea mai bună alegere pentru tăierea rădăcinilor şi a vegetaţiei dificile.

Dalta – Se utilizează pentru a sfărâma terenul tare şi stâncos.

Metodele de întreţinere a motocultorului

Unele motocultoare mici sunt alimentate cu un cablu electric, ceea ce le face silenţioase şi nepoluante.

Altele pot funcţiona cu o baterie reîncărcabilă. Modelele electrice, cu sau fără fir, nu necesită întreţinere specială. Pe de altă parte, motocultoarele pe benzină, necesită întreţinere regulată, schimbarea uleiului şi înlocuirea bujiei. De asemenea, acestea implica eliminarea combustibilului pe timpul iernii, sau adăugarea unui stabilizator de combustibil. Motocultoarele mai mici, cu lamele frontale, folosesc motoare cu două cicluri care funcţionează cu un amestec de benzină şi ulei de motor, în timp ce restul modelelor, care au motoare cu patru cicluri, funcţionează cu gaz. Cu cât motorul este mai mare, cu atât motocultorul este mai puternic, dar şi mai scump şi mai dificil de întreţinut.

Caracteristici speciale

Există o mare varietate de caracteristici speciale care pot face un motocultor mai uşor de utilizat sau util pentru mai multe sarcini:

Adâncime reglabilă – Este o facilitate asigurată de o bară reglabilă aflată în spatele motocultorului care controlează adâncimea la care pot ajunge dinții.

Lăţime reglabilă – Sunt modele de motocultoare care permit reglarea lăţimii dinţilor pentru a putea acţiona pe rânduri de diferite lăţimi.

Mâner pliabil – Este o facilitate că ajută la depozitarea motocultorului într-un spaţiu mic.

Linii contrarotative – Unele motocultoare cu dinții pe spate sunt proiectate astfel încât lamele să se învârtă în sens invers pe măsură ce roţile se învârt în faţă. Această facilitate creează o tracţiune suplimentară care ajută la lucrarea în adâncime chiar şi în solurile dificile.

Linii cu rotire dublă – Motocultoarele cu dinţii în spate permit comutarea sensului de rotire a dinţilor înainte şi înapoi.

Ce ataşamente suporta – Sunt disponibile numeroase dispozitive pentru a da motocultivatoarelor şi alte utilizări, cum ar fi suflarea zăpezii sau aerarea solului pentru întreţinerea gazonului. Mai mult, motocultoarele cu dinţii în spate includ şi un arbore de priză, un recipient care poate facilita ataşarea unui număr mare de utilaje, exact ca un tractoraş.

Motocultoarele pot fi utilaje extrem de utile care te vor scăpa de mult efort. Important este să alegi modelul de care ai nevoie, adecvat pentru activităţile pe care le vei desfăşura în grădină, dar şi pentru tipul de sol pe care îl vei lucra.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe